Bardzo słuszna uwaga trytona. Właśnie minimalne ruchy tył-przód powodują całkowitą nieostrość. I na to jak do tej pory nie widziałem lekarstwa.
Bardzo słuszna uwaga trytona. Właśnie minimalne ruchy tył-przód powodują całkowitą nieostrość. I na to jak do tej pory nie widziałem lekarstwa.
Pozdrawiam
Przydałby się taki IS tył / przód
A tak poza tym to widzę, że szkło głównie dyskutowane przez portrecistów, a "makromani" w mniejszości
Mnie jeszcze ostatnio zachęciła do kupna tego szkła możliwość stosowania pierścienia statywowego (a głównie to zamienników bo oryginały drogie). No nic, zbieram kasiorkę.
welury jeśli nie będziesz miał nic przeciwko, to któregoś dnia cię poproszę o spotkanie w plenerze celem wypróbowana szkła...
Ostatnio edytowane przez tryton ; 06-01-2013 o 19:27
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Robiłem tym szkłem jakieś sesje z zegarkami. Rewelacja. I choć to żaden teren, to jednak pełne zastosowanie makro. Sprawdza się znakomicie. No i oczywiście przestrzeliłem nim przy okazji trochę portretów. Mówiąc wprost: tyle, co to szkło daje szczegółu, to mi się ani trochę nie chce retuszować.
Jarek
Ja mam zawsze pozytywne zaskoczenie gdy przechodzę do ostrzenia w lightroomie - ostrzyć praktycznie nie muszę![]()
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Tryton
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
IS w tym modelu ma niwelować z punktu widzenia fotografującego drgania góra-dół oraz lewo-prawo a nie przód-tył.
Ps. To szkło jest naprawdę mega fajne.
Najwcześniej jak skończy się zima czyli na przedwiośniu.Zamieszczone przez tryton;
[B
Pozdrawiam
Lub później nawet, bo na razie się otrząsam po zakupie piątki![]()
Tryton
Pomimo, że obiektyw jest wspaniały optycznie to mam mały z nim problem. W sumie to nie do końca problem bo nic nigdy poważnego się nie działo, chodzi tylko o akustykę. Wszystko działa jak należy przy pracy IS, tylko od czasu do czasu przy wyłączaniu stabilizacji coś w obiektywie potrafi chrupnąć. Czy to jest normalne przy tym układzie czy mogę się martwić, że stabilizacja zaraz wyzionie ducha?