Strona 50 z 62 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C4M Zobacz posta
    a jesli portret to raczej cos jasniejszego bedzie wskazane bo z 2.8 przymykac to juz ciemnica bedzie.
    przepraszam ale chyba nie wiesz co piszesz ...
    Canon FF

Początki nałogu

Domyślnie

100mm i f/2.8 da mala glebie ostrosci nawet na matrycy 4/3.

Poza tym to szklo na 2.8 jest tak ostre, ze specjalnie przymykac dla uzyskania akceptowalnej ostrosci nie ma sensu, tylko dla zwiekszenia glebi ostrosci.

Poza tym 2.8 to zadna ciemnica.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

witam.

wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem 100L
    kupilem uzywke w idealnym stanie, jeszcze przez 3 miesiace na gwarancji za 2400 pln
    no w kazdym badz razie, przez okropna pogode za oknem nie mam jak wyjsc i potestowac w boju nowej zabawki.
    wiem, ze troche przemawia przeze mnie lenistwo bo pewnie po kilku dniach szukania w sieci znalazlbym odpowiedz, ale po prostu jestem ciekaw czy lepsze efekty przy fotografowaniu robali da zapiecie tego obiektywu do cropa czy do FF?
    tzn, w sensie czy lepiej wyciac kadr z 5DmkII (z 24mpix jest z czego kadrowac), czy tez od razu brac 30D i isc na lake?
    wieksza GO latwiej uzyskac z 30D, ale z kolei 5DmkII daje ostrzejszy obraz..
    prosilbym ekspertow makro o wypowiedzenie sie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    tzn, w sensie czy lepiej wyciac kadr z 5DmkII (z 24mpix jest z czego kadrowac), czy tez od razu brac 30D i isc na lake?
    wieksza GO latwiej uzyskac z 30D, ale z kolei 5DmkII daje ostrzejszy obraz..
    prosilbym ekspertow makro o wypowiedzenie sie.
    Różnica jest trochę inna. W 5tce widzisz na matówce co kadrujesz i na co dokładnie ostrzysz, w cropach już tak fajnie nie jest. Dodatkowo w 5tce możesz użyć ISO800, w 30tce niby też możesz, tylko po co.

Aha, makra to fajna zabawa w podchodzenie, wabienie i dokarmianie dzikiej zwierzyny. Jeśli się boisz, że Cie pająk ugryzie to zmień szkło na 180L albo sigmę 150/2.8 (też świetna).
    Jarek

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

oskarowy a wystraszyłeś sie kiedys tego co fotografujesz ... w powiększeniu to niezłe potworki sa
    Canon FF

Domyślnie

witam.

wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem 100L
    kupilem uzywke w idealnym stanie, jeszcze przez 3 miesiace na gwarancji za 2400 pln
    .
    Gwoli ścisłości na gwarancji jest jeszcze rok i 3 miesiące :-D - ma 24 miesiące

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
    Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    oskarowy a wystraszyłeś sie kiedys tego co fotografujesz ... w powiększeniu to niezłe potworki sa
    Bo mnie nie znasz.. Przywykłem do takiego schematu, że to jednak one uciekają.. :-D
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

czyli wychodzi na to ze i jak w przypadku calej fotografii - jak sam nie sprawdze, potestuje to nigdy sie nie dowiem czego uzywa sie wygodniej
    no nic, przez pierwsze wyprawy makro bede musial tachac ze soba dwie puszki
    dzieki za odpowiedz chlopaki!

Cytat Zamieszczone przez gjozwiak Zobacz posta
    Gwoli ścisłości na gwarancji jest jeszcze rok i 3 miesiące :-D - ma 24 miesiące
    o prosze, nie wiedzialem
    gdzie to mozna sprawdzic? bo w karcie gwarancyjnej nie znalazlem zadnej informacji o tym jaki jest okres gwarancji.
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

o prosze, nie wiedzialem
    gdzie to mozna sprawdzic? bo w karcie gwarancyjnej nie znalazlem zadnej informacji o tym jaki jest okres gwarancji.
    tutaj
    http://fotoaparaciki.pl/index.php?pr...t&prod_id=1200

Strona 50 z 62 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów