nie jestem ekspertem od makro ale..
.. jakos zadne z zaprezentowanych zdjec nie powala na kolana.
(co nie zmienia faktu, ze nadal mam apetyt na ten obiektyw)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Bo szczerze mówiąc na takich miniaturkach to nie da się za wiele pokazać. Idąc za przykładem zdjęcia powyżej:
http://fotosabat.org/onephoto.php?id=10676#zdjecie
Starutkie zdjęcie ze starutkiej sigmy 105/2.8, w dodatku pierwsze zabawy ze szkłem.
Jarek
Tym razem Sigma 150+1D Mark IV
To co pokazał Pol to raczej close up niż makro. Za sprawą dwóch kolegów wątek zaczyna się zmieniać w pokazywanie jakie makro kto zrobił ale nie koniecznie szkiełkiem 100/2.8L IS.
Z lenistwa zapytam o możliwość współpracy tego szkła z lampą MR-14 EX.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Witam,
Waśnie stoję przed wyborem obiektywu macro. Moje wątpliwości co do szkła są następujące:
-jak ma się jakość optyczne w/w obiektywu w stosunku do poprzednika? (bokeh,kolory)
-jak się ma ostrość w/w obiektywu w stosunku do poprzednika?
-czy IS często jest używane i czy faktycznie jest tak skuteczna jak ją chwalą
-czy cena wyższa od poprzednika poparta jest efektami/zdolnościami/rezultatami?
-jaka jest dokładność owego szkła?
-prosiłbym o użytkowników tego szkła o podanie linków o ile posiadają fotografii macro zrobionych tym obiektywem?
Mam pewne wątpliwości co do ceny vs możliwości względem poprzednika...chciałbym dokonac słusznego wyboru, a w/w pytania myślę, że troszkę by mi naświetliły sprawę.
Myślę, że pytania są dość dobrze skonkretyzowane..
Dziękuję z góry użytkownikom owego szkła za odpowiedzi...
Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję na odpowiedzi.
EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki
Miałem przyjemność bawić się starą i nową 100 -tką. Oba szkła optycznie są jak dla mnie bardzo dobre, jednak nowy obiektyw dzięki stabilizacji ma szersze zastosowanie. Robiłem nim zdjęcia z czasami 1/20 z 7D ( kilka zamieściłem w wątku z 7D). Ze względu na tą stabilizacje stara 135L często zostaje w plecaku. Pozostałe rzeczy jak kolory czy ostrość zawsze możesz poprawić w PS.
Nie wiem co rozumiesz przez dokładność ale jeśli chodzi o celność AF to z tym nie ma problemów.
To szkło świetnie sprawdza mi się w portretach.
ISO 1600 , f 2,8 , czas 1/125
5mk2
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....