Strona 28 z 62 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jesteś pewien, że to nie ta sama przysłona, tylko różnie powiększana przez soczewki z przodu i z tyłu obiektywu?
    Tak - jestem jak najbardziej pewien. Jak zalożę szkło na aparat, przeogniskuję na minimalna odległość, to przymykają się listki przysłony. Po ustawieniu większej przysłony na aparacie (np f/8) i wciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości przymykają sie listki drugiej, umieszczonej głębiej przysłony, zaś listki tej płytszej pozostaja bez ruchu.

Obserwuję to wszystko (dwie osobne przysłony) z jednej strony obiektywu, więc nie ma mowy o różnym powiększaniu przez przednie i tylne soczewki

Jak bedę miał wieczorkiem chwilę czasu, to może uda mi się zobrazowac to jakoś na zdjęciu
    Ostatnio edytowane przez mkk ; 12-11-2009 o 20:29

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkk Zobacz posta
    Jak bedę miał wieczorkiem chwilę czasu, to może uda mi się zobrazowac to jakoś na zdjęciu
    Sprawdziłem - faktycznie jest jak piszesz. Wcześniej nie wpadłem na to, żeby aż tak głęboko zaglądać...
    Zresztą - na schematach starej setki są oznaczone i opisane
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Widac, że fajne szkło, IS i czerwony paseczek robi swoje i z tego co widzę to przy ostrzeniu nic sie nie wysuwa jak w starym. Ale moim zdaniem do efekciarskiego macro bez dużego cropowania, to to szkło sie za bardzo nie nadaje, przynajmniej nie gołe. Miałem Nikkora 105VR i choć szkło genialne, to jednak gołe nie dawało takiego powiększenia jakie bym chciał, nawet na cropie. Moim zdaniem, zdecydowanie ciekawsze, choć także zdecydowanie trudniejsze do uzyskania rezultaty uzyskamy z odwróconej 50-tki i/lub piercionków.
    Co do bokehu to fajny bokeh ze zwykłej 85-ki 1.8 możne także cieszyc w macro:

85 1.8+pierścionek Kenko

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Dobra, przyznawać się: kto w sobotę łaził z tym szkłem w Łazienkach pod Szopenem, miał dopięty pierścień i męczył uschnięte różyczki?
    Witam

Aż ze śmiechu się musiałem zarejestrować (czytam to forum od czasu do czasu, choć do dziś bardziej się trzymałem anglojęzycznych stron) - i odpowiedzieć.

Jam Ci to łaził. Jam różyczki marne męczył, przyznaję się.
    Pierwsze wyjście w teren by słoik potestować, a tu już oplotkują, a niech mnie :-D
    Tak, po odbiorze ze sklepu chciałem mocno wytężyć ten obiektyw, stąd i w świetle marnym, i z wiaterkiem w zawody, i z pierścieniem było robione. Na różyczce nawinął się malutki (2-3mm) pajączek, i na nim makro było próbowane.
    Pierścień leciwy, EF25 (nawet nie zalecany w instrukcji EF25 II), nie pomnę gdzie kupowany. Zależało mi na sprawdzeniu też, czy dobrze współpracuje z tą setką. Poprzednie obiektywy musiały mieć wyłączany AF. Ale współpracuje świetnie: i AF i IS działają.

Pozdrawiam
    Robert

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JRT Zobacz posta
    Tak, po odbiorze ze sklepu chciałem mocno wytężyć ten obiektyw, stąd i w świetle marnym, i z wiaterkiem w zawody, i z pierścieniem było robione. Na różyczce nawinął się malutki (2-3mm) pajączek, i na nim makro było próbowane.
    No witaj, jak widzisz nic tu się nie ukryje.
    Z żalem jednak stwierdzam, że chyba coś szwankuje linkowanie na forum, bo jakoś nie mogę dopatrzeć się tego pajączka pod Twoim postem. Rozumiem, że nadrobisz tę drobną zaległość, co? :wink:
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No witaj, jak widzisz nic tu się nie ukryje.
    Z żalem jednak stwierdzam, że chyba coś szwankuje linkowanie na forum, bo jakoś nie mogę dopatrzeć się tego pajączka pod Twoim postem. Rozumiem, że nadrobisz tę drobną zaległość, co? :wink:
    Ołkej. Zatem oba zdjęcia na 1/400s, F/2.8 i ISO 800, pierwsze bez pierścienia EF25, drugie z pierścieniem.

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Bardzo proszę, niech ktoś z posiadaczy nowej 100ki wklei jakieś portrety.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Coś już napisał
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Fotki z 7D z jesiennego spaceru
    12Obie fotki lekko przekadrowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poprawka
    1 2
    Ostatnio edytowane przez Pol ; 22-11-2009 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Nie wiem, czy to może by reprezentatywne? Dorożkarz. Plener, światło zastane, pochmurno. 30D, F/2,8, 1/500, ISO 800.

(Jako nowy mam jeszcze wątpliwości, jakiej wielkości pliki można tu wklejać, żeby i sensownie było, i żeby strony nie rozwalić?)

Bywalec Awatar domero
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Nie żeby tam jakieś arcydzieła - ot tak dla przykładu (wołane z RAW; korekta kadru, WB i lekko kolorystyki):
    50d, iso200, f2.8, 1/125
    50d, iso200, f2.8, 1/160

Te same tylko większe (~7MB):
    http://chomikuj.pl/domero/Galeria/IMG_6432.jpg
    http://chomikuj.pl/domero/Galeria/IMG_6447.jpg

Strona 28 z 62 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów