Strona 26 z 62 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Cóż, pojęcie względne, ja ostatnio używam głównie 70-200 2.8 IS to mi się ten całkiem leciutki wydał :-D
    70-200 w rękach nie miałam, więc brak porównania przynajmniej w tą stronę. A lekki to był Phoenix 100/3,5 :smile:
    Ale ja słaba kobieta jestem... :-D

koraf - bokeh z tego szkła jest kapitalny :-D
    Oczywiście im mniejsze odległości tym jest lepiej, chociaż i na fotach z kilku metrów, ja nie mam mu nic do zarzucenia.

Kolejny pstryk na szybko z dzisiaj:

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    no coz.. z sampli przez was pokazanych i z testow wynika jeden zasadniczy wniosek: nad wyraz wypasiony obiektyw.
    trzeba zaczac zbierac kase na niego 8)

swoja droga - jako, ze z natury jestem ciekawski - zastanawia mnie jeden fakt.
    czy w omawianym obiektywie przeslona f2.8 jest stala bez wzgledu na odleglosc fotografowanego obiektu, czy tez jej wartosc zmienia sie wraz ze wzrostem odleglosci (?)
    ulomnosc ta wystepuje w bardzo podobnym obiektywie, Nikkor AF-S Micro 105/2.8 VR
    ponizej fragment z testu nikkor'a 105/2.8 z portalu optyczne.pl

Jeśli chodzi o konstrukcję wewnętrzną, to pierwsza rzecz, o której musimy wspomnieć wiąże się z bardzo poważną wpadką. Kupując drogi obiektyw renomowanej firmy, na którego obudowie widnieje informacja o świetle f/2.8 oczekujemy, że taki właśnie maksymalny otwór względny dostaniemy. Nic bardziej mylnego. Światło f/2.8 jest dostępne, owszem, ale tylko przy fotografowaniu obiektów znajdujących się w odległości od 3 metrów do nieskończoności. Im mniejsza odległość do fotografowanego obiektu, tym gorsze światło oferuje nam Nikkor i przy minimalnej odległości światło spada do f/4.8!
    fragment cytatu pochodzi stad:
    http://optyczne.pl/70.3-Test_obiekty...wykonania.html

moglby ktorys z posiadaczy /posiadaczek/ EF 100/2.8 L IS sprawdzic czy szklo zachowuje stale swiatlo bez wzgledu na odleglosc ostrzenia?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie jest to cecha tego tylko obiektywu; TDP pisze o tym jasno:
    The aperture displayed by the camera assumes an infinity focus distance; however, the effective aperture becomes darker at closer focus distances. The following chart details the amount of light loss incurred at the specified subject magnification.
    [...ładna tabelka... - w skrócie -2EV (~f/5.6) przy 1:1]
    AE (Auto Exposure) will automatically adjust for this aperture change, but a longer shutter speed is the result.
    http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    moglby ktorys z posiadaczy /posiadaczek/ EF 100/2.8 L IS sprawdzic czy szklo zachowuje stale swiatlo bez wzgledu na odleglosc ostrzenia?
    Szkła nie mam, nie bawiłem się, ale i tak mi się podoba. A odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta. Jeśli obiektyw zmienia w trakcie ostrzenia swoją fizyczną długość, to zmienia się również "przysłona". Tak dzieje się w w/w nikonie, sigmie 105/2.8 i kilku innych.

Jeśli ogniskowanie odbywa się wewnątrz tubusu, to zmienia się ogniskowa (na mniejszą). Tak było choćby w przypadku EF100/2.8.

Teraz wystarczy, że właściciele powiedzą, która opcja dotyczy tego szkła i wszystko będzie jasne.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba żadne szkło nie zachowuje swojej jasności w tym wypadku
    a na pewno każde makro - podejrzewam, że to powinno mieć światło ok. f/5 dla skali 1:1 i f/4 dla 1:2
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, w tym przypadku f/2.8 bedziemy mieć tylko dla ostrzenia na nieskończonosc. Począwszy od skali 1:2 szkło będzie o ok. jedną działkę ciemniejsze, przy 1:1 o dwie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    chyba żadne szkło nie zachowuje swojej jasności w tym wypadku
    Rozpatrując kwestę czysto technicznie, to na jakieś 10 moich szkieł tylko 50/1.4 będzie miało tę wadę. Będzie ona jednak widoczna tylko przy największym otworze, a wartość błędu pomijalna bo skok pierścienia mały.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a na pewno każde makro - podejrzewam, że to powinno mieć światło ok. f/5 dla skali 1:1 i f/4 dla 1:2
    Podałem przykład poprzedniczki szkła, o którym rozmawiamy. Nie zmieniało swojej jasności w zależności od skali odwzorowania. Wartości skakały dopiero przy dołączeniu pierścieni pośrednich, ale to jest zrozumiałe.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tak, w tym przypadku f/2.8 bedziemy mieć tylko dla ostrzenia na nieskończonosc. Począwszy od skali 1:2 szkło będzie o ok. jedną działkę ciemniejsze, przy 1:1 o dwie.
    A jak to prosto i ładnie uzasadnić bez pierścieni?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A jak to prosto i ładnie uzasadnić bez pierścieni?
    Proste. W sytuacji, gdy zmienia Ci się odległość soczewek od matrycy/filmu, mechanizm jest dokładnie taki sam, jak przy pierścieniach. Co za różnica, czy dołożysz pierścień, czy coś na kształt pierścienia wysunie z siebie samo szkło?
    Jarek

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Zaskoczyliście mnie Panowie, i to mocno .
    Nie mam zwyczaju zagłębiać się w techniczne sprawy, testy itp. Ale tym razem temat mnie zaciekawił i po pobieżnych testach wnioski są następujące:
    - stałe światło tak, ale w zakresie od ok. 70-80cm do nieskończoności
    - zmiana czasów przy f/2,8 - od 1/200 dla nieskończoności do 1/60-80 dla odległości minimalnej

Oczywiście są to przybliżone wyniki, bo test na szybko i z ręki, więc minimalne zmiany kadru mogły się zdażyć.

Strona 26 z 62 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów