no właśnie - przecież to nie szkło dla portrecistów (za ciemne i za ostre, niepotrzebny IS)
czy ten IS ma szansę działać dla 1:1? (nie jak w Nikonie)
Conventional image stabilization technology is useful for reducing the effects of camera shake in non-macro shooting situations. When shooting handheld close-ups at 1x, however, camera shake makes it difficult to achieve acceptable results even with lenses incorporating conventional image stabilizers. Now, thanks to the Hybrid IS found in the EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Canon extends IS technology to the macro realm, making it easy to obtain clear handheld close-ups – a world first* and a definite advantage in environments where use of a tripod is not an option.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
No i im jaśniejsze szkło tym "niżej" osiąga swoje maksimum ostrości co w makro wcale zaletą nie jest.
Czy "za ciemne do portretów" to chyba zależy od indywidualnego stylu. Czy "za ostre" - ja się zgadzam z Kolegami, którzy piszą, że obiektyw nie może być "za ostry". Ale mam takie spostrzeżenie - ten obiektyw jest specjalnie zaprojektowany w formule o mniejszej jasności maksymalnej tak, aby:
1. Mieć "płaską" (równą) płaszczyznę ostrości (tautologia...)
2. Optimum ostrości, rozdzielczości osiągać dla mniejszego otworu względnego niż superjasne obiektywy (makro, więc domykamy!)
3. Mieć jak największą ostrość (rozdzielczość) w całym zakresie przysłon
Porównanie do Tessara może jest bardzo dalekie (bo Tessary mają raczej słabą rozdzielczość dla dużych otworów przysłony), ale analogia jest taka, że oba obiektywy są projektowane z pewnymi założeniami, które są inne niż dla obiektywów superjasnych.
Fotograf platoniczny
obejrzalem fotki testowe..
.. nieporuszone zdjecia z reki dla ogniskowej 160mm przy czasie 1/8 robia wrazenie.
kiedy to szklo bedzie do kupienia?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
ja już stoję w kolejce w dwóch sklepach (po obu stronach oceanu :-) )