Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej jakości, bo nie robisz dużych formatów, to spokojnie możesz wybrać mRAW. Jednak wybierając standard RAW masz większe pole monewru, chyba że ogranicza Cię karta CF ( jej pojemność ).
Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej jakości, bo nie robisz dużych formatów, to spokojnie możesz wybrać mRAW. Jednak wybierając standard RAW masz większe pole monewru, chyba że ogranicza Cię karta CF ( jej pojemność ).
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Na jakości mi zależy, jednak jakość to nie tylko rozdzielczość. Spadek rozdzielczości po zmniejszeniu jest nieunikniony i to jestem w stanie zaakceptować. Pytanie tylko czy zyskam większy DR i mniejsze szumy? jeśli tak to będzie ok.
Dlatego proszę Was jeśli macie/wiecie gdzie leżą, dwa przykłady z RAW i mRAW tego samego ujęcia... podeślijcie linka:-D.
Pamiętaj jednak,że zawsze lepiej jeśli obróbka robiona jest porządnym programem na kompie niż bezpośrednio w puszce.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Przeciez zawsze zmniejszajac rozdzialke masz mniejsze, drobniejsze szumy. Nie ma w tym magii mRAW. A z DR jest tak samo, nawet jak optyczni tak napisali, to pewnie dziala to na tej samej zasadzie jak szumy - zmniejszajac zdjecie poprawila sie jakosc ogolna zdjec i ich metody/algorytmy testowania uznaly to jako "zwiekszenie DR". Bo co ma mraw do dynamiki? nic... To resize czystych danych z matrycy do mniejszej rozdzialki przez sam aparat. Tyle.
Jak masz mala karte pamieci i wiecej jak 10mpix do szczescia nie jest potrzebne to klepac zdjecia na mraw, w przeciwnym razie to wg. mnie - czysta glupota uzywania. Takie moje zdanie, bo nie raz i nie dwa bawilem sie w sraw1 i 2 w 5dmark II i robilem porownania z pelnymi rawami oraz resize w sofcie.
Wez sobie jakis RAW 18mpix, wywolaj go do TIFF, w PS zrob resize do 10mpix i porownaj obie fotki 18 i 10mpix. To jest dokladnie to samo, ale robi to body (dodatkowo gorzej moim zdaniem)...
Ostatnio edytowane przez siudym ; 17-05-2011 o 21:56
Tak właśnie zrobiłem, wziąłem jednego RAWa wywołałem do TIFFa, później resize... następnie oba zdjęcia zostały podciągnięte o 4ev.
Na zdjęciu z RAWa oprócz tego, że jest więcej szumu, również więcej detali się przepaliło. Oczywiście to taki extremalny test, ale pokazuje on, że rozpiętość tonalna się zmienia dosyć znacznie na plus, jak również maleją szumy... niby oczywiste, bo z każdym aparatem możemy coś takiego zrobić, tylko problem jest taki, że nie w każdym jest tyle zapasu pikseli.
Nie mniej jednak, chętnie zobaczyłbym jak to robi puszka(mniej siedzenia przy kompie a więcej w plenerze).
Dzięki za porady.
Dość często korzystam z trybu mRAW z uwagi na wielkość plików i co się z tym wiąże szybkość obróbki. Wnikliwych testów nie robiłem ale widoczny jest niewielki spadek ostrości i mniejsze szumy.
Jutro postaram się zrobić dwa zdjęcia o jakie prosiłeś i prześle Ci na skrzynkę.
Pozdrawiam Marcin.
Zdjęcia zrobiłem rano w biegu i właśnie wrzucam na http://chomikuj.pl/Marcinsx , mam nadzieje że pomogą.
Pozdrawiam Marcin.
502 - Web server received an invalid response while acting as a gateway or proxy server.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Mam jakiś problem z połączeniem i się bardzo powoli ładuje![]()