Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    no właśnie
    tylko strasznie ciekawi mnie wg jakiej zasady dobiera to ISO ?
    w myśl zasady EV zawsze na zero ? to bezsens i nie na tym polega praca trybu M
    Właśnie dokładnie tego oczekuję od trybu M+AutoISO, przy czym chcę mieć możliwość przesunięcia tego EV w lewo lub w prawo. Nie mylmy trybu M z trybem M+AutoISO. W M ustawiamy ręcznie wszystkie 3 parametry. Natomiast M+AutoISO, co do idei nie różni się od Av iTv, tylko zmienia się parametr dobierany przez światłomierz.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-10-2009 o 13:13
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Właśnie dokładnie tego oczekuję od trybu M+AutoISO, przy czym chcę mieć możliwość przesunięcia tego EV w lewo lub w prawo. Nie mylmy trybu M z trybem M+AutoISO. W M ustawiamy ręcznie wszystkie 3 parametry. Natomiast M+AutoISO, co do idei nie różni się od Av iTv, tylko zmienia się parametr dobierany przez światłomierz.
    Właśnie dokładnie tak jak wyżej . W trybie Av/Tv istnieje jeszcze coś takiego , jak bezpieczny przesów ekspozycji . Jest on ustawiany
    ( właczny/wyłączany ) w funkcji C.Fn.I.6 . Ale tak jak napisałem dotyczy to tylko Av i TV i zależy od użytkownika . Poza tym istnieje ( j.w. w cytacie ) funkcja pełnego M ( zmienne trzy elementy ) - bez ingerencji ze strony softu puszki i M + AutoIso , gdzie ingerencja softu ogranicza się do przydziału wielkości ISO .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Właśnie dokładnie tak jak wyżej .
    A jaka jest gałkologia? Zajrzałem do instrukcji (nie mam 7D) i nie znalazłem opisu, jak ustawić ręczną korekcję ekspozycji w trybie M+AutoISO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    A jaka jest gałkologia? Zajrzałem do instrukcji (nie mam 7D) i nie znalazłem opisu, jak ustawić ręczną korekcję ekspozycji w trybie M+AutoISO.
    Może to inaczej ujmę.

M+Autoiso...to nic innego jak tryb M. Wszystkie wybory dokonujemy tak, jak w normalnym trybie M (bo jakże tu by inaczej) w starszych modelach. Jedyna różnica jest taka, że zmieniając iso mamy dostępne poza 100, 200,... - iso A...i tyle. Żadne gałki, przyciski nam się nie zmieniają.
    To jest po prostu tryb M...a czy dodamy tu dodatkową korzyść płynącą z A, czy nie, to już od nas zależy.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Może to inaczej ujmę.

M+Autoiso...to nic innego jak tryb M. Wszystkie wybory dokonujemy tak, jak w normalnym trybie M (bo jakże tu by inaczej) w starszych modelach. Jedyna różnica jest taka, że zmieniając iso mamy dostępne poza 100, 200,... - iso A...i tyle. Żadne gałki, przyciski nam się nie zmieniają.
    To jest po prostu tryb M...a czy dodamy tu dodatkową korzyść płynącą z A, czy nie, to już od nas zależy.
    Jesli rozumiem dobrze, to ujmę to jeszcze inaczej - nadal kiszka z Auto ISO u Canona...
    M+Auto ISO - brak możliwości ręcznej korekcji naświetlenia,
    Av, Tv - brak możliwości określenia maksymalnego czasu/minimalnej przysłony.

Pomyliłem się?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pomyliłem się?
    Pewnie nie. Ale to wszystko będzie. Za jakieś ca. 5 generacji puszek

Domyślnie

Jesli rozumiem dobrze, to ujmę to jeszcze inaczej - nadal kiszka z Auto ISO u Canona...
    M+Auto ISO - brak możliwości ręcznej korekcji naświetlenia,
    Av, Tv - brak możliwości określenia maksymalnego czasu/minimalnej przysłony.

Pomyliłem się?
    hmmm...ekspozycję z tego co potwierdził wlodal można przesunąć w lewo lub w prawo...więc jest możliwość....No chyba, że jeszcze o coś innego Tobie chodzi.
    co do AV i TV...to nie ma...

Uzależniony

Domyślnie

hmmm...ekspozycję z tego co potwierdził wlodal można przesunąć w lewo lub w prawo...więc jest możliwość....No chyba, że jeszcze o coś innego Tobie chodzi.
    co do AV i TV...to nie ma...
    No dobrze - JAK można przesunąć ekspozycję w trubie M+Auto ISO?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmmm...ekspozycję z tego co potwierdził wlodal można przesunąć w lewo lub w prawo
    Wlodal chyba tego nie potwierdził. W każdym razie nie dość dosadnie. I to mi zaczyna żle wpływać na nastrój.

Wlodal, do tablicy!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta

tak. to miałoby sens.
    M takie jak znamy do tej pory + M z "pływającym" ISO - tylko ze to to będzie takie troche "wykastrowane" M bo według mnie powinno dać sie ustawic czas, przysłone i stałą wartosć korekty ( czego w "rasowym" M nie ma ) i wtedy ISO moze sobie gonić tak aby te parametry były mozliwe do utrzymania

i wtedy to ma sens

Uprawnienia umieszczania postów