Strona 66 z 285 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To nie takie proste. Owszem, wspomniałem tylko o kosztach krzemu. Ale zbójeckie prawo Canona do dyktowania cen za matryce FF bierze się również stąd, że do niedawna jako jedyni umieli produkować tego rozmiaru matryce za "jednym pociągnięciem" naświetlarki ('stepper') na proces.
    Widać, że teraz już i inni to potrafią, ale i oni - zapewne - nie są skłonni obniżać cen - choćby dlatego, że chcą odzyskać pieniądze włożone w R&D.

PS
    Matryca 1/2.3'' to maleństwo: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg - a koszt samego krzemu rośnie z kwadratem rozmiaru a nie liniowo.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    choćby dlatego, że chcą odzyskać pieniądze włożone w R&D.
    Jak niby mają odzyskać pieniądze włożone w R&D skoro aparaty z tej półki cenowej to margines sprzedaży, co wynika z wykresu przedstawionego przez MMM.

PS
    Matryca 1/2.3'' to maleństwo: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg - a koszt samego krzemu rośnie z kwadratem rozmiaru a nie liniowo.
    Oczywiście, ale to maleństwo sprzedawane w naprawdę dużych ilościach kosztuje około 10 dolarów sztuka. Żeby się nikt nie czepił napisałem cenę FF 10 razy wyższą, czyli 100 dolarów sztuka. Nie jest to pewnie dokładna cena, ale ma jedynie uzmysławiać rząd wielkości ceny takiej matrycy. Różnica w cenie matrycy APS-C i FF może być 50, no najwyżej 100 dolarów. Nie jest to tak dużo jak się powszechnie uważa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Jak niby mają odzyskać pieniądze włożone w R&D skoro aparaty z tej półki cenowej to margines sprzedaży, co wynika z wykresu przedstawionego przez MMM.
    No właśnie wyższą (niż to wynika z "prostego rachunku" poniżej) ceną!
    Oczywiście, ale to maleństwo sprzedawane w naprawdę dużych ilościach kosztuje około 10 dolarów sztuka. Żeby się nikt nie czepił napisałem cenę FF 10 razy wyższą, czyli 100 dolarów sztuka.
    Za mało. Prosty rachunek pokazuje, że:
    1/2.5'' = 25mm2
    FF = 850mm2 - czyli 34x razy większe pole... Ale zgódźmy się, że nie ma o czym dyskutować...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni?
    Wątek plotkarski został zamknięty .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No właśnie wyższą (niż to wynika z "prostego rachunku" poniżej) ceną!
    Ta wyższa cena oznacza mniejszą sprzedaż i mniejszy zysk. Sony kierowało się chyba trochę innym biznes planem ustalając cenę na A850. Może Canon się przekona, że to lepszy pomysł. Przynajmniej dla takich prostych puszek jak 5D2.

Za mało. Prosty rachunek pokazuje, że:
    1/2.5'' = 25mm2
    FF = 850mm2 - czyli 34x razy większe pole... Ale zgódźmy się, że nie ma o czym dyskutować...
    1/2.3 ma 28.5mm^2, ale to też 30 razy mniej od FF, czyli zmienia to moje poprzednie rachunki. Wciąż jednak cena matrycy FF w porównaniu do APS-C nie jest tak duża jak się zwykło mówić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wątek plotkarski został zamknięty .
    Juz nie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ich zbójeckie prawo - powtarzam. Nam tylko pozostaje udawać przyzwoitych i się przy tym nie uśmiechać
    No i trzymać kciuki za inżynierów i ich pomysły.

PS
    Od Zone AF już niedaleko do ECF... Ciekawe, czy Canon będzie tak pozycjonował ECF - w jedynkach będzie np. można wybrać dowolny punkt, a w niższych segmentach tylko strefy...

Domyślnie

(..)

PS
    Od Zone AF już niedaleko do ECF... Ciekawe, czy Canon będzie tak pozycjonował ECF - w jedynkach będzie np. można wybrać dowolny punkt, a w niższych segmentach tylko strefy...
    Jak tak popatrzec ile czasu uplynelo do "Zone AF" to ekstrapolujac na "Zone AF" -> ECF to to "niedaleko" wcale takie bliskie nie jest...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Słuszna uwaga - cała nadzieja w Sony i Nikonie

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

1/2.3 ma 28.5mm^2, ale to też 30 razy mniej od FF, czyli zmienia to moje poprzednie rachunki. Wciąż jednak cena matrycy FF w porównaniu do APS-C nie jest tak duża jak się zwykło mówić.
    Nie zapominaj że wafel jest okrągły, i nie można przeliczać powierzchni, bo przy wpisywaniu małych prostokącików będziesz miał mniej niewykorzystanej powierzchni przy obrzeżach koła niż przy wpisywaniu dużych prostokątów, nie chce mi się tego liczyć bo nie znam średnicy wafla.

Po drugie, z racji tego że nie jest możliwe wyprodukowanie wafla w 100% bez błędów, w przypadku sensorów o rozmiarach FF procent odrzutów jest znacząco większy niż małych sensorów.

Ja stawiam że koszt FF jest ok. 3 do 4 razy większy niż APS-C, do tego odpowiednio droższe pryzmat, lustra, matówka , okular

Strona 66 z 285 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów