zieew... czy ktoś ogarnia tego tasiemca ?
Tak tylko sobie żartobliwie wtrącę - zadziwia mnie przekonanie o własnej racji sporej części wypowiadających się w wątku![]()
zieew... czy ktoś ogarnia tego tasiemca ?
Tak tylko sobie żartobliwie wtrącę - zadziwia mnie przekonanie o własnej racji sporej części wypowiadających się w wątku![]()
Dokładnie. Tłumy domorosłych inzynierów puszczają wodze fantazji. Firma Canon działa nie po to, żeby zaspokajać Wasze wyimaginowane potrzeby. Firma ma zarabiać kase dla swoich akcjonariuszy. Mamy wolny rynek, jeżeli komuś nie odpowiadają produkty firmy A to kupuje produkty firmy B. Proste.
To samo marudzenie czytam po każdej premierze Canona i tak pewnie już zostanie. Niektórzy tak mają.
Dla zainteresowanych kupnem w UK - cena £1699 i dostaje sie 580II za darmo. Czyli jakieś £1349 ok. 6350zł
Dla porównania cena 50d byla £1189.99. Różnica £160 myślę warto dopłacić.
No i prowadząc taką swoją politykę na mnie nie zarabia wcale bo ostatnią puszkę jaką kupiłem to 5D Mk I.
Cały ten ich marketingowy bełkot, śmieszne pozycjonowanie przez kastrację podstawowych rzeczy w 5D2 oraz wypuszczanie wypasionych cropów w stylu 7D kompletnie mnie nie wzrusza
Bo działa ten sam mechanizm co na tym forum. Użytkownicy łudzą się że ktoś z firmy Canon to czyta i dlatego chwalą konkurencję bo myślą że w ten sposób wywrą jakąś presję.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 05-09-2009 o 12:12
Jedna osoba nie, ale ileś tam procent użytkowników, którzy postępują podobnie jak MMM zapewne spędza, bo to się przekłada na konkretne liczby.
Skąd masz te dane i co świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż 5D1 czy może świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż A900?5d II sprzedaje sie swietnie
Zgoda - ale tylko przy założeniu, że jakiś tam procent innych użytkowników (większy od "ileś") tych zysków w tym czasie nie napędza.
PS
Jest już "poradnik kieszonkowy": http://gdlp01.c-wss.com/gds/9/030000...os7d-pg-en.pdf
EOS - conditio sine Kwanon...
A skąd masz takie informacje? Gdzieś tu widziałem statystykę udziału w rynku japońskim i 5D2 to był jakiś śmieszny 1% czy coś koło tego
Masz statystykę za 2008. Puszki w tym przedziale cenowym co 5D to się prawie nie liczą na rynku bo ich sprzedaż jest marna. Całość jest napędzana przez najsłabsze (i najtańsze) modele.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 05-09-2009 o 15:03
Oczywiście że jedno z drugim ma ścisły związek. Gdyby można było sprzedać 5D2 więcej to by go więcej produkowano bo to czysty zysk dla firmy. Jeśli jednak sprzedaż jest marna to nie ma sensu produkować w dużych ilościach. W sytuacji kiedy wyprodukują 100 sztuk miesięcznie i 100% od razu sprzedadzą to nie jest żaden rynkowy sukces.