Pokaż wyniki od 361 do 370 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Im się "zwiększa" dynamika bo wraz ze zmniejszaniem obrazu spadają (uśredniają się) się szumy. Dokładnie z tego samego powodu im wyszło że JPG ma większą "dynamikę" niż RAW co jest oczywistą bzdurą do kwadratu bo z tej "większej" na wykresie dynamice nie wynika absolutnie większa ilość rozróżnialnego detalu w cieniach / światłach. . Z taką metodologią pomiaru to im bardziej aparat będzie wygładzał obrazki w jpg to panom z optyczne będzie wychodzić coraz większa "dynamika"
    Masz rację - w mniejszych formatach szumy ulegają uśrednieniu, a więc ze względu na ich losowy charakter zwiększa się odstęp od użytecznego sygnału. Nie ma co ukrywać - ginie też informacja o najdrobniejszych szczegółach, jeśli w wyjściowym obrazie takowa istnieje... Dlatego np. w 50D używam SRAW1 dla ISO od 800 w górę, zwłaszcza, jeżeli jednoczesnie korzystam pełnych (lub zbliżonych do pełnych) otworów przysłony. Sprawdziłem, że z najjaśniejszymi obiektywami, które mam, takie postępowanie ma sens - przy 15 Mpix mam zaszumione obrazy, na których i tak nie ma mikrodetali. Przy 7.1 Mpix szczegółów praktycznie nie ubywa (bo ich nie było między innymi ze względu na własności szkieł, filtr AA i zachowanie matrycy dla dużych ISO), a szum jest znacznie mniejszy. Takie zdjęcie przyjemniej się obrabia - można wstępnie wysostrzyć bez obawy o pojawienie się "łupieżu" i zajmuje mniej miejsca na dysku.
    Generalnie chodzi w tym wszystkim o to, że nowe matryce APS-C tylko w niektórych przypadkach pozwalają uzyskiwać maksymalną dostępną dla nich ilość szczegółów.

Co do metodologi optycznych - jest jaka jest, a wyniki są wartościowe, o ile czytający dokładnie rozumie, co tak naprawdę mierzono i umieszczono na wykresach. Bez urazy - Ty z pewnością rozumiesz.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 03-09-2009 o 11:34

Uprawnienia umieszczania postów