Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
To się zawsze może zdarzyć. Sprzęt to sprzęt i zawsze może się zepsuć. Nie mam doświadczenia z L-kami, ale czytając forum od tygodnia widzę, że są tu bardzo kultowymi narzędziami. Sądzę jednak, że niejedna też się zepsuła ...
Zapewne . Ironią dla mnie było to że ta Sigma praktycznie nie używana - zepsuła się od leżenia w futerale . Najpierw przestawała ostrzyć czasami, potem całkiem.. Oczywiście nie generalizuję .

50D odpada, bo nie kręci filmów, a ja mam w związku z tym pewne plany. Wiem, że to niezbyt profesjonalne z punktu widzenia fotografii i kilku zawodowców zaraz mnie pewnie zbeszta, ale trudno, przeżyję.
Podobno 50D już kręci filmy . Nie wiem - nie śledzę tego wątku o kręceniu 50D- ale coś mi wpadło w oko.

Mikroregulacja jakoś faktycznie mnie nie podnieca. I tak zapewne nie potrafiłbym jej właściwie użyc, a jak już bym zaczął kręcić, nigdy bym nie skończył ...
Niestety - potrzebna mi była do szkiełka które już miałem.

[...]

Tak, jak pisałem, mikroregulacja nie jest dla mnie aż tak ważna. Rozmyślam nad 7D, gdyż:
1) ma ponoć lepszy AF - 19 krzyżyków teoretycznie do mnie przemawia,
To prawda - skończyło się praktycznie przekadrowywanie - zamiast tego zmiana punktu. Używam też czasem "zmiany punktu zależnie od położenia". oraz grupowania punktów. Bardzo dobre moim zdaniem w szybkiej reporterce.

2) ma uszczelnienia i wykonano go z lepszego materiału - czasami wrzucam sprzęt do motocyklowej sakwy, czasami snuję się w deszczu z aparatem na szyi, a czasami jadę z kolegą na rajd off-road'owy gdzie sprzęt nie ma lekko,
Gdzieś był wątek na tym forum że uszczelnienia 7D są przereklamowane. Serwis nie uwzględnił reklamacji -bo "dostała się wilgoć". Do takich warunków to chyba tylko 1-nka.

3) jest szybszy, co mam zamiar wykorzystać, jak go opanuję,
4) ma ponoć idealny wizjer,
Idealny ? Fakt faktem że jest to podobno "wizjer nowej generacji". Ma on swoje zalety - ja korzystam z siatki - wreszcie przestały się "zdjęcia walić".

5) działa na CF, a ja mam już dwie karty pozostałe po Olku.
Są to według mnie argumenty, które dają do myślenia ...
Pozdrawiam !!!
Eee tam.. CF.... Pewnie te stare będą za wolne . Dla mnie to był argument "przeciw". W terenie muszę wozić dodatkowy czytnik. Do SD ma w laptopie.

Pozdrawiam...