Strona 214 z 285 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    hmm a czy zastanawiał się ktoś jak wpływa ISO na DR??
    Bo testy dynamiki powinien robić Janko Muzykant, na zasadzie best possible. Krzywe wzbudzeń dla różnych układów itp. mogą się różnić na tyle, by zafałszować wyniki obiektywnego (lecz czasem bezseensownego) tesatu a'la Opaczni.

Przecież dynamikę można opisać jako f ((najjaśniejszy nie-całkowicie-biały odcień rejestrowany) / (najciemniejszy nie-całkowicie czarny odcień rejestrowany)) - ale to nie uwzględnia szumu... i w koło Macieju.

Ale z ogólnym wnioskiem Opacznych nie sposób się nie zgodzić: są dwa tryby - bardzo duża dynamika, trochę mniejsza rozdzielczość oraz bardzo duża rozdzielczość, zmniejszona dynamika.
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 19-01-2010 o 11:24
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Janko Muzykant,

hmmm nie wiem - nie znam ))

i w ogóle to się na tym nie znam - na tych testach tabliczkach itp.
    wolę wziąć aparat do łapki i zrobić sobie kilka normalnych zdjęć - wtedy wiem co mam ))
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

hmmm nie wiem - nie znam ))
    To poznaj
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmm a czy zastanawiał się ktoś jak wpływa ISO na DR??
    i czy brak prawdziwego iso 100 w nikonie nie wpływa na wyniki DR??
    czy w przypadku iso 200 nie powinno się przypadkiem brać pod uwagę funkcji canona "Priorytet jasnych partii obrazu"?
    Hym nie chcę teraz głupot wymyślać ale coś mi się tłucze po głowie że nikon zawsze naświetlał "na jasne partie" tak aby nie było przepałów, a z cieni już można sobie wyciągać.
    Wiem że rawy z C i N wymagają innego podejścia i niegdy nie analizowałem tego dogłębnie. Ale obrabiając rawy z 40 i 50D w cieniach miałem taki banding ze niz się nie dało pokombinować. Pierwsza myśl.. co to za syf..? przecież w nikonie tego niema. (tak dowiedziałem się w ogóle co to jest banding ) Na większości zdjęć jest ok ale miałem kilka ujęć na których mi bardzo zależało i kiszka.. Musiałem zostawić je w spokoju.
    Jakoś w 5Dmk1 takich cyrków nie widziałem. I szczerze mówiąc wolałbym wydać kasę właśnie na niego zamiast na 7-ke. Choć pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

kuba_rsx - to błąd wnioskowania, na podstawie modelu X oraz Y wnioskować o modelu Z. O bandingu w 7D poszukaj postów gietrzy - on jest na to uczulony - i nie znalazł!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Hym nie chcę teraz głupot wymyślać ale coś mi się tłucze po głowie że nikon zawsze naświetlał "na jasne partie" tak aby nie było przepałów, a z cieni już można sobie wyciągać.
    W D70 nawet zafixował (na stałe) -2/3EV
    Nowsze Nikony (np. D3) mają imho wzorową implementację funkcji autoiso i imho naświetlają w punkt.

Ale obrabiając rawy z 40 i 50D w cieniach miałem taki banding ze niz się nie dało pokombinować. Pierwsza myśl.. co to za syf..? przecież w nikonie tego niema.
    Jest, tylko, że wyżej i nie poziomy a pionowy - w necie sampli tony. Ukrytym bonusem takiego braku bandingu niżej jest... detal
    W D3s sytuacja pod tym względem wygląda troszkę lepiej, ale nie jest jeszcze idealnie.

Jakoś w 5Dmk1 takich cyrków nie widziałem. I szczerze mówiąc wolałbym wydać kasę właśnie na niego zamiast na 7-ke. Choć pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi.
    Po pierwsze w 5D classic też występuje banding, po drugie 7D to ma być idealne uzupełnienie 5D, po trzecie pierwszym cmosem Canona, bez bandingu* jest sensor z... 7D.

Tu masz 12800, f/2.8 i 1/10 sekundy, crop z 7D
    http://img691.imageshack.us/img691/4358/64056345.jpg

* - w 7D też jest, ale bardzo wysoko (12800) i to podczas nieudanej ekspozycji.

BTW. To wątek o 7D...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-01-2010 o 12:54
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    aaaa Pan Adam

to znam
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W D70 nawet zafixował (na stałe) -2/3EV
    Nowsze Nikony (np. D3) mają imho wzorową implementację funkcji autoiso i imho naświetlają w punkt.
    Tu się w pełni zgodzę.

Chwila bo trochę mnie źle zrozumiano chyba. Ja nie twierdzę ze w 7D jest banding, tylko ze DR trochę słaby. A w 50D odwrotnie.
    Na tyle co się 5-tką bawiłem to nie rzuciło mi się w oczy żeby banding był ale skoro mówicie że jest to pewnie jest więc sory a OT.

Wracając do tematu 7ki. Czy gdzieś wcześniej ktoś pisał może ile daje radę zdjęć zrobić na jednej baterii zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czy ktoś się może orientuje, bo nigdzie nie mogę znaleźć jakie największe karty CF obsługuje 7D ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy gdzieś wcześniej ktoś pisał może ile daje radę zdjęć zrobić na jednej baterii zdjęć?
    Ze 400 powinien.

Czy ktoś się może orientuje, bo nigdzie nie mogę znaleźć jakie największe karty CF obsługuje 7D ?
    Ja mam 32 GB

Strona 214 z 285 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów