No przecież Ci napisałem jak jest zrobione...![]()
No przecież Ci napisałem jak jest zrobione...![]()
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
Ja się ogromnie cieszę, bo może cena 50D spadnie i będę mógł sobie je kupić bez wyrzutów sumienia ("bo wiesz misiu... zmywarka i piekarnik musimy do kuchni kupić").
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
fajna reporterska puszka, nawet te filmy się przydadzą, szkoda tylko, że podwójnego slotu na karty nie ma, a poza tym crop-marzenie
Zamieszczone przez http://optyczne.pl/2179-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_7D_-_za_kulisami.html
Może nie czytają forów ale z fotografami się konsultują![]()
IMHO cały ten artykuł Canona na optycznych to jakiś bełkot.. Producent doskonale orientuje się co daje w swoich aparatach konkurencja, a czego on nie ma i nie potrzeba do tego konsultować się z 5000 fotografów (już lepiej było zrobić anonimową ankietę na kilka milionów użytkowników tych aparatów). Wszystkie ograniczenia są dyktowane ceną. A tak tylko wyszło, że firma Canon słucha użytkowników i daje im to czego oczekują..
Poza tym drobnym szczegółem, to puszka zacna.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
na amazon.de http://www.amazon.de/s/ref=nb_ss?__m...non+7d&x=0&y=0 body za 1649 euro, czyli według akt. kursu 6760pln
za pół roku będzie to jakieś 5500 i można kupować.
Pozornie może się wydawać że pomniejszanie obrazka w taki sposób że jeden piksel jest uśredniany z całkowitej ilości pikseli np. kiedy z dwóch jest robiony jeden przy skalowaniu 50% daje lepsze efekty.
Ale dobre algorytmy tak nie działają tylko robią średnią ważoną a wagi są wartościami różnych funkcji (cubic, hermite, lanczos i cała masa innych) i maleją wraz z oddalaniem się od środkowego piksela. Dzięki temu nawet zmiana rozmiaru o ułamek procenta typu z 800px robimy 799px nie powoduje widocznej utraty ostrości.
Więc spokojnie, programiści softu do 7D na pewno nie odwalili kichy i ostrość sRAWów jest dobra. Inna sprawa że przed pomniejszeniem obrazek powinien być odszumiony bo jeszcze do tego momentu charakterystyka szumu jest znana. Po przeskalowaniu w dół wychodzi już nie wiadomo co.
No ale wiesz, trzeba się podlizać. Drogi użytkowniku, kochamy Cię i robimy wszystko dla Ciebie![]()
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-09-2009 o 17:08
a ja mam pytanie troche poboczne:
Jak działa ten transmiter np. z 430EX ?
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak