Strona 207 z 246 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 061 do 2 070 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

nie ma
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

A to szkoda ((
    C7D; C 400 f/5.6 L USM

Domyślnie

Witajcie,

mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.

Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG . Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka

Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??

Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim

J.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
    "Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:

- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
    - za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
    - kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
    - wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
    - teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
    "
    C7D; C 400 f/5.6 L USM

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając.
    - w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
    - za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
    - kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
    - wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
    - teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.[/I]"
    Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
    Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.

Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.

Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
    Tyle , że nie wyczytałem nigdzie by miały tę funkcję jakieś aparaty ?. Może niedokładnie czytałem ?. A wg Ciebie które aparaty są wyposażone w tę funkcję - z chęcią się z tym wynalazkiem zapoznam !.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"?
    no niestety, canon chyba bardzo nie lubi tej funkcji, nazywa się to pułapką AF albo priorytetem AF, ale praktycznie nie występuje w większości puszek.

Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N
    ależ oczywiście, że istnieje, i to od dawien dawna (już w analogach to było) i to niekoniecznie w najwyższych modelach. podobnie jak zasłonka do wizjera - te dwie "drobnostki" zawsze mnie bardzo drażniły jako wyznawcę canona

Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia
    właśnie to robisz... :wink:

A wg Ciebie które aparaty są wyposażone w tę funkcję
    w nikonie? zdaje się większość tych lepszych.
    w canonie? tylko jedynki i to nie wszystkie.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
    http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
    To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .

- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.

To nie jest to samo .
    To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .

To nie jest to samo .

Opis w artykule Almost Trap Focus
    dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w E)S 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jets tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
    Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.

To nie jest to samo .

To nie jest to samo .

Opis w artykule Almost Trap Focus
    dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
    Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 20-12-2010 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost

Strona 207 z 246 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów