nie ma
nie ma
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
A to szkoda((
C7D; C 400 f/5.6 L USM
Witajcie,
mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.
Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG. Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka
Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??
Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
J.
wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
"Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:
- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
- za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
- kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci."
C7D; C 400 f/5.6 L USM
Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.
Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
Entuzjastyczny Neofita
no niestety, canon chyba bardzo nie lubi tej funkcji, nazywa się to pułapką AF albo priorytetem AF, ale praktycznie nie występuje w większości puszek.
ależ oczywiście, że istnieje, i to od dawien dawna (już w analogach to było) i to niekoniecznie w najwyższych modelach. podobnie jak zasłonka do wizjera - te dwie "drobnostki" zawsze mnie bardzo drażniły jako wyznawcę canona
właśnie to robisz... :wink:
w nikonie? zdaje się większość tych lepszych.
w canonie? tylko jedynki i to nie wszystkie.![]()
pozdro.,
m.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
Opis w artykule Almost Trap Focus
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w E)S 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jets tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
To nie jest to samo .
To nie jest to samo .
Opis w artykule Almost Trap Focus
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.[/QUOTE]
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 20-12-2010 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost
Mało umiejętności - dużo zacięcia .