Prawie jak z Dosią efekt ten sam, nie ma co przepłacać :-) .O jakości obrazka mówiłem wprost, bez żadnych zależności od szumów - we wszystkich ISO te z 7D są lepsze od tych z 20D - po wywołaniu rawa do tej samej rozdzielczości
Prawie jak z Dosią efekt ten sam, nie ma co przepłacać :-) .O jakości obrazka mówiłem wprost, bez żadnych zależności od szumów - we wszystkich ISO te z 7D są lepsze od tych z 20D - po wywołaniu rawa do tej samej rozdzielczości
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
Prawie, że punkt dla Ciebie. Tyle, że zapomniałeś o jednym fragmencie z mojej wypowiedzi:
Tu jest spory, powiedziałbym milowy krok naprzód w stosunku do xxD. Poza tym jest też postęp w szybkostrzelności. Czasami robię fotki na psich zawodach. Tam, każda dodatkowa kl/s to błogosławieństwo. O AF nie wspomnę.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
masz racje, głownym tematem taj dyskusji jest postep technologii (głownie matryc)
wszystko na swiecie pokazuje ze po wyjsciu 20D w technologi matryc CMOS nic sie nie zmienilo,
tak wyglada porownanie ISO 1600
20D po lewej, 40D po prawej
skoro jak pisalem juz nie raz 20D ma lapsza jakosc obrazu od 40D to ma tez lepsza i od 7D (przy 100%) i jak pisalem po przeskalowaniu jakosc bedzie podobna, ale po co w takim razie przeplacac? - bo to jest meritum sprawy wlasnie i to mnie ciekawi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
porownam i zobacze, ale nawet jak tak jest to nie jest to argument wart 2500 zł prawie...
powiem szczerze ze nie jest warta w zadnym wypadku, z tym ze przy moim uzytkowaniu sprzetu (jak najbardziej delikatnego, bo sprzet nie ma zadnych rys) 50 1.4 juz dawno bylby pare razy chyba naprawiany
moze jeszcze fakt ze 50L jest fenomenalne pod swiatlo daje jakis maly argument za nim, ale nie zmienia to faktu ze szklo nie jest warte tej kasy (inna sprawa ze dalem za nowke dosc niskie pieniadze kiedys)
ale patrzac w moja stopke zobaczysz tez ze posiadam stara 5D, bo kupno nowej to paranoja, (zreszta jestem zdania ze stosunek ostrosci do szumow obu 5D jest niemal identyczny, tak tak - kontrowersyjne ale wielkosc matrycy ta sama to i jakosc ta sama)
no i posiadam Sigme 70-200 bo uwazam ze Canon 70-200 2.8 to strata kasy i mam Sigme 120-300 2.8 bo uwazam ze Canon 300 2.8 to strata kasy
wiec jak widzisz trzymam sie swoich pogladow
sebcio80 a czemu nie przeskalowałeś 40D do 8 mpix wtedy juz widac różnicę na plus dla 40ki. Tu jest pies pogrzebany - nie można porównywać w skali 1:1 - przecież tak zdjęć, czy to w odbitce, czy na ekranie się nie oglada, albo ja dziwny może jakiś jestem - oglądam całą fotkę, a nie jej 10-cio procentowy wycinek. A jak za 10 lat standardem będą matryce np 100 mpix to będziesz taką porównywał do 20D też w skali 1:1. Wtedy też 20D górą pewnie będzie.
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
Powiem tak. Ja się co do rozwoju matryc i upakowywania coraz to większych ilości megapikseli zasadniczo z Tobą zgadzam. Chociaż pewien postęp dostrzegam. Mi jakość obrazka z 20D w zupełności wystarczała. Nigdy na nią złego słowa nie powiedziałem. Tyle, że tych trafionych fotek czasem było jak na lekarstwo.
Aparat to nie tylko matryca. Dla mnie mogłaby zostać ta sama. I tak bym kupił Siódemkę. Argumenty już przedstawiłem.
na plus nie bedzie, bedzie podobnie, to jednak tylko 2 mpix, 380 px po dluzszym boku, pozatym skalowanie to nie taka prosta sprawa, jak zrobisz to na zywca to musisz tez troche wyostrzyc zeby zachowac ostrosc i tu wyjda jeszcze wieksze szumy
no ja 20D wymieniam tylko w kontekscie jakosci obrazu, AF wiadomo ze najlepszy nie byl, ale juz 40D oferowal w tym wzgledzie sporo dobrego
jaki jest 7D? nie wiem, opinie sa rozne, sam sie niedlugo przekonam
aparat to nie tylko matryca... zgoda, aparat to tez obiektyw i lepiej te ponad 2000 zł przeznaczyc na szkielko :-)
To zależy. Po prostu nie lubię uogólnień i generalizowania. Do tego zbytni onanizm sprzętowy jeszcze nie musi prowadzić do uwiądu twórczego
, natomiast bałbym się czy jakbym zaczął oglądać zdjęcia per piksel i analizować szumy, ostrość itd. to mogłoby to spowodować u mnie zbyt duże zniechęcenie i znużenie, a w konsekwencji brak radości z robienia zdjęć.
Oczywiście nie chcę tu nikogo pouczać ale chwila refleksji chyba nikomu nie zaszkodzi.
No dokładnie. Przy czym wygląda na to, że pewnych rzeczy się nie zatrzyma. I albo pogodzimy się z faktem, że porównywanie zdjęć na cropach nie ma sensu albo będziemy dalej prowadzić jałowe dyskusje.
Szczegółów nie ale szumów mi się było dużo łatwiej pozbyć w przypadku zeskalowania obrazka z 7D niż w wypadku 40D. Do tego wygląda mi na to, że (przynajmniej po wywołaniu raw-a w DPP) natura tych szumów jest inna niż w 40-tce. Nie ma takiej plackowatości - nie wiem jak to lepiej opisać.
Przy czym od dawna widać, że powoli technologia matryc doszła do ściany i coś tam można jeszcze ulepszać ale niezbyt wiele. Ja na nowe puszki patrzę już raczej tylko pod kątem - co ona nowego mi może dać w sensie możliwości pracy. Pod tym względem dla mnie 7D to przepaść do 40D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie. Nie lepiej. Mam wszystkie szkła, które są mi obecnie potrzebne. Do tej pory wąskim gardłem było body. Nie licząc fotografa, oczywiście, ale tego się już tak łatwo kupić nie daTo z powodu body duża część zdjęć trafiała do kosza.
Postawiłeś jakiś czas temu tezę, napisałeś ją wołami i tak się do niej przywiązałeś, że bronisz jej, jak niepodległości:
A ta teza ma zasięg lokalny a nie globalny. Tylko spróbuj otworzyć nieco umysł. Dla Ciebie jest prawdziwa. Dla wielu innych osób także. Ale dla mnie, który ma inne priorytety, jest po prostu idiotyczna.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-11-2009 o 17:21