Strona 185 z 285 PierwszyPierwszy ... 85135175183184185186187195235 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 841 do 1 850 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie jestem jakimś tam onanistą szumowym, ale trochę mnie zdziwił test Optycznych w którym 7D wypadł dość słabo pod względem szumów wychodzących z RAWów, postanowiłem więc sprawdzić jedną rzecz, która mi wydała się podejrzana w procedurze testowej, sposób wywoływania zdjęć.
    Zrobiłem zdjęcia obiektywem Canon 50mm F1.4, przymkniętym do F2.8 na czułościach od 100 do 6400 i wywołałem je w DPP i Dcraw. W Dcraw wywoływałem zdjęcia z takimi parametrami "-v -w -T", a w DPP wszystko na "0", czyli bez wyostrzania i bez odszumiania. Poniżej wycinki centrum kadru z ISO400 i ISO6400:

No i co wy na to?
    Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
    Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jak dla mnie to te z dpp sa mniej wyostrzone (czytaj bardziej mydlane) i niedoswietlone. ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michnic Zobacz posta
    ...

No i co wy na to?
    Sfotografuj coś bez rastra, a potem doprowadź do jednakowej jasności na wyjściu DPP i DCRAW. Bez tego wnioski moga być obarczone sporym błędem.
    Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że optyczni przetestowali przy okazji wołarki... Chyba takie testy powinny być prowadzone równolegle na plikach pochodzących z kilku programów, choć to znacznie komplikuje przedsięwzięcie.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 27-11-2009 o 13:14

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Też z ciekawości . Wykonałem po dwie fotki z 50D i 7D . Crop tego samego elementu , 100% powiększenia , taka sama rozdzielczość , z RAW , bez obróbki , CS4 . W 50D zdecydowanie mniej szczegółowy obraz . Iso 800 i 3200 .

Dla mnie ważny jest wynik końcowy w postaci odbitki . Testy - w tym na optyczne.pl - też czytam .

Żonie bardziej odpowiadają fotki z 7D .

Wolę jednak FF - poza konkurencją .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 27-11-2009 o 12:59
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Wołanie raw powinno być zawsze w firmowym programie i wtedy to ma sens,albo w kilku i wybranie do testów pliku najlepszego. A wołanie w jakimś dcraw to nie wiem co ma pokazać.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    A wołanie w jakimś dcraw to nie wiem co ma pokazać.
    Jakąkolwiek korelację wyników pomiędzy instrumentami różnych firm?...
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ma pokazac to, ze dcraw nic od siebie nie dodaje jesli sie go o to nie prosi. A pozostale wywolywarki nie wiadomo co robia w tajemnicy przed uzytkownikiem.

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Każdy wywoływacz RAW ma swoje ustawienia dla danej puszki . Do końca nikt nie wie jakie i dla każdej puszki inne - ściśle przez producenta dopasowane i nie publikowane w szczegółach .
    Jeśli ja cały czas stosuję PS CS4 z jego ustawieniami , to nie interesuje mnie jakie to ustawienia . Są systemowe tak dla 50D jak i dla 7D .
    Nie stosuję w wywoływaczach raz jednego , innym razem drugiego .
    Jeszcze raz zaznaczam - liczy się dla mnie odbitka finalna dla 15x10 do A4 , a nie wąchanie foki z formatem 500% wywoływane przypadkowo .

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ma pokazac to, ze dcraw nic od siebie nie dodaje jesli sie go o to nie prosi.
    Wszystko, co dostajemy na wyjściu dcraw jest efektem zgadywania jego autora, co w pliku jest zaszyte. Ten program jest robiony na zasadzie inżynierii wstecznej (czy jak się tam na nasze tłumaczy reverse engineering), zatem nie ma żadnej gwarancji, że program prawidłowo interpretuje dane. Jest tylko domniemanie. Dla każdego aparatu oddzielne. Formaty plików RAW większości producentów nie są publicznie dostępne. Pozostaje tylko zgadywanka.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Wszystko, co dostajemy na wyjściu dcraw jest efektem zgadywania jego autora, co w pliku jest zaszyte. Ten program jest robiony na zasadzie inżynierii wstecznej (czy jak się tam na nasze tłumaczy reverse engineering), zatem nie ma żadnej gwarancji, że program prawidłowo interpretuje dane. Jest tylko domniemanie. Dla każdego aparatu oddzielne. Formaty plików RAW większości producentów nie są publicznie dostępne. Pozostaje tylko zgadywanka.
    I właśnie o to m. in. chodzi !.

Strona 185 z 285 PierwszyPierwszy ... 85135175183184185186187195235 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów