Strona 152 z 285 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 511 do 1 520 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Za to jeśli dobrze pamiętam właśnie w Nikonie w trybie M jest korekcja EV. Pewnie jak znalazł w AUTO ISO...
    U nas tak jak w nikonie też jest korekcja EV w trybie M. I obsługuje się ją pewnie dokładnie tak samo jak w nikonie. Może też będzie jak znalazł w AUTO ISO...
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie wiem czy to już było, bo wątek jest dosyć spory, ale mam pytanie odnośnie zamienników baterii. Ktoś już próbował używać z gripem? Jak to działa i czy tak samo jak w przypadku 5D nie pokazuje się poziom naładowania akumulatorów? Czy zamienniki z 5D II działają spokojnie z 7D?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

To dosyć oczywiste, ale my tu teraz gadamy o M+AutoISO. Ale, jak widać, i tak już pozamiatane
    No niestety najwyraźniej nadal traktują nas jak stado baranów. Ja już nie wiem - może odpowiedzialni za projektowanie funkcjonalności w C robią tylko zdjęcia na zielonym kwadraciku i drukują je sobie via Direct Print . Jeśli natomiast z premedytacją serwują nam kulawe półprodukty, to jeszcze gorzej. W mikroskali efekt jest taki, że od pewnego czasu na pytania znajomych - jaki sprzęt wybrać odpoawiadam, że chyba lepiej jak zdecydują sie na system N. Ciotka Gienia, wujek Stasio i sąsiad z naprzeciwka kupili już sobie aparaciki z żółtym logo i są szczęśliwi . Kropla drąży skałę - mam nadzieję, że "głusi" z C poczują kiedyś gniew ludu . Moje kolejne "głosowanie portfelem" nieuchronnie się zbliża...
    Howgh!

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Wlodal chyba tego nie potwierdził. W każdym razie nie dość dosadnie. I to mi zaczyna żle wpływać na nastrój.

Wlodal, do tablicy!
    Wyrażnie napisałem :

Ekspozycję można poprawić softowo tylko w Av i Tv i robi to aparat - zależy to od ustawień w C.Fn.I.6 ( tzw. bezpieczne przesunięcie ekspozycji ) .
    Natomiast w M + AutoIso , puszka tylko podaje nam na wskaźniku , że w danym przypadku następuje dobra lub niekorzystna ekspozycja ( w lewo czy prawo ) - jeśli należy wykroczyć poza AutoIso z zadanymi ustawieniai Tv i Av . Wtedy rezygnujesz z AutoIso i przechodzisz na pełne M ( wszystkie 3 elementy ustawiasz sam ) lub zmieniasz ustawienie Tv lub Av . Aparat w M + AutoIso chce ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 - teoretycznie najbardziej korzystny . Nie analizuje fotki pod kątem co chciałbyś na zdjęciu prześwietlić , a co niedoświetlić .
    Jeśli natomiast chciałbyś ustawić np. : czas na 100 - 200 , przysłonę ma 2,8 - 5,6 , a ISO na 800 - 2000 - to nie da rady . Również ustawienie np. czas 200 , przysłona 5,6 , a ISO 800-2000 - jest niemożliwe .

Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.

Taki już los nas , canonierów . Choć nikoniarze - przynajmniej pewna ich liczba - i tak wiele nam zazdrości . Cieszmy się z tego co mamy - polityki Canona - tej produkcyjnej ( zresztą marketingowej też ) i tak nie zmienimy . Analizujmy to co dobre , a nie to , czego nie ma i nie będzie . Nowy firmware do 5D mkII ma zmienić - uaktualnić soft filmowy - chyba , że przy okazji zaczepią coś z foto - ale to dopiero w styczniu . Wtedy to ukaże się 1d mkIV , a canon z nowym softem do 5D mkII nie chce wychodzić przed szereg .

Wtedy też ocenimy na ile 7D ma blisko do 40 / 50D , a na ile do 1D mkIII / 1D mkIV - choć to też - z racji choćby wielkości matrycy - będą inne puszki . 7D okaże się - tak myślę - taką przejściówką - która mi bardzo pasuje , z tym co już ma . Choć uczucie niedosytu , jak zwykle , pozostaje .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 26-10-2009 o 17:15
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.
    Niedokładnie, ale co się miało wyjaśnić, to się już wyjaśniło. Dzięki!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy ktos z userow 7D moze zrobic zdjecie (najlepiej w slaba pogode) w mRAW 10mpix, ISO 1600, wywolane domyslnie bez wyostrzania, odszumiania itd i zapisane jako JPG 100% ?
    Bede wdzieczny.

Domyślnie

Generalnie w tej chwili w aparacie przy dowolnym trybie można ustawić 2 z 4 zmiennych.
    1. M i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i migawkę. ISO automatycznie zmienia się.
    2. P i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
    3. TV i Auto ISO - możemy zmienić migawkę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
    4. Av i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się.

możemy też od biedy pobawić się w bracketing przy M, ale wtedy robi nam trzy zdjęcia zamiast jednego...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Generalnie w tej chwili w aparacie przy dowolnym trybie można ustawić 2 z 4 zmiennych.
    1. M i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i migawkę. ISO automatycznie zmienia się.
    ...
    możemy też od biedy pobawić się w bracketing przy M, ale wtedy robi nam trzy zdjęcia zamiast jednego...
    I korekcję ekspozycji też, czy nie?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Konin

Domyślnie

W pewnym sensie TAK. Przecież skorygowanie ekspozycji musiałoby polegać na kombinacji przycisku i kółka bo normalnie duże to przysłona a małe to czas.Kombinacja ISO i kółka wskazuje na drabince korekcję EV w obie strony i wcale nie trwa długo, choć przyznaję że to nie AutoISO.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli z tego co zrozumialem to nie ma opcji ustawienia naraz:
    - czasu
    - przyslony
    - korekcji expozycji na plus lub minus

i tu dodatkowo automatycznie bedzie dobierane iso??

Bo chyba o to wszystkim tutaj chodzi ? Albo ja juz nic tu nie rozumiem :P

Strona 152 z 285 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów