nowy firmware juz jest -> link
1. Improves AF accuracy during Live View shooting.
2. Corrects a phenomenon where in rare instances, movie images shot by the camera may exhibit abnormal colors.
3. Corrects a phenomenon that at certain timings, the shutter cannot be released when the camera's built-in flash or an external Speedlite is used for shooting.
Nowy grip do 7D faktycznie trochę różni się od tego do 5d i moim zdaniem na korzyść. Ma dodatkowy przycisk przy spuście (do zmiany rodzaju AF'a), a także z lewej strony (osoby fotografującej) ma wystający plastik, który idealnie łączy się z body.
w Mediamarkt w centrum M1 Marki cenę zrównali z FJ(jest obok MM)na 6222 no i mozna skorzystać z ich rat 0% + 0%prowizji(na 5 lub 10 miesięcy, skrócona procedura przy wpłacie własnej pow 722 zł), No i polska dystrybucja
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
witam może i ja coś dodam od siebie na temat aparatu ,bo dyskusja o dostępności i cenach mnie mało obchodzi ,bardziej zależy mi na konkretnych opiniach dotyczących tego aparatu.I tak dzięki uprzejmości kolegi handlującego sprzętem foto,mogłem przetestować 7D.dodam tylko że byłem bardzo napalony na zakup,więc starałem się więcej widzieć pozytywów niż negatywów względem 5D którego to obecnie posiadam.Po dwudniowych testach stwierdzam że zostaję przy swojej 5D,bo jedyne plusy jake znalazłem to,wizjer(lekko przekłamuje kolory),kamera (dla mnie nie istotna )i A-fokus jest naprawdę szybki,ale w mojej 5D używając centralnego punktu jest niewiele gorzej.Reszta dotycząca jakości obrazka nie ma porównania do 5D a na tym mi najbardziej zależy,reasumując moje zdanie jest takie ,jeżeli nie potrzebujecie kamery a macie 40D (udany model) to poważnie się zastanówcie nad zamianą bo naprawdę nie będziecie widzieli w obsłudze i jakości obrazka żadnej różnicy,
Oj a ja bym bardzo przestrzegał przed takimi uogólnieniami. Na tej zasadzie można dojść do wniosku, że w sumie 350D niewiele się różni od 1D - przecież i tym i tym można robić piękne zdjęcia 8).
Diabeł jednak jak zwykle siedzi w szczegółach, a pod tym względem właśnie (jeśli chodzi o szczegóły) 7D bije na głowę 40D. I oczywiście kwestią indywidualną jest czy to ma znaczenie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli podjąłeś się prównania ( zresztą bardzo ogólnego ) 5D i 7D to powinieneś poównać też 5D mkII i 1D mkIII , a może 1Ds mkIII i 1D mkIII .
Przecież to , ani nie te półki sprzętowe , ani nie są to puszki tego samego przeznaczenia . Owszem , z obydwu robi się zdjęcia , ale w zupełnie innych warunkach i sytuacjach . Porównaj zatem 40D/50D i 7D . Jeśli tu nie wdzisz różnic na duży plus dla 7D to już nic nie będziesz widział . Nie chodzi mi o możliwość filmowania , ale ( ale tak między Bogiem , a prawdą ) to też ma swoje znaczenia w sytuacjach , gdy akurat nie ma pod reką kamery , a konieczna jest rejestracja unikalnej sceny w ruchu . Ja akurat mam też kamerę , ale nigdy nie zdarza mi się bym nosił ja razem z aparatami foto .
Akurat mam trzy puszki - 5D mkII ( wcześniej właśnie 5D ) , 7D i 50D oraz kamerę filmową - i mogę coś na ten temat powiedzieć .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
the silence is deafening