I jak tam sprawdził ktoś?? Bo jestem ciekaw czy to tylko moja przypadłośćZerknijcie jak to u was wyglada![]()
I jak tam sprawdził ktoś?? Bo jestem ciekaw czy to tylko moja przypadłośćZerknijcie jak to u was wyglada![]()
EOS + L i kupa gratów ...
Nic nie odłazi. Może za mało używam?![]()
Moj też nie jest jakoś mocno używany ok 4tys klatek więc dużo to nie jest a jednak takie rzeczy się dzieją ,ciekawe jak u innych czy ktos się z tym spotkał![]()
To chyba ja mam jakiegoś pecha z tą przypadłościąAni 7d ani 5dmkII nie mają u mnie takich historii.![]()
Jako świeżak z 7D mam jedno pytanie odnośnie pomiaru światła; jak to jest z tym punktowym pomiarem?
Z instrukcji oraz specyfikacji wynika, że punktowy pomiar światła jest na sztywno na środku wizjera (ciut ponad 2% kadru).
Z kolei z tych samych źródeł można wyczytać, że przy pomiarze wielosegmentowym istnieje "możliwość" powiązania pomiaru z punktowym pomiarem ostrości. W związku z powyższym rodzą się w mojej głowie pytania:
1. Czy owa "możliwość" to jakiś ficzer, którego trzeba uaktywnić (w co wątpię, bo nic takiego nie widziałem)?
2. Czy powiązanie punktu AF ma tylko związek z punktowym czy też z tym mniejszym punktowym?
3. W końcu co oznacza powiązanie w tym wypadku, to, że pomiar światła robiony jest tylko na miejsce punktu ostrzenia czy pomiar jest wielosegmentowy z uwzględnieniem w jakichś proporcjach owego punktu?
Mam nadzieję, że nie zamotałem.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Z tego co się wywiedziałem, przy pomiarze wielosegmentowym jest tak, jak napisałeś punkcie 3 w drugiej jego części . Jest to opcja "niewyłączalna".
PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX
Oznacza to, że pomiar wielosegmentowy jest w zasadzie czymś na wzór pomiaru centralnie ważonego, tyle że centrum nie znajduje się w środku kadru, a tam, gdzie jest aktywny punkt AF. Nie da się tego wyłączyć, masz to od razu "w gratisie" gdy tylko włączysz pomiar wielosegmentowy.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
OK, dzięki. Działa to tylko z punktowym tj. z tym klasycznym punktowym czy Spot AF też?
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Witam.
Czy ktoś z posiadaczy 7D używał z manualnymi obiektywami bez potwierdzenia ostrości? Czy wizjer jest naprawdę na tyle duży, że ostrzenie manualne jest znacząco łatwiejsze w porównaniu do np. 40D?