Cytat Zamieszczone przez darekmil73 Zobacz posta
Do mnie pijesz?
To zależy . Po prostu nie lubię uogólnień i generalizowania. Do tego zbytni onanizm sprzętowy jeszcze nie musi prowadzić do uwiądu twórczego , natomiast bałbym się czy jakbym zaczął oglądać zdjęcia per piksel i analizować szumy, ostrość itd. to mogłoby to spowodować u mnie zbyt duże zniechęcenie i znużenie, a w konsekwencji brak radości z robienia zdjęć.

Oczywiście nie chcę tu nikogo pouczać ale chwila refleksji chyba nikomu nie zaszkodzi .

Tylko wiesz, ci "specjaliści" są też potrzebni, żeby pokwękać nad 18Mpx matrycą, bo sam kilkanaście postów temat słusznie napisałeś, że to body się świetnie sprzedaje i to daje Canonowi zielone światło do dalszych Mpx'owych wynaturzeń typu 22Mpx w APS-C
No ale owszem, to kwękanie niewiele da, bo Canon i tak zrobi swoje.
No dokładnie. Przy czym wygląda na to, że pewnych rzeczy się nie zatrzyma. I albo pogodzimy się z faktem, że porównywanie zdjęć na cropach nie ma sensu albo będziemy dalej prowadzić jałowe dyskusje.

Jak już pisałem, dla mnie 7D robi świetne zdjęcia.
Co nie zmienia jednak faktu, że np. dla przeciętnego szkła 24-70 L nie uwidzisz więcej szczegółów niż z 40D, skalując RAWA z siódemki do 10Mpx, już nie mówiąc o mRAWach, które w istocie są MYDLANE (oczywiście nie ostrzone - sorry, Kolaj ).
Szczegółów nie ale szumów mi się było dużo łatwiej pozbyć w przypadku zeskalowania obrazka z 7D niż w wypadku 40D. Do tego wygląda mi na to, że (przynajmniej po wywołaniu raw-a w DPP) natura tych szumów jest inna niż w 40-tce. Nie ma takiej plackowatości - nie wiem jak to lepiej opisać.

Przy czym od dawna widać, że powoli technologia matryc doszła do ściany i coś tam można jeszcze ulepszać ale niezbyt wiele. Ja na nowe puszki patrzę już raczej tylko pod kątem - co ona nowego mi może dać w sensie możliwości pracy. Pod tym względem dla mnie 7D to przepaść do 40D.