Strona 187 z 285 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 861 do 1 870 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    Do testu powinno się brać najlepszy efekt. Zwołać raw w dcraw,ps i dpp i wybrać najlepszy,wtedy wiadomo co oferuje aparat. Albo zawsze wołać w firmowym producenta i po kłopocie.
    Wątpię aby w takim wypadku test był naprawde obiektywny. Chyba , że ktoś chce tylko się zachwycać.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

W tym przypadku test by tylko pokazal jak sobie radzi oprogramowanie, a nie faktyczne osiagi aparatu...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    Do testu powinno się brać najlepszy efekt.
    Gdyby tylko testujący byli obiektywni, to tak. A tak niech zostawią do porównania wyniki z DPP, dcRAW, ACR, etc...
    Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    Wątpię aby w takim wypadku test był naprawde obiektywny. Chyba , że ktoś chce tylko się zachwycać.
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    W tym przypadku test by tylko pokazal jak sobie radzi oprogramowanie, a nie faktyczne osiagi aparatu...
    Jeśli interesuje nas efekt końcowy - czyli zdjęcie, to zarzuty, że producent aparatu wie lepiej jak skompensować niedoskonałości swojego sprzętu i wykorzystuje to w swoim (darmowym) oprogramowaniu, wydają się chybione.
    Nie mam na myśli tylko algorytmów odszumiania czy wyostrzania, ale również - ostatnio sygnalizowany - problem różnego balansu bieli dla różnych wartości ekspozycji, który nie występował tylko w DPP.

Przyznaję jednak, że więcej oczekiwałem od mRAW
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar darekmil73
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie, a jak u Was z zachowaniem światłomierza w słabo oświetlonych scenach?
    U mnie wszystkie zdjęcia wychodzą grubo za ciemne i nie są to pojedyncze przypadki, ale już jakaś reguła:/
    Z innej beczki, czy są jakiekolwiek szanse na wsparcie 7D w Ps CS3?
    Do DPP nie mogę się nijak przekonać, a z kolei konwersja do DNG i dalej ACR 4.6 mocno podbija kolory. Czekam z uprgadem dopiero na CS5, a z drugiej strony jeszcze kilka miesięcy męczarni ( podobno CS5 ma się*pojawić w kwietniu) nijak nie uśmiecha się.

Tak poza tym to z perspektywy 3 tygodni użytkowania, muszę pochwalić 7D za balans bieli, kolory, po prostu zdjęcia z 7D bardzo dobrze wyglądają bez większych poprawek (aparat robi ładne zdjęcia).
    W ogóle wszytko ładnie, pięknie dopóki nie oglądam zdjęć w powiększeniu 100%, nie wiem czy da się zrobić ostre nieporuszone zdjęcie bez statywu, czy monopodu i nie mówię tu o tele, a takim np. 24-70. Ciężko zorientować się gdzie trafił AF, o ile trafił...
    Co do AF, to parę razy mnie już srogo zawiódł, ale to już opiszę w odpowiednim wątku.
    O mRAWach już pisałem przed testem "optycznych", dla mnie są nie przyjęcia - lepiej pstrykać 40D.
    Co do rozdzielczości RAWów, to w zasadzie u mnie to tylko stara 100 macro daje radę, wierzę "optycznym", że na 100 L rzeczywiście jest wybitnie, no ale już takie 24-70 L przepada:/
    W ogóle z tą 18Mpx matrycą to każdy z nas chyba ma podobne zdanie - wsadziliby 15Mpx i byłby hit. Pomijając dyskusje o spadku DR i dyfrakcji (ha!, i jeszcze CA! - co tu się dzieje...), to ja widzę to tak, że powiedzmy focimy zdjęcie z monopodem i mamy przez to w powiększeniu 100% sporo poruszone zdjęcie, ale ostrząc standardowo, albo nawet nie i skalując zdjęcie do powiedzmy 1800x1200px po poruszeniu nie będzie śladu, będzie bardzo przyzwoicie. Można powiedzieć, że wracamy do tego co mamy z 40D, choć tutaj 40D ma tę przewagę, że kradnie o 2/3EV czasu naświetlania mniej.
    Tylko w takim razie po co zapychać kartę 2 razy cięższymi RAWami?
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A teraz pokazuje coś innego?

remol71 - wiem że bronisz tego Nikona gdzie tylko się da ;-) ale weź pod uwagę, że oni jednak zmienili technologię na tego badziewnego CMOS-a nie tylko ze względu na to, że jest tańszy w produkcji. I nie trzeba było dcrawa żeby wykazać, że stare puszki Nikona szumiały dużo mocniej niż Canony.

Teraz jest odwrotnie i bardzo dobrze. Żeby jeszcze tylko ludzie przestali kupować C to byłaby nadzieja na jakiś pozytywny odzew ze strony firmy. Póki co plotki mówią, że 7D sprzedaje się na poziomie entry level innych firm - więc chyba trafili. Mało tego to ich może niestety utwierdzić w przekonaniu, że do następcy trzeba wsadzić te 22mln.

Pozostaje:
    - cieszyć się tym co jest i robić swoje - czyli zdjęcia
    - nie oglądać zdjęć w powiększeniach 100%
    - zmienić stajnię (choć obawiam się, że to rozwiązanie krótkoterminowe)
    - ................
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Póki co plotki mówią, że 7D sprzedaje się na poziomie entry level innych firm - więc chyba trafili. Mało tego to ich może niestety utwierdzić w przekonaniu, że do następcy trzeba wsadzić te 22mln.
    Tym razem wolałbym, żebyś się mylił...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Mam propozycję dla malkontentów :-P zamiast narzekać na matrycę i AF proponuję zacząć robić fotki :-D.Wg mnie puszka jest bardzo oki, nawet niekiedy lepsza od 1dmkII.
    1.

2.

3.

4.Zdjęcie zrobione przez siatkę ogrodzenia

Zdjęcia wołane z RAW(ten co tak bardzo szumi), exify zostawione.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Chciałeś udowodnić że faktycznie przesadzili z tymi 18mpixami?

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A teraz pokazuje coś innego?

remol71 - wiem że bronisz tego Nikona gdzie tylko się da ;-) ...............
    Nie bronię Nikona. Wszystkie te napisy na puszkach wiszą mi kompletnie. Jak coś jest dobre to się broni, a jak nędzne to wyznawcy kultu dorabiają teorię.

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Mam propozycję dla malkontentów :-P zamiast narzekać na matrycę i AF proponuję zacząć robić fotki ........
    Co te wróble mają udowadniać?? Jedyne co mi do głowy przychodzi to wyprane światła ale to chyba nie wina aparatu w tym przypadku
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 28-11-2009 o 19:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niektórzy nie mogą się nadziwić, o co właściwie chodzi z tymi wszystkimi szumami, brakiem detali w mRAWach...

ISO 400, mRAW
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 28-11-2009 o 21:52
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 187 z 285 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów