Strona 179 z 285 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 781 do 1 790 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No dobrze, ale to wszystko tyczy AF, wtedy zrozumiałe, że nie zawsze, zwłaszcza po ciemku, może to wszystko dawać radę wyrobić te fpsy. Ale w manualu pełnym aparat powinien trzaskać zdjęcia jedno po drugim. No, chyba że to jest sprawa tego, co poprawili w ostatnim firmware? Że jeśli układ AE orientuje się, że jest ciemniej, to aparat wydłuża jakieś tam czasy resetowania matrycy czy coś, żeby nie było duszków? Nawet na manualnym ustawianiu ekspozycji? Takie gdybanie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec

Domyślnie

Testowałem aparat na obu wersjach firmware'u i nie było żadnej różnicy.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam na forum

Nie bawiłem się aż tak dokładnie trybem Hi-speed, ale ostatnio wpadł do mnie kumpel i chciał żeby mu pokazać te 8fps i musiałem puścić buraka, bo miałem dokładnie tak samo. Aparat robił zdjęcia falami i na pewno nie było to 8fps. Żeby ratować honor odłączyłem obiektyw i zaprezentowałem mu pełną prędkość. Później, jak kumpel sobie poszedł, postanowiłem sprawdzić o co chodzi. Udałem się przed okno, było jeszcze dosyć jasno i strzeliłem kilka serii i nie było żadnego zająknięcia więc sobie odpuściłem, dochodząc do wniosku, że tak powinno to działać. Wg. mnie, ilość fps zależy od ustawień body i warunków fotografowania, bo samo body wydajnościowo daje radę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Tym, którym 7D chodzi wolniej niż serce...

... zacytuję - ku serc pokrzepieniu - raz jeszcze fragment recenzji 7D dotyczący fps:
    To test burst rate, I shoot in M mode (wide open aperture, 1/8000 shutter speed), ISO 100, MF, IS off, lens cap on, all noise reduction off and just enough light on for me to see. Odd thing is, the 7D high speed burst rate drops to 4.3 fps in these conditions. It delivers 42-44 frames at 4.3 fps and repeatedly shoots two quick frames after a .75 sec pause.

Canon is aware of this anomaly - and I don't know why anyone other than me that would shoot under these conditions.

Those were not the numbers I knew this camera could deliver, so turn on the lights and remove the lens cap. With a SanDisk Extreme IV 16GB CF Card (UDMA), the Canon EOS 7D recorded a solid 8 fps for 24 frames followed by a repeating pause and 2 quick shots. The length of the pause starts at around .35 seconds and increases to about .75 seconds around 9 seconds into the burst.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 17-11-2009 o 10:31
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar darekmil73
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ooo! Widzę, ze nie jestem osamotniony.
    3 dni temu chciałem "puścić' kumplowi dźwięk 8fps przez telefon (niskie, prawda...?), jakie było me zdziwienie, gdy aparat pruł jakieś 3fps. Miałem zapięte C100-400, w którym wyłączyłem AF, sam aparat na M - czas 1/400.
    Zmieniłem kartę CF, wyłączyłem stabilizacje w pompce i nastawiłem zapis JPEG o rozmiarze S - nadal to samo. Dodam że wszelkie redukcje, odszumianie i ciche zdjęcia mam wyłączone.
    Odpiąłem wreszcie obiektyw i aparat wreszcie wypruł z siebie te 8fps, po czym założyłem obiektyw znowu i już było dobrze.
    Dziwy.
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekmil73 Zobacz posta
    3 dni temu chciałem "puścić' kumplowi dźwięk 8fps przez telefon (niskie, prawda...?), jakie było me zdziwienie, gdy aparat pruł jakieś 3fps.
    Taki trochę offtop na myśl mi przychodzi...
    Jak widać z przytoczonych przypadków 7D to bardzo inteligentne body. Zachowuje się zupełnie jak człowiek. Chcesz się nim popisać przy kumplu to normalne że się poci, niewyrabia, stresuje. Jednak jak w spokoju jesteś z NIM sam na sam to wszystko jest OK...
    Problemem jest tylko jak zachowa się np. na imprezie ślubnej, czy np. nie zamyśli się gdy skadrujesz jaką odstrojoną pannę młodą...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Szybkość w serii zależy w dużym stopniu od różnych rzeczy .Np.ustawień w Cfn.personalizacja z reguły obniza prędkość i długość serii.[włączone odszumianie itp.]Jeżeli chcemy sprawdzic jak ta seria ładnie brzmi, :-) należy przywrócić ustawienia fabryczne.I bez obaw,będzie max.Dotyczy to oczywiscie wszystkich puszek.Im wyższy model tym łatwiej zwolnić i zmienić serie.Na pewne operacje potrzebny jest po prostu czas.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Taki trochę offtop na myśl mi przychodzi...
    Jak widać z przytoczonych przypadków 7D to bardzo inteligentne body
    Jak znam zycie, to w 80% przypadkow inteligentniejsze od usera bedzie. Nie mowie o forumowiczach oczywiscie, ale ogolnie

Kurcze koniec zabawy w FPS z dekielkiem, koszmar :razz:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zaintrygowany problemem szybkostrzelności, dziś jeszcze trochę pobawiłem się w liczenie klatek. Wypstrykałem jakieś 300 szt. w różnych warunkach oświetleniowych, ustawieniach body i z różnymi obiektywami. Wniosek z moich testów jest taki, że na szybkostrzelność nie ma wpływu żaden z wymienionych przeze mnie czynników, a jedynie jasność obrazu jaki jest rejestrowany. Im ciemniejszy obraz, tym wolniej. Nie wiem z czego to wynika, ale szykuje się chyba firmware 1.1.1.
    W internecie zaczyna być głośno:
    na dcp
    i tu
    i jeszcze tu
    Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
    Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Szybkość w serii zależy w dużym stopniu od różnych rzeczy .Np.ustawień w Cfn.personalizacja z reguły obniza prędkość i długość serii.[włączone odszumianie itp.]Jeżeli chcemy sprawdzic jak ta seria ładnie brzmi, :-) należy przywrócić ustawienia fabryczne.I bez obaw,będzie max.Dotyczy to oczywiscie wszystkich puszek.Im wyższy model tym łatwiej zwolnić i zmienić serie.Na pewne operacje potrzebny jest po prostu czas.Pozdrawiam
    Rzecz w tym, że opisywany problem występuje również przy ustawieniach fabrycznych i wyłaczonych wszystkich "bajerach" typu korygowanie jasności brzegów czy priorytet jasnych partii obrazu.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Strona 179 z 285 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów