Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec

Domyślnie Problem z prędkością zdjęć seryjnych

Witam,
    Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Witam,
    Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?
    a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?
    A co za różnica jak strzela w manualu ????
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A co za różnica jak strzela w manualu ????
    No właśnie, że jest. Jest różnica między czasem 1/100s, a 1/5s. Chyba tez procki pracuja nad odszumianiem plików w czasie robienia zdjęć przy słabym świetle.
    Nawet biorac pod uwage stały czas, to bedzie inna ilość danych do przetworzenia
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 16-11-2009 o 18:23

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Nawet biorac pod uwage stały czas, to bedzie inna ilość danych do przetworzenia
    A skąd aparat wie o ten innej ilości danych do przetworzenia jak całkowicie ignoruje światłomierz ? Ma ustawiony czas i robi zdjęcia, odszumianie nie ma tutaj nic do rzeczy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów