Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar adamk9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szefo Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Dzisiaj dostałem puszkę ---> Canona 7d i martwi mnie taki oto mianowicie fakt: otóż przy wywoływaniu zdjęć z RAW'a i zmniejszeniu ekspozycji o -3 lub -4 EV powstają dziwne zafarby na purpurowo w miejscach silnego światła, odblasków i prześwietleń. Nie wiem co jest grane. Czy tak ma być, czy body zrąbane, czy taka przypadłość tejże matrycy. Proszę wszystkich posiadaczy siódemek o sprawdzenia na swoich korpusach czy ma miejsce taka sytuacja oraz o podzielenie się wynikami.
    W załączeniu przesyłam link do zdjęcia, które pokazuje o co chodzi.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a17a62e86.html

Nie sprawdzałem jeszcze na m'RAW i s'raw ))

Pozdrawiam i jestem ciekawy Waszych spostrzeżeń.
    Jezeli możesz to wystaw czystego Rawa. Sprawdzimy na swoim oprogramowaniu. Dziwna sprawa z tym zafarbem!?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No ...ale po co zmniejszac ekspozycję aż o 3-4 EV??
    Jeszcze jedno..jak widze to lampka swieci na purpurowo. Czy to nie sa odblaski z lampki? Moze masz na niej zalozony jakis filtr???
    Ostatnio edytowane przez adamk9 ; 05-11-2009 o 21:15 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 760D, Canon f/2.8 17-55 IS USM, Canon 70 300 IS USM, Canon 50 f/1,8 II.
    “Kto chce jednym spojrzeniem ująć wiele równocześnie przedmiotów, ten żadnego z nich nie widzi wyraźnie.” - Kartezjusz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamk9 Zobacz posta
    Jezeli możesz to wystaw czystego Rawa. Sprawdzimy na swoim oprogramowaniu. Dziwna sprawa z tym zafarbem!?
    No ...ale po co zmniejszac ekspozycję aż o 3-4 EV??
    Jeszcze jedno..jak widze to lampka swieci na purpurowo. Czy to nie sa odblaski z lampki? Moze masz na niej zalozony jakis filtr???
    Tutaj link z czystym RAW'em prosto z puchy:
    http://www.easy-share.com/1908351856/IMG_002.CR2

Dużo bawię się z HDR'ami i dlatego ekspozycja leci o minus 3-4 EV. W 40D nie było czegoś takiego.
    To są odblaski z lampki. Filtr jest UV Hoya HMC. Ale wątpię aby to była wina filtra. Zrobię jeszcze bez filtra.
    Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    a robiles darki?? podobno dekielki-zaslepki body nowej generacji szumia wyjatkowo nieladnie. nikon ma lepiej i u nich dekielki tak nie szumia..
    Darków nie robiłem jeszcze. Puchę mam dopiero od 4 godzin.
    No to pocieszające wiadomości, że 7D tak ma ( Czyli już z HDR'ów nici ??
    Ostatnio edytowane przez Szefo ; 05-11-2009 o 21:30 Powód: Automerged Doublepost
    CANON EOS 7D + BG-E7 + 17-40 4L + CANON 24-70 2.8L + CANON EF 50 1.8 MKII + 70-200 2.8L + Olympus C4000Z + Panasonic DMC-LZ7 + plany rozbudowy szklarni )

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

ej, ja zartowalem... myslalem ze nie lykniesz.... emot zapomnialem dodac...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Tutaj link z czystym RAW'em prosto z puchy:
    http://www.easy-share.com/1908351856/IMG_002.CR2

Dużo bawię się z HDR'ami i dlatego ekspozycja leci o minus 3-4 EV. W 40D nie było czegoś takiego.
    To są odblaski z lampki. Filtr jest UV Hoya HMC. Ale wątpię aby to była wina filtra. Zrobię jeszcze bez filtra.

O ile coś wiem o HDR , to jest to łączenie kilku fotek wykonanych ze zmiennymi warunkami naświetlenia . Ty tutaj robisz zmienne fotki zmieniając ekspozycję z jednej klatki RAW - to nie to !!!??? - a może ja nie zrozumiałem Twojej techniki ? i to może ja nie rozumię techniki HDR ?!.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    O ile coś wiem o HDR , to jest to łączenie kilku fotek wykonanych ze zmiennymi warunkami naświetlenia . Ty tutaj robisz zmienne fotki zmieniając ekspozycję z jednej klatki RAW - to nie to !!!??? - a może ja nie zrozumiałem Twojej techniki ? i to może ja nie rozumię techniki HDR ?!.
    Czytałem kiedyś na necie na temat HDR, że jak najbardziej powinno się robić tzw. BRAKETING'iem z korekcją ekspozycji. Ale można też wykorzystać RAW do tego na podobnej zasadzie bazującej na korekcji +/- ekspozycji.
    Mogę się mylić oczywiście.

Dzięki za pomoc Panowie
    CANON EOS 7D + BG-E7 + 17-40 4L + CANON 24-70 2.8L + CANON EF 50 1.8 MKII + 70-200 2.8L + Olympus C4000Z + Panasonic DMC-LZ7 + plany rozbudowy szklarni )

Domyślnie

Czytałem kiedyś na necie na temat HDR, że jak najbardziej powinno się robić tzw. BRAKETING'iem z korekcją ekspozycji. Ale można też wykorzystać RAW do tego na podobnej zasadzie bazującej na korekcji +/- ekspozycji.
    Mogę się mylić oczywiście.

Dzięki za pomoc Panowie
    No właśnie...Jeśli chcesz robić prawdziwy HDR, to powinieneś zrobić trzy kadry ze zmienną ekspozycją, a nie używać do tego programów. Zresztą Lonelywolf też zaleca stosowanie tej metody. Tworzenie z jednej klatki zawsze daje gorsze rezultaty, bo wtedy wygląda to tak, jakbyś używał zmiennego ISO...

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    No właśnie...Jeśli chcesz robić prawdziwy HDR, to powinieneś zrobić trzy kadry ze zmienną ekspozycją, a nie używać do tego programów. Zresztą Lonelywolf też zaleca stosowanie tej metody. Tworzenie z jednej klatki zawsze daje gorsze rezultaty, bo wtedy wygląda to tak, jakbyś używał zmiennego ISO...
    I właśnie o to chodzi . Tym bardziej , że nie zaleca się stosowania tak dużych poprawek w RAW przy użyciu ekspozycji . Zmiany tak drastyczne ekspozycji inaczej też działają w wyciąganiu świateł a inaczej w wyciąganiu cieni .
    Co innego zmienne parametry podczas naświetlania ujęcia .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Uprawnienia umieszczania postów