Strona 158 z 285 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208258 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 571 do 1 580 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Raczej to bedzie w firmware poprawione, jakas komenda resetujaca odpowiednie tranzystory odpowiedzialne za calkowite wygaszenie i oczyszczenie buforu matrycy lub cos w tym stylu Wiec raczej nie bedzie to dla nich hard robota

Mozliwe tez ze to blad tych dwoch digicow naraz. W momencie jak jeden przetwarza zdjecie to trzyma jeszcze cos na matrycy. A w tym drugi zaczyna przetwarzac drugie zdjecie i to pierwsze nie jest wygaszone do konca przez co sie naklada. Jakies 10ms synchronizacji albo cos dadza i po klopocie :-)
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 28-10-2009 o 21:34

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A jakby się nie dało, to taki zimny prysznic trochę ich zapał w dodawaniu milionów pikseli by ostudził może...?
    Wierzysz w cuda ?
    Zresztą ja raczej nie sądzę, że to kwestia wady matrycy (w szczególności upakowania pikseli) - są dużo gęstrze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A mi sie wydaje, ze te 8fps na siłe dodano. Aparat pewnie wyrabia sie sprzetowo w max 6, ale Canon dopchał do 8 nie testujac w pełni wszystkiego.
    (np. przy 8 matryca nie wyrarabia sie z resetowaniem)

Od nowego FW bedzie 6fps
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 28-10-2009 o 22:18

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dlaczego mialby sie nie wyrabiac ? Skoro 1D mkIII przy 10mpix i 10fps sie wyrabia na dwoch digicach III ? Poprostu mniej zdjec w bufor wejdzie przy 18mpix.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Dlaczego mialby sie nie wyrabiac ?
    Bo matryca jest układem analogowym. Stąd wynikają kłopoty z szumami typu "pattern/shot/termal noise", czy zniekształceniami w rodzaju "banding" czy "ghosting".
    Generalnie, im więcej pikseli, tym szybciej trzeba je odczytać (i jak pisze kolega wyżej - skasować po zamknięciu migawki), i tym więcej tego typu kłopotów będzie się pojawiać.
    W kompaktach mamy co prawda większe upakowanie pikseli, ale też nie czytamy ich tyle w tak krótkim czasie (a jak uczy przysłowie: "co nagle, to po diable" albo " doppelt gibt, wer schnell gibt")
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli tak jak pisalem, brak jakiejs jednej komendy resetujacej. Albo brak odpowiedniej synchronizacji Wystarczy ze wpisali testowo 20ms* zamiast np 10ms* i o te 10ms* za dlugo pozostaje obraz na matrycy przy 1/8000 i 8fps. Bo wiekszosc operacji i tak jest tworzona w buforze. Inaczej puszki by nie wyciagaly nawet 1fps...

* przyklady wymyslone dla ukazania problemu

Zreszta, czy to wazne ? Wazne ze naprawia/poprawia i bedzie jak trzeba
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 28-10-2009 o 22:59

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Bo matryca jest układem analogowym. Stąd wynikają kłopoty z szumami typu "pattern/shot/termal noise", czy zniekształceniami w rodzaju "banding" czy "ghosting".
    Generalnie, im więcej pikseli, tym szybciej trzeba je odczytać (i jak pisze kolega wyżej - skasować po zamknięciu migawki), i tym więcej tego typu kłopotów będzie się pojawiać.
    W kompaktach mamy co prawda większe upakowanie pikseli, ale też nie czytamy ich tyle w tak krótkim czasie (a jak uczy przysłowie: "co nagle, to po diable" albo " doppelt gibt, wer schnell gibt")
    A filmy? :wink:
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

He he!
    Według "mojej teorii", w filmach też powinny być duszki. Tyle, że kolejno nagrywane klatki (zwykle) niewiele się różnią i być może duszki nie są aż tak widoczne. Albo, po prostu, teoria jest do niczego
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A może wreszcie to Canon będzie miał duszę .
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

He he!
    Według "mojej teorii", w filmach też powinny być duszki. Tyle, że kolejno nagrywane klatki (zwykle) niewiele się różnią i być może duszki nie są aż tak widoczne. Albo, po prostu, teoria jest do niczego
    W filmach duszki są korzystne...

Strona 158 z 285 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208258 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów