Może to inaczej ujmę.
M+Autoiso...to nic innego jak tryb M. Wszystkie wybory dokonujemy tak, jak w normalnym trybie M (bo jakże tu by inaczej) w starszych modelach. Jedyna różnica jest taka, że zmieniając iso mamy dostępne poza 100, 200,... - iso A...i tyle. Żadne gałki, przyciski nam się nie zmieniają.
To jest po prostu tryb M...a czy dodamy tu dodatkową korzyść płynącą z A, czy nie, to już od nas zależy.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
No ja dopiero wieczorem mogę potwierdzić...Normalnie bawię się ekspozycją na manualu, ale nie testowałem go z A, a przynajmniej nie przypominam sobie. Wiem, że parę razy ekspozycja wyjechała mi poza -3EV przy ustawieniu zbyt krótkiego czasu i dużej wartości przysłony - wtedy iso3200 to było za mało
![]()
Wyrażnie napisałem :
Ekspozycję można poprawić softowo tylko w Av i Tv i robi to aparat - zależy to od ustawień w C.Fn.I.6 ( tzw. bezpieczne przesunięcie ekspozycji ) .
Natomiast w M + AutoIso , puszka tylko podaje nam na wskaźniku , że w danym przypadku następuje dobra lub niekorzystna ekspozycja ( w lewo czy prawo ) - jeśli należy wykroczyć poza AutoIso z zadanymi ustawieniai Tv i Av . Wtedy rezygnujesz z AutoIso i przechodzisz na pełne M ( wszystkie 3 elementy ustawiasz sam ) lub zmieniasz ustawienie Tv lub Av . Aparat w M + AutoIso chce ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 - teoretycznie najbardziej korzystny . Nie analizuje fotki pod kątem co chciałbyś na zdjęciu prześwietlić , a co niedoświetlić .
Jeśli natomiast chciałbyś ustawić np. : czas na 100 - 200 , przysłonę ma 2,8 - 5,6 , a ISO na 800 - 2000 - to nie da rady . Również ustawienie np. czas 200 , przysłona 5,6 , a ISO 800-2000 - jest niemożliwe .
Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.
Taki już los nas , canonierów . Choć nikoniarze - przynajmniej pewna ich liczba - i tak wiele nam zazdrości . Cieszmy się z tego co mamy - polityki Canona - tej produkcyjnej ( zresztą marketingowej też ) i tak nie zmienimy . Analizujmy to co dobre , a nie to , czego nie ma i nie będzie . Nowy firmware do 5D mkII ma zmienić - uaktualnić soft filmowy - chyba , że przy okazji zaczepią coś z foto - ale to dopiero w styczniu . Wtedy to ukaże się 1d mkIV , a canon z nowym softem do 5D mkII nie chce wychodzić przed szereg .
Wtedy też ocenimy na ile 7D ma blisko do 40 / 50D , a na ile do 1D mkIII / 1D mkIV - choć to też - z racji choćby wielkości matrycy - będą inne puszki . 7D okaże się - tak myślę - taką przejściówką - która mi bardzo pasuje , z tym co już ma . Choć uczucie niedosytu , jak zwykle , pozostaje .
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 26-10-2009 o 17:15
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie