Strona 149 z 285 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Marzenie marzeniem, ale może znajdzie się niebawem programista zapaleniec, który zmodyfikuje nieco firmware i doda tego typu funkcje.
    Ja tymczasem odkryłem, że w nowym fw pojawiła się w menu pozycja do zmiany parametrów wideo, w poprzedniej wersji na pewno jej nie było (choć nie sprawdziłem wersji angielskiej, być może przez niedopatrzenie była nieprzetłumaczona?).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grztus Zobacz posta
    w nowym fw pojawiła się w menu pozycja do zmiany parametrów wideo, w poprzedniej wersji na pewno jej nie było
    Konkretnie o które parametry chodzi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Ta wszyscy zszokowani a wystarczyło przeglądnąć instrukcję zamieszczaną w tym wątku parokrotnie i to w obu wersjach językowych...

Niestety wypas to by był gdyby się dało określić zakres tego AutoISO (nie wspominając o zakresie min-max czasu i przesłony. Echh jedynkowe marzenia...)
    Tego mi brakowało w 5D mrkII i powiem szczerze, że nie sprawdzałem w ostatnim fw, czy to zostało dodane.
    W 7D działa to całkiem dobrze, a te 6400...no cóż...przy tej czułości i tak są niezłe szumy.

Widzę, że wszystkich zszokowałem tą nowinką o autoiso w trybie M. Powiem szczerze, że dziwiłem się, dlaczego posiadacze Nikona D700 pracują w trybie M... i potem wpadłem na pomysł, że to może być autoiso...no i ustawiłem sobie i zacząłem w domku testować .
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 26-10-2009 o 09:53

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Ta wszyscy zszokowani a wystarczyło przeglądnąć instrukcję zamieszczaną w tym wątku parokrotnie i to w obu wersjach językowych...
    jasne. bo czytanie dlugich instrukcji w roznych jezykach to jest to co ludzie lubia najbardziej.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    no i ustawiłem sobie i zacząłem w domku testować .
    Napisz, proszę, czy działa w tym trybie korekta ekspozycji?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Napisz, proszę, czy działa w tym trybie korekta ekspozycji?
    zatkałeś mnie tym patankiem...
    czy chodzi Tobie o zielone strzałeczki wskazujące, w którą stronę poszła ekspozycja, jeśli wykroczyła poza skalę? Bo jeśli o to chodzi, to jest to.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    zatkałeś mnie tym patankiem...
    czy chodzi Tobie o zielone strzałeczki wskazujące, w którą stronę poszła ekspozycja, jeśli wykroczyła poza skalę? Bo jeśli o to chodzi, to jest to.
    Chodzi mi o to, że np. Ustawiam sobie 1/100s, f/5.6 i światłomierz dobiera np. ISO 200 aby ekspozycja była prawidłowa. No ale ja wiem, że fotografuję śnieg i w tej sytuacji powinienem 'prześwietlić" scenę. Dlatego powinienem ustawić wyższe ISO wprowadzając korektę na plus.

Domyślnie

Chodzi mi o to, że np. Ustawiam sobie 1/100s, f/5.6 i światłomierz dobiera np. ISO 200 aby ekspozycja była prawidłowa. No ale ja wiem, że fotografuję śnieg i w tej sytuacji powinienem 'prześwietlić" scenę. Dlatego powinienem ustawić wyższe ISO wprowadzając korektę na plus.
    rozumiem. Tego Tobie nie mogę póki co potwierdzić, ale jak będę w domu, to sprawdzę to i dam znać. Powinno być tak jak piszesz, bo w końcu można bawić się wszystkimi parametrami w M.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze rozwinę dla czytelności. Mamy trzy główne parametry ekspozycji: czas (T), przysłonę (A), czułość (ISO). Interesują mnie właściwie tylko 3 tryby pracy:

1. Av: Ja ustawiam A i ISO. Światłomierz dobiera T.
    2. Tv: Ja ustawiam T i ISO. Światłomierz dobiera A.
    3. M+AutoISO: Ja ustawiam A i T. Światłomierz dobiera ISO.

W każdym z tych trybów ja ustalam na sztywno 2 z 3 parametrów. Ostatni jest dobierany automatycznie. W pierwszych dwóch trybach, kręcąc kółkiem korekty ekspozycji wpływam na parametr dobierany automatycznie przez światłomierz. Chodzi mi o to, czy to samo dotyczy trzeciego trybu.

Zablokowany

Domyślnie

3. M+AutoISO: Ja ustawiam A i T. Światłomierz dobiera ISO.

.
    no właśnie
    tylko strasznie ciekawi mnie wg jakiej zasady dobiera to ISO ?
    w myśl zasady EV zawsze na zero ? to bezsens i nie na tym polega praca trybu M

a co jeśli chcemy mieć parametry dla głównej sceny a w tla pojawia nam sie silne żródło światła o zmiennym natęzeniu o zakresie od +1 do np + 4 EV

"chroniać" główna scene decydujemy sprzejarać to światło bo na tym polega tryb M

a co zrobi nam auto ISO ?

ta funkcja chyba nie do końca została przywiazana do tego trybu co powinna

Strona 149 z 285 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów