Strona 146 z 285 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148156196246 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 451 do 1 460 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A potem znajomym powiesz "wybrałem ofertę EuroRTVAGD bo mieli dobrą cenę i korzystne raty". I właśnie za to - darmową reklamę Twoimi ustami, sklepy są w stanie 'płacić' , bo ich taka reklama mniej kosztuje niż w mediach oraz bo to buduje korzystny wizerunek marki.
    Co widać i po kilku ostatnich postach - ludzie wolą kupić w uznanym sklepie, który nie zniknie nagle z rynku niż u nie wiadomo jakiego sprzedawcy - to jest potęga budowania marki!
    Czy to jeszcze wątek o 7D, czy o podstawach marketingu?
    Może tak łaskawie sam się wyczyścisz z tym offtopem?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wkurzony jestem na siebie, że wcześniej nie kupiłem sobie ef-s 17-55 IS - 1/5, f/2.8, tele i fotka piekielnie ostra - mi to wystarczy
    Czy przy 18MP 17-55 działa już jak sprzętowy filtr AA, czy ma jeszcze zapas rozdzielczości (powiedzmy w środku kadru na f/5.6)?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tylko powiem, że w bezpośrednim kontakcie 7demka wydaje się strasznie lekka, plastik dziwnie tani
    Tak trzymajac w reku obok 40/50D jest podobnie? Bo mam nadzieje, ze nie ma uczucia trzymania 1000D pod wzgledem plastiku

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Tak jak gdzieś pisałem w poprzednich wpisach, mój 17-55 na 7d ożył (wcześniej na 40d jakoś nie bardzo mi pasował), pod względem jakości na siódemce jest lepiej. Nie odczuwa się wcale tych 18mpx - po prostu zdjęcia są bardzo ostre. Także to szkło na pewno nie działa jak "filtr AA" i, jak również pisałem, inne moje obiektywy, w tym Falcon 8mm nie mają takiej tendencji.
    Myślę, że mogą to potwierdzić osoby do których wysłałem kilka rawów i mrawów.
    Jak coś, to zapraszam na priv.

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Ja natomiast po zabawie 7 mam trochę inne wrażenie, z S 12-24 jest w zasadzie tak samo jak na 20d, tyle że AF jak by pewniejszy, natomiast C70-200 (przynajmniej moja sztuka) na korpusie który testowałem po prostu mydli, f4 praktycznie nieużywalne, no chyba że resize w dół i do netu. Trochę mnie to martwi gdyż na 20d ten 70-200 jest bardzo ostry już od pełnej dziury. Mam nadzieje że to wina korpusu . Jak będę miał trochę wolnego czasu, to cyknę jakieś RAWy i pobawie się microadjustmentem, może to coś pomorze.
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Domyślnie

Ja tylko powiem, że w bezpośrednim kontakcie 7demka wydaje się strasznie lekka, plastik dziwnie tani natomiast spasowanie elementów powala - drzwiczki od karty nareszcie nie skrzypią a grip pionowy nareszcie słusznych rozmiarów - takie echa D3 juzera....
    Wkurzony jestem na siebie, że wcześniej nie kupiłem sobie ef-s 17-55 IS - 1/5, f/2.8, tele i fotka piekielnie ostra - mi to wystarczy
    Oczywiście podniecony zapomniałem się i moje nowe 7D niby zrobiło już 7583 zdjęcia a prawdziwy przebieg pokazuje bateria - jak ktoś wie jak cofnąć toto to będę wdzięczny.
    Podsumowując: 7d + 17-55 = fajne fotki, ale 15-85 i tak kupię.
    A jak tam spisuje się połączenie 7D i 200mm f2.0?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Coraz wiecej sfrustrowanych ludzi na dpreview w związku z chaotycznym i niezbyt powtarzalnym działaniem AF w 7D (nowy post właściwie co parę godzin). Ja nie rozumiem tych ludzi! Każda puszka Canona jaką miałem działa właśnie w ten sposób, czyli od czasu do czasu zupełnie bez powodu ustawiała ostrość gdzieś w przestrzeni, potwierdzając przy tym poprawne ustawienie ostrości! Czy oni na pewno mieli poprzednio Canona, pisząc że w moim 10D/20D/30D/40D wszystko działało poprawnie? Boję się że w 7D, na którego ciągle czekam, będzie jeszcze gorzej z powtarzalnością :/
    Przykład tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33444416

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Coraz wiecej sfrustrowanych ludzi na dpreview w związku z chaotycznym i niezbyt powtarzalnym działaniem AF w 7D (nowy post właściwie co parę godzin). Ja nie rozumiem tych ludzi! Każda puszka Canona jaką miałem działa właśnie w ten sposób, czyli od czasu do czasu zupełnie bez powodu ustawiała ostrość gdzieś w przestrzeni, potwierdzając przy tym poprawne ustawienie ostrości! Czy oni na pewno mieli poprzednio Canona, pisząc że w moim 10D/20D/30D/40D wszystko działało poprawnie? Boję się że w 7D, na którego ciągle czekam, będzie jeszcze gorzej z powtarzalnością :/
    Przykład tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33444416
    Przerobiłem 5D, wszystkie xxD, a czterdziestkę dwukrotnie i tylko z 50D miałem problemy odnośnie AF. Miałem, bo pomimo trzykrotnej wysyłki do serwisu nie było poprawy, więc go się pozbyłem, aby dłużej się nie denerwować. Zakładam, więc, że piszący na dpreview podobnie jak ja oprócz wymienionej pięćdziesiątki nie mieli wcześniej z puszkami kłopotów.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myślę, że najlepiej podsumował poziom owego "testu" tko pisząc:
    "I'm very interested in stories like this. I've always been a Canon user, so I don't know if this is typical or not, but for a long time I've just had weird OOF focus, not really OOF, just soft. When testing the camera on a focus chart it's fine, but real life shots under a variety of conditions sometimes just don't live up to the promise. Worst case seem to be faces under indoor lighting. For me it could nothing, there are lots of reasonable explanations for my problems. Pure skin is hard to focus on, indoor lighting is a known problem, I like to shoot wide open, DOF might only be a inch or less. Lastly, I'm always shooting in minimal lighting, so slower shutter speeds.

I don't think you mentioned the size of the crop you displayed. Looks like it's 25%, 1/4th the size of the original. At F5.6 you should have plenty of DOF. That's kind of confusing, if the camera focused anywhere on the face it should be OK. Actually, if the camera missed the focus something should still be in focus, right? Just not where you expect it.

Notice that in every facial photo you could still see a single hair, only the sharpness of that hair varied. Remember, even with IS on how much subject movement does it take to blur a hair? It doesn't look like motion blur, but who knows.

Have you tried using the DPP software to overlay the focus points the camera thinks it's using? Perhaps the camera is picking bad focus areas, like smooth skin.

Your doing the right thing by trying to test and isolate it, even if the camera is simply defective it's good to learn. I would

(1) use a much higher shutter speed just to eliminate this
    (2) try lots of objects w/hard edges (not faces, too many smooth areas)
    (3) make sure you have lots of outdoor light

It's kind of frustrating because a quick review would say that these are all keepers when they're not. Good luck, and let us know.

(3) overlay the focus points"

Czyli najpierw elementarz - potem encyklopedia.

Od siebie dodałbym jeszcze wcześniejsze załatwienie potrzeb fizjologcznych - skutecznie poprawia poziom myślenia i koncentracji.

W 7d (jak i 1-dynkach) trzeba trochę pomyśleć, szczególnie przy wyborze trybu af.
    Potem jest dobrze. 7d testowałem 2 dni. Pomiar strefowy rozłożył mnie całkowicie zanim nie pomyślałem po co Canon nam go daje. Wszystko miałem zmydlone. Do dziś nie potrafię go użyć prawidłowo. Nie winię za to C.
    7d wezmę na 200 %. Af-spot przekonał mnie, że wszystkie moje szkła wyrabiają się bez problemu. Skoro zatem optyka mnie nie ogranicza to pozostaje zmiana sposobu myślenia o doborze pomiaru af (osiołkowi w żłoby ...)
    Pozdrawiam Andrzej

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja tylko powiem, że w bezpośrednim kontakcie 7demka wydaje się strasznie lekka, plastik dziwnie tani natomiast spasowanie elementów powala - drzwiczki od karty nareszcie nie skrzypią a grip pionowy nareszcie słusznych rozmiarów - takie echa D3 juzera....
    Oczywiście podniecony zapomniałem się i moje nowe 7D niby zrobiło już 7583 zdjęcia a prawdziwy przebieg pokazuje bateria - jak ktoś wie jak cofnąć toto to będę wdzięczny.
    Podsumowując: 7d + 17-55 = fajne fotki, ale 15-85 i tak kupię.
    właśnie.. coś za mało ostatnio Cię tu było - a to po prostu wreszcie zabawkę nową masz i na chwilę zajęcie - do następnej premiery
    dobra.. my tu gadu gadu - jak będzie pogoda to trzeba by gdzieś wyskoczyć i zobaczyć co toto może .. właśnie - pisałeś coś o 200/2 - masz już taki komplet.. bo bym zobaczył.. chociaż nie wiem.. pewnie zaraz bym zachorował na to szkło.. ehhh..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 146 z 285 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148156196246 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów