Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
A czemu nie? Przecież na ekraniku można całkiem sporo zobaczyć i niejednokrotnie ocenić zdjęcia. Taka wstępna selekcja zdjęć. Zwłaszcza, gdy ekraniki są całkiem niezłej jakości, a te w 5D, czy 7D są naprawdę dobre.
A dobrze jest zrobić podgląd krytycznych miejsc, na których nam najbardziej zależy.
Oczywiście nie zastąpi to ekranu komputera, ale jednak![]()
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 11-10-2009 o 18:47
Przygotowałem jeszcze porównanie długich czasów naświetlania na wysokich czułościach (long exposure noise reduction, czyli odszumianie dla długich ekspozycji: WYŁĄCZONE).
Zdjęcia na każdym z ISO są wykonane przy różnych ustawieniach odszumiania wysokich czułości (hight iso noise reduction) w body. Poziom tego odszumiania można w menu ustawić na: wyłączone, słabe, standardowe lub mocne.
Tak wygląda kadr:
Zdjęcia robione w garażu, na statywie, z wykorzystaniem wężyka spustowego.
Testowym obiektywem jest tu Falcon 8mm, ostrość ustawiona na 1.5m, przysłona 8. Tryb Av z ręczną korekcją ekspozycji (na ISO 3200 troszkę za ciemno dałem). JPG pochodzą bezpośrednio z puszki.
Widać będzie delikatne wariacje lampy na zewnątrz budynku (co jakiś czas gasła i się zapalała), nie ma to jednak wpływu na porównanie szumów. Czerwona plamka na przedniej szybie to nie hot pixele, a jedynie wskaźnik na piecu CO
ISO 1600, 10 sek
wyłączone // słabe // standard // mocne
ISO 3200, 2.5 sek
ISO 4000, 4 sek
ISO 6400, 2.5 sek
ISO 12800, 2.5 sek
Pozdrawiam!
Zdziwiło mnie , że Lightroom 2.5 otwiera pełne RAW'y z 7D - a nikt nie pisze o wywoływaniu w CS4 . Też działa , ale tylko na pełnych RAW'ach - mRAW i sRAW nadal w CS4 niedostępne .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Nie wiem czy można pisać o obsłudze rawów w LR 2.5, przekłamuje on kolory i osobiście na razie korzystam z DPP 3.7.1.1. dostarczonego z aparatem.
Poniżej przykładowe zdjęcie: jpg prosto z aparatu, jpg po wywołaniu przez DPP oraz jpg po wywołaniu w LR2.5:
(kliknąć aby powiększyć)
Co do CS4 - nie posiadam, więc się nie wypowiem.
CS4 też przekłamuje, na razie ACR i LR źle konwertują rawy, canon musiał użyć nowych algorytmów.
http://canon-board.info/showthread.php?t=53316&page=3
300L z 1.4 rozwala 7D fjiu fjiu
http://www.fredmiranda.com/forum/top...03#lastmessage
the silence is deafening