Strona 65 z 285 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Jaki shutter lag? bardziej 1-nkowy czy ciagle w kierunku serii xxD?
    Jak pomiar, fotki testowe dobrze naswietlone(histogram)?
    Bawiles sie konfiguracja AF? Da sie go tak skonfigurowac jak pisal RG(szybkie na przelaczanie Oneshot/servo?
    Prosze cos wiecej na temat tego zone AF jak to w praktyce dziala i o co chodzi
    Lag jest w charakterze jedynkowy ale może być to złudzenie spowodowane zupełnie innym odgłosem migawki niż znanym mi dotychczas z Canonów.
    Histogram na tych fotkach które zrobiłem był idealny (Av) ale trudno tu dywagować czyja zasługa - wygląda, że ma tendencję do jaśniejszego naświetlania niż dotychczas w xxD - na marginesie ta korekta +-5EV - piękna rzecz .
    Konfiguracja AF-a wymaga ze względu na ilość opcji dużo czasu, a mój kontakt z puszką trwał ok. 15 min. Tu znów na marginesie - bardzo IMO ciekawą rzeczą jest spot AF.
    Zone AF działa w skrócie tak, że masz ustawionych kilka stref AF-a (bodaj 5), które można dowolnie zmieniać (np. jojstikiem) składających się z kilku sąsiednich punktów AF - wrażenie jest takie, że AF dosłownie klei się do obiektu.

Cytat Zamieszczone przez elfi Zobacz posta
    Podpinam się pod pytanie waina: rozwiń temat AF. Czy można go porównać do D300 Nikona?
    AF jest bardzo Nkonowy (w szczególności jeśli chodzi o jego prezentację w wizjerze) do tego naprawdę megaszybki. Z L 70-200/2.8 IS ostrość jest ustawiana momentalnie - to zupełnie inna bajka niż np. w 40D. Trudno bezpośrednio porównywać (z nikonem) - należałoby mieć obie puszki z bardzo podobnymi szkłami. Generalnie jest o tyle niebezpieczny , że jak ktoś raz poużywa to się uzależni. To jest zresztą rzecz, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tej puszce.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dałoby się sprawdzić, czy "nowe" IS w 100L rzeczywiście jest nowe i choć trochę przydatne w makro?
    Jest bardzo przydatne i działa ale o tym napiszę w innym wątku 8).

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Pytanie tylko, czy te matówki rzeczywiście są niewymienne, czy tylko formalnie...
    Tak są niewymienne - chyba ze względu na ten LCD.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-09-2009 o 22:56
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Dzieki! Podgrzales atmosfere

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

auto ISO w rybie M byłob7y zapewne moim podstawowym używanym trybem. Z gadgetów przydał by się BT - dla mnie głownie do zapamiętywania położenia lotniczych fotek ale zapewne jako alternatywa "komórkowego" samowyzwalacza również. Wspominany prze Viteza "auto"HDR zapewne też byłby mile widziany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Albo wcale jak kupi wspomniany A850 . Cóż niech się martwią Nikoniarze .
    U nas jest jak sądzę spory ból głowy u niektórych - zresztą pewnie na jesieni jeszcze się powiększy 8).
    a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni?
    canon

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni?
    Dla mnie to oczywiste: dostępność oferty z jesiennej kolekcji firmy Panasonic. 7D mam obiecane z CanonUSA
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dla mnie to oczywiste: dostępność oferty z jesiennej kolekcji firmy Panasonic. 7D mam obiecane z CanonUSA
    panasonic dla mnie to zaden bol glowy
    potrzebuje wymienic cropa i ff.. cropa juz wiem na co, a z ff nadal dylemat
    canon

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Lag jest w charakterze jedynkowy ale może być to złudzenie spowodowane zupełnie innym odgłosem migawki niż znanym mi dotychczas z Canonów.
    Lag to lag a migawka z 1D2N to inna sprawa . Niestety 59 ms ssie, D3/1D3 ma 39 ms i to czuć, ale z dwojga złego dobrze, że zrobili tej z 5DII. Migawka rzeczywiście, gdzieś czytałem, że 1Dynkowa, co imho jest złe, bo jest po prostu głośniejsza.

- na marginesie ta korekta +-5EV - piękna rzecz .
    FEC też?

AF jest bardzo Nkonowy Generalnie jest o tyle niebezpieczny , że jak ktoś raz poużywa to się uzależni. To jest zresztą rzecz, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tej puszce.
    I o to chodzi, jak ktoś płacze, że tylko do f/5.6 (np. ja) to niech sobie kupi f/2.0 i będzie mógł zapiąć TC1.4 razem z TC2.0
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    W starym już dokumencie Canona nt. "full frame" jest to właśnie obrazowo przedstawione: na jednym krzemowym "waflu" mieści się 20 FF i 46 "cropów" (A cena wafla jest taka sama). Dodatkowo wystarczy jeden feler w krzemie, i mamy 5% strat w FF i tylko 2.5% w "cropie".
    Z czego wynika, że matryca FF jest dwa razy droższa od cropa w produkcji.

Poszukałem w internecie ile może kosztować taka matryca CMOS. Długo mi się nie chciało szukać, ale CMOS Aptina 10MPix, 1080p/60 fps, w formacie 1/2.3 kosztuje w detalu przy zakupie 150 szt po 33 dolary za sztukę w sklepie Digi-Key z podzespołami elektronicznymi. Przy zakupach w ilościach rzędu 1000 sztuk cena takich podzespołów spada o połowę. Ile może kosztować APS-C Canona produkowana w setkach tysięcy egzemplarzy? Niech nawet kosztuje 50 dolarów. FF - 100 dolarów. Jak to się ma do ceny puszki? Nijak, bo podzespoły elektroniczne to mały procent ceny całości, więc proszę nie pisać, że FF kosztuje tak dużo, bo matryca jest droga. Kosztuje tyle, bo Canon tak sobie wycenił ten aparat.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Kosztuje tyle, bo Canon tak sobie wycenił ten aparat.
    Nie tylko Canon tak drogo wycenia FF. Obecna cena D700 jest zabójcza.
    Nieco lepiej wypada Sony ze swoim A850 i skopaną matrycą.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Rozumiem rozczarowanie osób, które liczyły na bardziej przystępny model FF. Nie mniej jednak należy przyznać, że Canon w końcu odrobił lekcje i dostarczył aparat na miarę pozycji na rynku, jaką chciałby zajmować. Zajęli się nie tylko ważnymi funkcjami, ale w końcu dopracowali też kosmetykę (np ta nieszczęsna korekta ekspozycji dotychczas +/-2EV, dodali też poziomnice i wiele innych). W tej chwili nie mogę sobie wyobrazić lepszego aparatu w cropie. Na papierze wygląda to na hit sprzedaży - zobaczymy jak w praktyce sprawi się matryca.
    Pozdrawiam

Strona 65 z 285 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115165 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów