Cytat Zamieszczone przez WiruSSS Zobacz posta
Jestem w posiadaniu canona 50d oraz canona HV30 ...czy zmiana tych obu urządzeń na 7D ..będize zmianą na lepsze czy niekoniecznie?
HV30 - ma sensor mniejszy niż LX3, także już GH/F-1 odsyła ten cam do lamusa.
O jakim przeplocie piszesz? Większość kupuje HV20-40 dla trybu: bez przeplotu i krzywej cinema.
Szumy zgoda, są, ale nie tragiczne (jak na tą wielkość sensora), wąski lens - to tragedia u Canona, MF - szkoda, że w nawet w najnowszych nie dali 3.0" VGA, zmiana WB i full manual - kto by wtedy kupił te droższe za $4k

Cytat Zamieszczone przez WiruSSS Zobacz posta
Czy 7D jest w stanie w 100% zastąpić HV30?
Jak myślisz to 7D? Bo ja tak:

- korpus/grip - $2k
- kit - $800
- 100/m IS - $1050
- Sigma 30/1.4 - $440
- Samyang 14/2.8 - ~$350
- minimum ze dwie 430EX II - $560
- minimum jedna karta Sandisk 8 GB (do wideo ze 3 sztuki 16 GB) UDMA 45 MB/s - $108
- external mic - $200
- soft do video - według uznania

i 7D wychodzi za jedyne $5500 w USA!

Ale to nie wszystko: żeby 7D zastąpiło HV30 musisz tą listę targać non stop wszędzie i zawsze i tu jest mój dylemat (też mam HV20, też widzę większość jego wad, też chcę filmować): jestem po weselu, które obcykałem (jako 17-ty fotograf) LX3.
Trzy razy zabrakło mi zooma, ale za to szerokie ujęcia bezcenne (imho 24mm to podstawa u weselnych). ISO tragedia na ekranie (raz użyłem 3200, kilka razy 1600), zobaczymy jak na odbitkach.
Tyle wad a zalety waga: 0 gram czytaj niezauważalna/pomijalna, filmiki 720p w 16:9, jedyny na świecie patent, gdzie aparat ustawia ostrość na wszystko po nieudanej próbie złapania AF - prawie non stop indoors...
Kolorki - boskie (standard, przestawiony na lowest kontrast/ostrość/NR, nasycenie na zero).
I tak się zastanawiam czy nie dać sobie siana z 7D i kupić albo GH-1 albo GF-1; świadomy większości ich zalet i wad - główną jest dostępność.