Strona 63 z 285 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zależy czy mówimy o koszcie wytworzenia czy o sumie kosztów łącznie z R&D. Bo samo wytworzenie matrycy FF będzie ZAWSZE sporo, kilka razy droższe od cropa. I póki koszt sensora jest sporym udziałem całej ceny puszki to będzie sytuacja taka jaka jest. Dodatkowo FF to większe lustro, pryzmat, migawka, korpus, to pewnie drobiazg ale to też zmienia nieco.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I to nie wpłynie na sprzedaż innych modeli - szczególnie D300s i D700 ?
    Dziś nie odpowiem - kawę będę pił dopiero rano
    Albo spróbuję: jeśli ktoś się teraz zastanawia, czy któryś z tych dwóch, czy nowy, to co najwyżej Nikon dostanie jego kasę trochę później...
    Zupełnie jak z 7D i serią xxD
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Bo samo wytworzenie matrycy FF będzie ZAWSZE sporo, kilka razy droższe od cropa. I póki koszt sensora jest sporym udziałem całej ceny puszki to będzie sytuacja taka jaka jest.
    W starym już dokumencie Canona nt. "full frame" jest to właśnie obrazowo przedstawione: na jednym krzemowym "waflu" mieści się 20 FF i 46 "cropów" (A cena wafla jest taka sama). Dodatkowo wystarczy jeden feler w krzemie, i mamy 5% strat w FF i tylko 2.5% w "cropie".
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 06-09-2009 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Albo spróbuję: jeśli ktoś się teraz zastanawia, czy któryś z tych dwóch, czy nowy, to co najwyżej Nikon dostanie jego kasę trochę później...
    Jesli wejdzie d700x to bedzie to bron obosieczna z trudnym do przewidzenia skutkiem bo zabierze czesc klientow 1dsIII, D3x, 5DII i A900, A850 i troche D700. Ale .. jesli wyjdzie ze silnikowymi jasnymi stalkami z zakresu 24-135 to moze byc ciekawie.

Co do nowej formy 1d to niestety obawiam sie ze bedzie to jednak crop 1.3x a nie FF. Dziura cenowa miedzy 5dII a 50d byla spora i jesli daliby tanie FF to zagroziliby 5dII. Dajac 7d cropowe uzupelnili oferte o brakujacy element wypelniajac luke cenowa, jednoczesnie nie zagrazajac prawie zadnemu (troche 50d chociaz cena to skoryguje) produktowi*.

*Mam nadzieje ze sie myle.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zupełnie jak z 7D i serią xxD
    Albo wcale jak kupi wspomniany A850 . Cóż niech się martwią Nikoniarze .
    U nas jest jak sądzę spory ból głowy u niektórych - zresztą pewnie na jesieni jeszcze się powiększy 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

WiruSSS
    Guest

Domyślnie

Witam

Jestem w posiadaniu canona 50d oraz canona HV30 ...czy zmiana tych obu urządzeń na 7D ..będize zmianą na lepsze czy niekoniecznie?

Oczywiście trybu filmowania będę używac równie często jak fotografować :P

Filmiki głównie reklamowe ..ale takie z wycieczki też ..nie ukrywam ze fajnie i wygodnie by yblo mieć kamerę i aparat fotograficzny w jednym.

Czy 7D jest w stanie w 100% zastąpić HV30?

PS. w HV30 doskwierją mi szumy w słabszym oświetleniu, przeplot, beznadziejnie niewygodne manualne ostrzenie, waski kąt ..choć to rozwiązałem poprzez znakomity konwerter raynoxa 6600HD. no i przede wszystkim brak zmiany balansu bieli podczas filmowania, utrudniona kontrola wzmocnienia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiruSSS Zobacz posta

PS. w HV30 doskwierją mi szumy w słabszym oświetleniu, przeplot, beznadziejnie niewygodne manualne ostrzenie, waski kąt ..choć to rozwiązałem poprzez znakomity konwerter raynoxa 6600HD. no i przede wszystkim brak zmiany balansu bieli podczas filmowania, utrudniona kontrola wzmocnienia.
    Po pierwsze - trafiłeś na forum ukierunkowane raczej fotograficznie. Ciężko tu znaleźć osoby zorientowane w możliwościach kamer Canona.

Po drugie - dlaczego pytasz czy warto kupić na razie hipotetyczny model? Na Twoje pytanie w przyszłości będą mogli odpowiedzieć Ci, co mieli kamerę a kupią 7D. Obecnie - jakakolwiek odpowiedź to będzie wróżenie z fusów bo nie da się na razie porównać 7D i kamer.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Zapominasz o kosztach R&D i stosunkowo niewielkiej skali produkcji droższych modeli.
    To wszystko wydaje się rozsądne, ale w przypadku takiego Canona, nie musi mieć jednoznacznego przełożenia na ceny produktów. Wszystko zależy od przyjętej strategii biznesowej tego molocha. Nie podejrzewam, żeby ktokolwiek z tego forum znał dokładnie szczegóły zarządzania firmą Canon. Taka firma może pozwolić sobie na finansowanie mniej profitowych przedsięwziąć innymi, bardziej dochodowymi. I nikt im tego nie zabroni. Więc tego typu dywagacje, choć bardzo logiczne mogą być po prostu nieprawdziwe...

A 7D wydaje się naprawdę fajnym sprzętem - gdyby nie to, że celuję raczej w FF, to byłbym bardzo zainteresowany zakupem.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jestem w posiadaniu canona 50d oraz canona HV30 ...czy zmiana tych obu urządzeń na 7D ..będize zmianą na lepsze czy niekoniecznie?
    HV30 - ma sensor mniejszy niż LX3, także już GH/F-1 odsyła ten cam do lamusa.
    O jakim przeplocie piszesz? Większość kupuje HV20-40 dla trybu: bez przeplotu i krzywej cinema.
    Szumy zgoda, są, ale nie tragiczne (jak na tą wielkość sensora), wąski lens - to tragedia u Canona, MF - szkoda, że w nawet w najnowszych nie dali 3.0" VGA, zmiana WB i full manual - kto by wtedy kupił te droższe za $4k

Jak myślisz to 7D? Bo ja tak:

- korpus/grip - $2k
    - kit - $800
    - 100/m IS - $1050
    - Sigma 30/1.4 - $440
    - Samyang 14/2.8 - ~$350
    - minimum ze dwie 430EX II - $560
    - minimum jedna karta Sandisk 8 GB (do wideo ze 3 sztuki 16 GB) UDMA 45 MB/s - $108
    - external mic - $200
    - soft do video - według uznania

i 7D wychodzi za jedyne $5500 w USA!

Ale to nie wszystko: żeby 7D zastąpiło HV30 musisz tą listę targać non stop wszędzie i zawsze i tu jest mój dylemat (też mam HV20, też widzę większość jego wad, też chcę filmować): jestem po weselu, które obcykałem (jako 17-ty fotograf) LX3.
    Trzy razy zabrakło mi zooma, ale za to szerokie ujęcia bezcenne (imho 24mm to podstawa u weselnych). ISO tragedia na ekranie (raz użyłem 3200, kilka razy 1600), zobaczymy jak na odbitkach.
    Tyle wad a zalety waga: 0 gram czytaj niezauważalna/pomijalna, filmiki 720p w 16:9, jedyny na świecie patent, gdzie aparat ustawia ostrość na wszystko po nieudanej próbie złapania AF - prawie non stop indoors...
    Kolorki - boskie (standard, przestawiony na lowest kontrast/ostrość/NR, nasycenie na zero).
    I tak się zastanawiam czy nie dać sobie siana z 7D i kupić albo GH-1 albo GF-1; świadomy większości ich zalet i wad - główną jest dostępność.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie wiem czy już było - instrukcja do przejrzenia:
    http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/030000...os7d-im-en.pdf
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Witam

http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=34663 - poczekajcie Koledzy jeszcze trochę...
    Jak mówią e-dzieci: Canon miażdży RED-a
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 63 z 285 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów