Strona 55 z 285 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

niech sobie marudza canonek jest na prawde fajny i jedyne co ja moge zamarudzic, to ze nie w moim zasiegu cenowym poki co

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Dla zainteresowanych kupnem w UK - cena £1699 i dostaje sie 580II za darmo. Czyli jakieś £1349 ok. 6350zł
    Dla porównania cena 50d byla £1189.99. Różnica £160 myślę warto dopłacić.

Agent Orange
    Guest

Domyślnie

7D jest naturalnym krokiem, jaki w obecnej sytuacji musiał nastąpić. Pomijając już sam aparat, jest to wizytówka pewnej zmiany filozofii firmy. Jeszcze nie tak dawno, Nikon mając świadomość pewnych słabości sonoltowych CCDków, ładował korpusy masą ficzerów by uczyć je atrakcyjniejszymi na tle konkurencji. Canon królował w jakości obrazka, więc nieco bardziej siermiężne korpusy nikomu nie przeszkadzały. Obecna sytuacja nieco się zmieniła. Nikon zmienił matryce (a ficzery zostały), do poważnej gry dołączyło playstation. W tym momencie, korpusy Canona zaczęły nie wyróżniać się niczym szczególnym. Różnice w obrazowaniu nie były już takie wyraźne, za to siermiężność korpusów - owszem. By utrzymać się na topie, trzeba było to zmienić. I o to jest 7D. Aparat spełnia dwie podstawowe funkcje:

-w porównaniu do swoich poprzedników ma znacznie większe możliwości, na tle których główny konkurent już niczym szczególnym nie błyszczy.
    -stanowi też swego rodzaju "manifest" technologiczny; halo halo, to my jako jedyni, mamy 18 mp w tym segmencie, to my jesteśmy najlepsi.

Osobiście wróżę (ale tu chyba wróżki nie trzeba), że kariera 5DII będzie znacznie krótsza niż 5D I

Po premierze 7D, przybliża się nieco specyfikacja 1D Mark IV. Przy istnieniu dość wypasionej, cropowej puszki 1,6, która ma stanowić uzupełnienie do linii zawodowej, jaki jest sens wypuszczania Marka IV z matrycą 1.3?

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    Czemu najwięcej pozytywnych komentarzy, i najmniej marudzenia, jest na forum N ?
    Ja też tego nie rozumiem, przecież ich D300 którego mieli już dwa lata temu ma ponad dwa razy więcej pól AF, 1005-pixel color metering sensor, z gripem też te 8f/s wyciąga a nasz 7D z istotnych różnic ma tylko więcej Mpx.
    Generalnie ja widzę że konfigurowalny AF w 7D to rozwinięcie AFa z D300, AF point expansion w 7D wygląda na ten sam tryb co Dynamic-area AF w D300 nie mówiąc już o wyświetlaniu pól AF i siatki za pomocą LCD nałożonego na matówkę, że też tyle czasu zajęło im skopiowanie tego pomysłu.

Dzięki konkurencji wreszcie się coś ruszyło i mamy świetną puszkę, Oby tak dalej.
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 05-09-2009 o 10:40

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    hm... (...) zapowiada się puszka nieomal idealna dla większości fotografów.

(...)

1 AF
    2 Ergonomia
    3 uniwersalność.
    4 umiarkowana cena.

5 słabe strony. No właśnie. Nie czepiając się bez sensu dla samego czepiania, rozumiejąc segment i cenę w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.
    prawie ze wszystkim sie zgadzam :-D
    drobne uzupelnienie pkt 5
    5a. ciezki jak jasna cholera
    5b. dla amatora zakup puszki + byc moze koniecznosc wymiany calej szklarni - jako bariera wejscia

i dla mnie to jedyny powod, ze nie twierdze ze na 100% go kupie
    zakup 3 eLek to prawie 10k +6-7 za aparat robi sie trochu duzo i ....
    ....dlatego marketing canona to mistrzowie swiata, inzynierowie sa pewnie cwierc kroku z tylu:-D

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ben73 Zobacz posta
    Dla zainteresowanych kupnem w UK - cena £1699 i dostaje sie 580II za darmo. Czyli jakieś £1349 ok. 6350zł
    Dla porównania cena 50d byla £1189.99. Różnica £160 myślę warto dopłacić.
    Jakiś link może?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A jakich szkieł będzie potrzebowała ta puszka? Zamierzam kupić kupić 10-22 i 17-55 i może w przyszłym roku (jak spadną trochę ceny) tą puszkę i nie wiem czy szkła dadzą radę?

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Jak najbardziej dadzą radę, są idealne to tej puszki.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vit Zobacz posta
    5b. dla amatora zakup puszki + byc moze koniecznosc wymiany calej szklarni - jako bariera wejscia

....dlatego marketing canona to mistrzowie swiata, inzynierowie sa pewnie cwierc kroku z tylu:-D
    Rzeczywiście dałeś się wkręcić. Otóż nie ma konieczności wymiany szklarni. Można robić zdjęcia przy pomocy EF-S 18-55, wcale nie gorsze niż wychodziły z 300D. Optyka od zawsze dawała większy skok jakości niż nowe generacje aparatów. Dobre szkło (niekoniecznie L) na 300D da lepszy obraz niż badziewie na 7D. Jeśli Twoja optyka dobrze działała na dotychczasowym sprzęcie możesz jej dalej używać. Jeśli frustruje Cię słaba jakość per pixel możesz używać mniejszych rozdzielczości. Na wydruku obraz i tak będzie dobrej jakości. Tak czy inaczej matryca 7D jest najmniej ważnym elementem tego aparatu. Oczywiście daje spore możliwości, jest na b. dobrym poziomie, ale do niczego nie przymusza. Innymi słowy to nie matryca, ale cała maszyneria dookoła jest w tym aparacie tym za co się płaci. 7D zdejmuje z fotografa większość ograniczeń technicznych, pozwala mniej myśleć o sprzęcie i technice, a więcej o kadrze.

Względem wagi - ja też nie lubię ciężkiego sprzętu. No, ale patrząc na to ile ważą jedynki to jeszcze dramatu nie ma. Niestety trzeba być świadomym ograniczeń fizyczno/finansowych. W pewnym momencie każdy gram oszczędności masy to nieproporcjonalne zwiększenie ceny. Przykładem niech będą te słynne śrubki do kół w F1 po 1000$ za sztukę (jendorazowe).
    hm...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Dokładnie. Tłumy domorosłych inzynierów puszczają wodze fantazji. Firma Canon działa nie po to, żeby zaspokajać Wasze wyimaginowane potrzeby. Firma ma zarabiać kase dla swoich akcjonariuszy.
    No i prowadząc taką swoją politykę na mnie nie zarabia wcale bo ostatnią puszkę jaką kupiłem to 5D Mk I.

Cały ten ich marketingowy bełkot, śmieszne pozycjonowanie przez kastrację podstawowych rzeczy w 5D2 oraz wypuszczanie wypasionych cropów w stylu 7D kompletnie mnie nie wzrusza

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    A jeszcze spytam..

Bo tak samo było w przypadku 5D mk II...

Czemu najwięcej pozytywnych komentarzy, i najmniej marudzenia, jest na forum N ?
    Bo działa ten sam mechanizm co na tym forum. Użytkownicy łudzą się że ktoś z firmy Canon to czyta i dlatego chwalą konkurencję bo myślą że w ten sposób wywrą jakąś presję.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 05-09-2009 o 12:12

Strona 55 z 285 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105155 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów