Strona 50 z 285 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MMM,

odważne stwierdzenie. Możesz odkopać, gdzie to szerzej opisałeś, bo póki co, kompletnie tego stwierdzenia nie rozumiem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ciekawe jakie iso ustawiłby ci wtedy w studio przy światłach pilota? 3200, a może 6400?
    z całą pewnością MMM miał na myśli tryby semiautomatyczne. Nikt nie postuluje usunięcia trybu M jako jednej z możliwych opcji
    hm...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    póki co, kompletnie tego stwierdzenia nie rozumiem.
    Jak robisz zdjęcia? Zaczynasz od ustawienia ISO? Ja ustawiam przysłonę (Av), czas (Tv) albo czas i przysłonę (M) a potem dokręcam ISO do najniższej możliwej wartości aby uzyskać prawidłowe naświetlenie wg światłomierza aparatu. To ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat bo nie ma tu żadnej filozofii a tylko zmusza użytkownika do bezsensownego kręcenia kółkiem jak tylko światło się pogorszy.
    Taki komfort jaki daje AutoISO w tej chwili daje mi tylko tryb Av kiedy jest tak dużo światła że ISO100 jest wystarczające aby przy zadanej przysłonie czas nie wydłużył się ponad wymaganą przeze mnie wartość (do zamrożenia ruchu albo nieporuszonego zdjęcia).

Oczywiście są przypadki wynikające z ułomności technicznych aparatu (synchro migawki) i lamp (brak przedbłysku przy studyjnych) gdzie światłomierz aparatu nie jest w stanie niczego określić przed zrobieniem zdjęcia i żadne AutoISO wtedy nie pomoże. Wtedy i tylko wtedy właśnie niezbędne jest manualne ustawienie ISO.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak robisz zdjęcia? Zaczynasz od ustawienia ISO?
    Dokładnie tak, ja ustawiam sobie (Av) iso, potem przysłonę jaką chcę i zostaje tylko pilnować czasu, w razie potrzeby podbijam ręcznie iso. Albo w trybie Tv podobnie, pilnując tylko przysłony.

Ja ustawiam przysłonę (Av), czas (Tv) albo czas i przysłonę (M) a potem dokręcam ISO do najniższej możliwej wartości aby uzyskać prawidłowe naświetlenie wg światłomierza aparatu. To ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat bo nie ma tu żadnej filozofii a tylko zmusza użytkownika do bezsensownego kręcenia kółkiem jak tylko światło się pogorszy.
    Wszystko pięknie, ale jeśli do prawidłowej ekspozycji potrzeba czułości poza zdefiniowanym przez ciebie zakresem - co się dzieje? ISO podbić już nie możemy (to by było bez sensu), więc automatyka aparatu zmieni... no właśnie: co? Czas, czy przysłonę?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

usuwanie możliwości ustawienia iso z aparatu to gruba przesada i ograniczanie funkcjonalności, co z ludźmi którzy pomimo warunków do strzelania z ręki na iso 1600 wolą ustawić aparat na statywie i zrobić zdjęcie na iso 400 ?

Zablokowany

Domyślnie

Jak robisz zdjęcia? Zaczynasz od ustawienia ISO? Ja ustawiam przysłonę (Av), czas (Tv) albo czas i przysłonę (M) a potem dokręcam ISO do najniższej możliwej wartości aby uzyskać prawidłowe naświetlenie wg światłomierza aparatu. To ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat .

spoko ale chyba nie na trybie M

no chyba że aparat będzie "wiedział" że akurat teraz prześwietlasz o 1 EV a za chwile skolei niedoświetlasz o 1.66 EV

przecierz w M nie ma wartości korekcji bo wynika ona z ustawień obu parametrów

więc ile miałaby wynosić ?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

masz 10 000d ze Ci drabinke usuneli z wizjera?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ustawiam czas i przysłonę (M) [...] Ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat
    Tak to chyba właśnie działa w Pentaksach...? Prawda, że gdybym miał takie coś w swojej puszcze, byłby to chyba najczęściej wykorzystywany przeze mnie tryb.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony

Domyślnie

Sprawa jest prosta: Mamy trzy parametry wpływające na ekspozycję, więc powinniśmy na kółku ustawiania trybów mieć 3 podstawowe ustawienia:

1) Aparat dobiera sam czas (AIV)
    2) Aparat dobiera sam przesłonę (TIV)
    3) Aparat dobiera sam ISO (ATV?)

Do tego znany nam tryb manualny do zadań specjalnych w którym ustawiamy wszystko ręcznie. To, że na kółku trybów nie mamy jeszcze opcji nr 3 wynika tylko i wyłącznie z niesamowitej konserwatywności producentów, którzy wciąż mają zakodowane w głowie, że ISO jest stałe (bo przecież trzeba wymienić rolkę filmu, hehe). Przecież do niedawna w canonach trzeba było wchodzić w menu żeby zmienić ISO!
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    . Przecież do niedawna w canonach trzeba było wchodzić w menu żeby zmienić ISO!
    Ekhm, w których? Bo juz w 10D ISO było pod przyciskiem przy górnym wyświetlaczu... Chyba że piszesz o serii xxxD, ale to inna bajka

Strona 50 z 285 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów