MMM,
odważne stwierdzenie. Możesz odkopać, gdzie to szerzej opisałeś, bo póki co, kompletnie tego stwierdzenia nie rozumiem.
MMM,
odważne stwierdzenie. Możesz odkopać, gdzie to szerzej opisałeś, bo póki co, kompletnie tego stwierdzenia nie rozumiem.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Jak robisz zdjęcia? Zaczynasz od ustawienia ISO? Ja ustawiam przysłonę (Av), czas (Tv) albo czas i przysłonę (M) a potem dokręcam ISO do najniższej możliwej wartości aby uzyskać prawidłowe naświetlenie wg światłomierza aparatu. To ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat bo nie ma tu żadnej filozofii a tylko zmusza użytkownika do bezsensownego kręcenia kółkiem jak tylko światło się pogorszy.
Taki komfort jaki daje AutoISO w tej chwili daje mi tylko tryb Av kiedy jest tak dużo światła że ISO100 jest wystarczające aby przy zadanej przysłonie czas nie wydłużył się ponad wymaganą przeze mnie wartość (do zamrożenia ruchu albo nieporuszonego zdjęcia).
Oczywiście są przypadki wynikające z ułomności technicznych aparatu (synchro migawki) i lamp (brak przedbłysku przy studyjnych) gdzie światłomierz aparatu nie jest w stanie niczego określić przed zrobieniem zdjęcia i żadne AutoISO wtedy nie pomoże. Wtedy i tylko wtedy właśnie niezbędne jest manualne ustawienie ISO.
Dokładnie tak, ja ustawiam sobie (Av) iso, potem przysłonę jaką chcę i zostaje tylko pilnować czasu, w razie potrzeby podbijam ręcznie iso. Albo w trybie Tv podobnie, pilnując tylko przysłony.
Wszystko pięknie, ale jeśli do prawidłowej ekspozycji potrzeba czułości poza zdefiniowanym przez ciebie zakresem - co się dzieje? ISO podbić już nie możemy (to by było bez sensu), więc automatyka aparatu zmieni... no właśnie: co? Czas, czy przysłonę?Ja ustawiam przysłonę (Av), czas (Tv) albo czas i przysłonę (M) a potem dokręcam ISO do najniższej możliwej wartości aby uzyskać prawidłowe naświetlenie wg światłomierza aparatu. To ustawienie ISO powinien za mnie robić aparat bo nie ma tu żadnej filozofii a tylko zmusza użytkownika do bezsensownego kręcenia kółkiem jak tylko światło się pogorszy.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
usuwanie możliwości ustawienia iso z aparatu to gruba przesada i ograniczanie funkcjonalności, co z ludźmi którzy pomimo warunków do strzelania z ręki na iso 1600 wolą ustawić aparat na statywie i zrobić zdjęcie na iso 400 ?
masz 10 000d ze Ci drabinke usuneli z wizjera?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Sprawa jest prosta: Mamy trzy parametry wpływające na ekspozycję, więc powinniśmy na kółku ustawiania trybów mieć 3 podstawowe ustawienia:
1) Aparat dobiera sam czas (AIV)
2) Aparat dobiera sam przesłonę (TIV)
3) Aparat dobiera sam ISO (ATV?)
Do tego znany nam tryb manualny do zadań specjalnych w którym ustawiamy wszystko ręcznie. To, że na kółku trybów nie mamy jeszcze opcji nr 3 wynika tylko i wyłącznie z niesamowitej konserwatywności producentów, którzy wciąż mają zakodowane w głowie, że ISO jest stałe (bo przecież trzeba wymienić rolkę filmu, hehe). Przecież do niedawna w canonach trzeba było wchodzić w menu żeby zmienić ISO!
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8