Raczej przy okazji 7D, jedyny zoom pod 7D zrobił wcześniej: 70-200/4 IS
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze, wyjąłem puszkę z pudełka i ją przepstrykałem ze szkłem, histogram za każdym razem był na maxa w prawo. Może światłomierz inaczej pracuje, nie wiem i nie pamiętam, ale żadne zdjęcie nie było czasem dłuższym niż 1/30 a zdjęcia różniły się tylo iso 1600-3200-6400.
Pamiętam, że tak mnie pozytywnie zdziwił fakt, że normalnie (w Av) można spokojnie myśleć o kadrze a D3 sam zrobi resztę przy wprowadzonych limitach autoiso.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 04-09-2009 o 09:49 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening
Czy mi się wydaje, 3 na wysokim ISO w 7D pojawiają się często białe kropki, których nawet NR normal nie jest wstanie okiełznać?
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Dokladnie tak! Po kiego ..... zawracac sobie .... iso? to jest tylko parametr techniczy! Fotgraf musi miec do kontroli czas(jak chce pokazac ruch lub go zamrozic), GO, punkt na ktorym skupiona jest ostrosc i skomponowac odpowiedni kadr. Tryb M z autoiso to jest najbardziej kreatywny z trybow. Kontrolujemy czas i GO jednoczesnie!. Wszystkie inne przelaczniki galki, pokretla suwaki tylko odwracaja uwage. Im mniej dlubania tym wiecej czasu na obserwacje i myslenie o zdjeciu. Zupelnie nie rozumiem dlaczego canon nie moze tego zrozumiec. A co gorsza nie rozumiem dlaczego nie rozumieja tego uzytkownicy! Pynne iso to jest jedna z najwiekszych przewag cyfry nad klisza.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja je tylko widzialem u RG. Na dpreview i IR nie zauwazylem.
Ostatnio edytowane przez wain ; 04-09-2009 o 10:08 Powód: Automerged Doublepost
the silence is deafening
No z tym AutoISO to faktycznie porażka jeśli nie można ustawić najdłuższego czasu.
Pisałem to już chyba przy premierze jakiegoś poprzedniego modelu Canona :-). ISO w aparacie cyfrowym to całkowicie bezużyteczny parametr, który do niczego nie służy. Podstawową opcją każdego aparatu cyfrowego powinno być autoiso.
Spodziewam się że kiedyś parametr 'iso' w ogóle zniknie a będzie tylko jakiś wskaźnik o nazwie 'jakość' albo coś w tym stylu.