Strona 48 z 285 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Hmm, musiałbym to zobaczyć, bo nie do końca rozumiem idei. Tzn. światłomierz zaczyna nagle działać metodą Janka Muzykanta? A co z czasem?
    Jakiego Muzykanta? Czas możesz sobie skonfigurować w Nikonie ręcznie, a światłomierz działa tak jak powinien i tak samo jak w każdym innym trybie
    hm...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vjblack Zobacz posta
    Witam, czytając ten topik wielokrotnie natchnąłem się na pokładane nadzieje w opcji mRaw,
    Czy ktoś orientuje się jak taki plik jest tworzony? Czy nie osiągnę lepszego efektu zmniejszając "pełne" zdjęcia w programie graficznym gdzie mogę mieć dodatkowo jakieś wpływ na ustawienia? Może ktoś robił takie testy na przykład na 50D.
    Tutaj znajdziesz precyzyjny opis SRAW łącznie z przykładowymi procedurami skalowania: http://lclevy.free.fr/cr2/index.html#sraw
    Być może znajdziesz lepszy algorytm wsród zaimplementowanych w któryś z programów graficznych. Niemniej SRAW jest dosyć wygodny w późniejszej obróbce (możesz np. wstępnie wysotrzyć obraz bez obawy o nadmierne wyeksponowanie szumu).
    Kiedyś oglądałem porównania SRAW1 i przeskalowania w programie graficznym (dla wysokich ISO). Różnice nie były znaczące (tzn z programu graficznego niby było ostrzej ale z lekkim bandingiem). Zbadaj sam, porównaj i napisz o wnioskach

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Hmm, musiałbym to zobaczyć, bo nie do końca rozumiem idei. Tzn. światłomierz zaczyna nagle działać metodą Janka Muzykanta? A co z czasem?
    Miałem zakręcone 200/2VR więc czas minimalny czas ustawiłem na 1/30 czyli w Av:
    - f/2.0
    - czas/iso dobierał sam, ale gdyby potrzeba było czasu dłuższego niż 1/30 podbijał iso do 6400 włącznie.
    Tak zaprogramowane auto iso to koniec męk (korekt w Av), oczywiście w D3 odbywa się to bezboleśnie z względu na super czyste iso.
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Jakiego Muzykanta?
    Chodzi o metodę naświetlania tak, by histogram był zawsze doklejony do prawej strony, nawet kosztem zbyt obfitego naświetlenia kadru (ale bez przepałów).
    W postprocesie obniżasz odpowiednio ekspozycję. Generalnie chodzi o lepsze wykorzystanie potencjału matrycy, która rejestruje więcej szczegóły w światłach.

Czas możesz sobie skonfigurować w Nikonie ręcznie, a światłomierz działa tak jak powinien i tak samo jak w każdym innym trybie
    Czyli jak sądziłem - ustawiasz przysłonę i czas, a tylko czułość jest dobierana automatycznie. Może być przydatne, trzeba przyznać. Tylko dalej nie rozumiem co miał na myśli gietrzy ze światłomierzem. Przecież 'działa jak powinien' nie oznacza 'zawsze do prawej'.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

po przeczytaniu calych 2 tematow jeden 7d - aspc, drugi 7d oficjalnie mam wrazenie ze troche sie pokrywaly :-D:-D:-D
    mam takie pytanie: jakie szkla dotrzymaja kroku mozliwosci zapisu obrazu na bardzo "szczegolowej" matrycy
    obecnie na 400d z EFS c18-200 zdarza sie pogubic szczegolow, gdzies czytalem test z 50d + c18-200 w roli glownej, z ktorego wynika, ze z matryca 15mpx moze sie nie wyrabiac, z tego wszystkiego wynika, ze ewentualne podpiecie tego szkla pod 7d bedzie zupelna porazka,
    zastanawiam sie nad innymi "prostymi" szklami i czy wypuszczenie takiej puszki nie spowoduje koniecznosci zakupu samych eLek... i wlasnie dlatego 7d a nie 60d ...i.... pewnie o to canonowi chodzilo

a teraz drobny OT
    Cytat Zamieszczone przez Ciepły Zobacz posta
    Tak sobie czytam i czytam ten cały wątek i z podziwu wyjść nie mogę jakie to mamy sflustrowane społeczeństwo forumowe. Ledwo sprzęt się ukazał, nie ma jeszcze przektycznie żadnych dobrych testów, ale już tak z 90% osób jedzie po tym sprzęcie na maxa jacy to są rozczarowani, że nie to czego się spodziewali itp. Aż czytać się nie chce. Przecież Canon nie zmusza nikogo do kupowania tego co sprzedaje, jak ktoś jest nie zadowolony ze sprzętu to niech przejdzie to innej stajni przecież wybór jest duży, już nie tylko Nikon. Pewnie będzie tak że z połowa tych niezadowolonych przesiądzie się na nowy sprzęt i potem będą piać z zachwytu jakie to cacko mają.
    mie marudz na uzytkownikow tylko na canona, ze tak pozno wypuszcza taki fajny aparat
    gdyby nie to marudzenie do dzis dnia robilibysmy zdjecia druhem i piali z zachwytu, ze wogole mozemy je robic, a inny dalekopis czy telex - nie telefax - sluzyly by za sposob przesylania dokumentow na odleglosc itd
    jak komus sie nie podoba obecna zona to niech przejdzie to innej stajni przecież wybór jest duży
    czytajac takie wypowiedzi zastanawiam po co sa takie watki by bic piane i robic za marketing canona, jaki to fajny aparat nie jest czy zeby znalezc cos co daloby sie w nim poprawic, mimo, ze fajny aparat jest i ... raczej na pewno go kupie.
    /OT

raczej bo gdyby wyszla rozsadna 60, nawet nie wiem co mialaby miec mniej :-?, to wzialbym tansze i lzejsze - 905g vs 550g (400d) robi roznice

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vit Zobacz posta
    mam takie pytanie: jakie szkla dotrzymaja kroku mozliwosci zapisu obrazu na bardzo "szczegolowej" matrycy
    Nie wiem jak się ma do tego matematyka, ale na na 50D z 70-200 f/4 IS widzę wyraźnie więcej szczegółów niż na 40D.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

To nie jest "tani aparat". Tu trzeba b. mądrze wybrać szkła albo poczekać aż się pojawią Jeśli ktoś tego nie rozumie niech sobie kupi Lumixa.

obecnie na 400d z EFS c18-200
    Jak chcesz ja mam na półce jedynkę 18-55 USM...

wzialbym tansze i lzejsze - 905g vs 550g (400d) robi roznice
    Rozumiem twoją frustrację, Cichego też szlag trafia ja jednak bym wziął GF-1.
    the silence is deafening

Bywalec

Domyślnie

Chodzi o metodę naświetlania tak, by histogram był zawsze doklejony do prawej strony, nawet kosztem zbyt obfitego naświetlenia kadru (ale bez przepałów).
    W postprocesie obniżasz odpowiednio ekspozycję. Generalnie chodzi o lepsze wykorzystanie potencjału matrycy, która rejestruje więcej szczegóły w światłach.

Czyli jak sądziłem - ustawiasz przysłonę i czas, a tylko czułość jest dobierana automatycznie. Może być przydatne, trzeba przyznać. Tylko dalej nie rozumiem co miał na myśli gietrzy ze światłomierzem. Przecież 'działa jak powinien' nie oznacza 'zawsze do prawej'.
    Oczywiście, czas maksymalny, jak warunki się zmienią, to czas się skraca.
    Tu by mieć pełną kontrolę także nad czasem właśnie niezbędny byłby tryb priorytetu czasu i przysłony (lub autoISO w trybie M)

Kwestia obfitego naświetlenia jest oczywiście zawsze możliwa do ustawienia poprzez korekcje ekspozycji.
    hm...

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Canon zrobił 2 zoomy EFS pod 7D. Jak będą działć zobaczy się.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Kwestia obfitego naświetlenia jest oczywiście zawsze możliwa do ustawienia poprzez korekcje ekspozycji.
    I to dokładnie mi nie grało w wypowiedzi gietrzy, który napisał że o korekcie można zapomnieć.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 48 z 285 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów