Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
tezmarek - dokładnie tak to traktuję jak napisałeś, bardzo też jestem ciekaw wyników na mRAW, bo widać, że przynajmniej pod względem rozdzielczości nie jest to zrobione tak jak w poprzednich puszkach. Można mieć więc nadzieję, że także na tym polu jakiś postęp się dokonał i będzie jeszcze lepiej.
Faktycznie dotychczas w SRAW był około 2.1 razy mniej pikseli niż w oryginale. w 7D ten współczynnik wynosi 1.8. Być może waunkiem koniecznym było osiągnięcie psychologicznej bariery 10Mpix , a może zadecydowały względy technologiczne. Jestem jednak spokojny - MRAW-y bądą dobre - formaty z mniejszą rozdzielczością niż natywna matrycy stają się coraz istotniejsze, i raczej Canon będzie na nie uważał.
Ja nie mam żadnych oporów przed stosowaniem mniejszych formatów, tam gdzie to jest korzystne. O ile pamiętam SRAW jest już zdemozaikowany i ma zapisane wszytkie współrzędne kolorów (bynajmniej nie w systemie RGB) dla każdego punktu obrazu. Dla mnie bardziej nienaturalne jest obliczanie kolorów (Bayer) dla obrazków o pełnej rozdzielczości matrycy. Gęsta matryca pozwala przesunąć w górę częstotliwość filtra AA, a pomniejszony format daje dobą dynamike i małe szumy. Ważne jednak by w pogoni za megapikselami nie przekroczyć granicy technologicznych mozliwości na daną chwilę, bo uzysk metody duża matryca -> mnieszy plik będzie mały lub żaden.