Strona 277 z 285 PierwszyPierwszy ... 177227267275276277278279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 761 do 2 770 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Dopiero zaczyna Awatar robsku
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: 7d - już oficjalnie!

witam serdecznie
    Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego aparatu jeżeli chodzi o zdjęcia sportowe ??
    Chodzi o zdjęcia w hali(większe iso) i zdjęcia na powietrzu przy ładnej pogodzie.
    Dodam że dysponuje canon-owską L 70-200 2,8 is oraz canon-owską 50 1,8
    Pytam ponieważ zamierzam zmienić 40 na 7 i chciałbym usłyszec opinie osób które praktykuja bądz praktykowały ten aparat jeżeli chodzi o zdjęcia dynamiczne(sportowe)
    I czy potrzebne jest justowanie z tymi obiektywami
    z góry dziekuje za odpowiedz

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Zestaw do sportu idealny , ale wszystko zależy, jaka hala jasna/ciemna. W Arenie Legionowo (siatkówka) uzyskuje się ok 800 - 1600 iso. W ciemnych halach, gdzie powyżej 2500 iso trzeba dać to już mocny szum widać. 7D na pewno lepiej sobie ze sportem w hali poradzi, jak 40D, na powietrzu już takiej różnicy nie będzie - jedynie wolniejsza seria.
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

mnie się średnio 7 w hali sprawowała bo wysokie iso to ma takie sobie
    robiłem na zmianę 7 i 5dmk2 70-200 2.8 is i lepiej wypadł 5d

Uzależniony Awatar RTSiak

nie oplaca sie zmieniac 40d na 7d, tzn mowie tu tylko o jakosci zdjec, niestety matryca 7d to dla mnie straszna kicha... juz wolalem starsze 1d2 (do ISO 1600... :P) z 7d jest taki problem, ze jesli niedoswietlisz zdjecia lub delikatnie nie przejarasza to przy ISO od 1000 (a nawet 800) w gore wyjdzie ci masakryczna papka, jak dobrze naswietlisz to nadal bedzie papka ale bardziej akceptowalna oddanie zczegolow przez 7d jest beznadziejne (ciagle mowie o troche wyzszych ISO, powiedzmy od 400 w gore...) matryca to najwieksza porazka tego aparatu niestety, gdyby nie to to w sumie bylby aparat idealny przynajmniej dla mnie, juz dawno bym zmienil 7ke ale nie bardzo mam na co, w kazdym razie jesli nie chce wydac tych +/- 8tys albo i wiecej, dlatego czekam na 7d2 i 70d, zobaczymy co pokaza, jak nadal bedzie kiszka to chyba jednak bedzie trzeba przejsc na zla (zolta) strone mocy ;/

Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    nie oplaca sie zmieniac 40d na 7d, tzn mowie tu tylko o jakosci zdjec, niestety matryca 7d to dla mnie straszna kicha... juz wolalem starsze 1d2 (do ISO 1600... :P) z 7d jest taki problem, ze jesli niedoswietlisz zdjecia lub delikatnie nie przejarasza to przy ISO od 1000 (a nawet 800) w gore wyjdzie ci masakryczna papka, jak dobrze naswietlisz to nadal bedzie papka ale bardziej akceptowalna oddanie zczegolow przez 7d jest beznadziejne (ciagle mowie o troche wyzszych ISO, powiedzmy od 400 w gore...) matryca to najwieksza porazka tego aparatu niestety, gdyby nie to to w sumie bylby aparat idealny przynajmniej dla mnie, juz dawno bym zmienil 7ke ale nie bardzo mam na co, w kazdym razie jesli nie chce wydac tych +/- 8tys albo i wiecej, dlatego czekam na 7d2 i 70d, zobaczymy co pokaza, jak nadal bedzie kiszka to chyba jednak bedzie trzeba przejsc na zla (zolta) strone mocy ;/
    ok a nie wiem czy dobre porównanie ale jak porównujesz 40 a 7 jeżeli chodzi o iso ??
    rozumiem że 7 masz
    40D,7D + szkła

7d radzi sobie troche lepiej ale stanowczo nie warto doplacac tyle kasy zmieniajac40d na 7d, jedyna alternatywa to 1d3 ale i cena inna... niestety w tych widelkach w canonie nie ma zbytnio w czym przebierac glownie jesli idzie o sport ;/

mnie osobiscie ciagle po glowie chodzi d700...

Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    7d radzi sobie troche lepiej ale stanowczo nie warto doplacac tyle kasy zmieniajac40d na 7d, jedyna alternatywa to 1d3 ale i cena inna... niestety w tych widelkach w canonie nie ma zbytnio w czym przebierac glownie jesli idzie o sport ;/

mnie osobiscie ciagle po glowie chodzi d700...
    a nie myślisz że 700D trochę za wolny ??
    rozważam tez opcje kupna 50D w miejsce 7D i chyba raczej tak zrobię czytając opinie...
    Cena 7D wysoka patrząc na jakość zdjęć jedyny plus...obudowa jak dla mnie po głębszej analizie i przymiarkach...
    niestety na 1d3 nie stac mnie żeby wydac na zdjęcia amatorskie :/
    40D,7D + szkła

nikon d700 nie canonowe 700d

Miasto
    mazowieckie

a jeżeli tak to ok
    ale jednak nie mam w planach zmiany systemu no chyba że ceny dobrych Canon-ów będą rosły jak i ich akcesoria
    na chwile obecną nie narzekam więc i nie zmieniam .
    40D,7D + szkła

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Może teraz ja napiszę, skoro przesiadłem się z 40D na 7D.

Za 40D przemawia wyłącznie jakość zdjęcia, a konkretnie poziom szumów. Przy ISO400 ziarno na zdjęciach nie jest praktycznie widoczne, niestety w 7D szumi już od 400. Natomiast sam szum w 7D spokojnie można łatwo zniwelować zarówno z poziomu aparatu, jak i potem w postprodukcji.

Pomijając matrycę za 7D przemawia właściwie wszystko. Ilość klatek na sekundę, ilość Mpix, wyższe ISO (3200 wobec 12k) co ma znaczenie przy robieniu na halach, strefowy pomiar AF i według mnie nieco lepszy automatyczny balans bieli.

Odnośnie kalibracji (justowania), to zarówno na 70-200/2.8 jak i na 300/2.8 justowanie praktycznie nie było potrzebne, mikrozmiany na poziomie +/-2. Natomiast nawet jeżeli jest potrzebne to jest bajecznie proste, pod warunkiem że wyda się parę groszy na program Reikan Focal.

Mnie do zmiany skłoniło zbyt częste fotografowanie na halach i przy sztucznym oświetleniu. Niestety ISO 3200 czy 6400 w takich przypadkach bywa czasami niezbędne.

Strona 277 z 285 PierwszyPierwszy ... 177227267275276277278279 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów