Strona 262 z 285 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 611 do 2 620 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

@ arni @ Obiektywu C24-105 nie używałem dotychczas w naprawdę szybkich akcjach. Uważam za takie np. fotografowanie klucza żurawi, czy windsurfistów (lub kite) na silnym wietrze. W tych zestawach b. dobrze sprawdza się Sigma 150-500, szczególnie ten tryb sportowy z jednym punktem AF. Oczywiście, że część zdjęć idzie do kosza, bo a to chwycisz falę, a to wskoczą bryzgi, na których każdy AF głupieje, a to jakiś np. bliższy obiekt przeleci przez oś optyczną.
    Jednak używając C 24-105 czuje się nawet przy zwykłych zdjęciach, że szybkość ostrzenia jest znacznie szybsza i pewniejsza, niż obiektywach kitowych. A także np. w S 150-500. C 24-105 jest po prostu rewelacyjny. Światło jednak jakieś sensowne musi być, albo te paski z lampy. Fizyki nie przeskoczysz.
    =====

@ bebesky @ Wg mojej wiedzy dla 60D ta największa szybkość zdjęć seryjnych jest tylko dla trybu "Sport". Zgłębiałem to latem. Zdjęcia seryjne są oczywiście możliwe też w innych trybach, ale wtedy jest mniej "klatek/sek". Ale jeszcze raz sprawdzę.

Pozdrawiam Krzysztof

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Instrukcja obsługi str. 277 (PDF).
    Faktycznie , "serie zdjęć o dużej szybkości rejestracji" są dostępne poza trybem "sport" (Strefa podstawowa), także we wszystkich trybach strefy twórczej ( P, Av, Tv, M, B). Ale chyba tylko przy ustawieniach M udawało mi się uzyskiwać prawdziwie szybkie serie. Bez takich układów typu, dwa trzy zdjęcia, przerwa, znowu dwa itp. Być może coś jeszcze miałem źle ustawione, pamietam jednak, że przyjąłem za zasadę ustawianie w tej sytuacji trybu "sport".
    Są też "serie zdjęć o małej szybkości rejestracji" w trybie "Portret".
    Instrukcje obsługi, pomimo kilkuset stron zawartości nie wszystko wyjaśniają. Widzę to teraz, czytając książkę o używaniu flesza w Canonie (Siła fleszy) i porównując to z instrukcją obsługi.
    Pozdrawiam Krzysztof

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie miałem 60D ale zapewniam Was, że 40D da się w kilka sekund ustawić tak że wyciąga te 6.5 kl/s bez podpierania się żadnym sportem (oczywiście zakładam że szkło nie stanowi ograniczenia). Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Canon wykonałby taki krok wstecz w 60D .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Być może coś jeszcze miałem źle ustawione,
    na pewno.
    Nie ma zauważalnej różnicy pomiędzy M a Tv, czy Av (oczywiście przy tych samych ustawieniach)
    Na szybkość zdjęć wpływa wiele ustawień poza oczywistym, czyli czasem wyzwalania migawki. Spowalniać mogą wszelkiego rodzaju redukcje szumów, priorytety jasnych partii obrazu, używanie lampy błyskowej, itd.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Obiektywu C24-105 nie używałem dotychczas w naprawdę szybkich akcjach.
    Niedługo będzie okazja posprawdzać i przekonać się, co to naprawdę warte w najszybszych (w mojej opinii ) akcjach, czyli podczas fotografowania dzieci podczas zabawy. Sprzęt zamówiłem i za kilka dni mam go otrzymać Jak dotrze i trochę się z nim zaprzyjaźnię, podzielę się spostrzeżeniami.

Jednak używając C 24-105 czuje się nawet przy zwykłych zdjęciach, że szybkość ostrzenia jest znacznie szybsza i pewniejsza, niż obiektywach kitowych ... C 24-105 jest po prostu rewelacyjny.
    I na to właśnie liczę !!!

Światło jednak jakieś sensowne musi być, albo te paski z lampy. Fizyki nie przeskoczysz.
    Grałem na poważnie w kosza więc skakać potrafię i będę próbował

Dziękuję wszystkim za pomoc !!
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Domyślnie

witam
    przymierzam się do zakupu. Po wcześniejszych doświadczeniach z 400D, doświadczeniach znajomych z 30D i 50D poszedłem do sklepu i zrobiłem kilka fotek dla sprawdzenia. W domu obejrzałem fotki i zobaczyłem paprochy na matrycy. Przy tej klasie sprzętu liczyłem, że nic takiego nie ma prawa wystąpić. Korpus nie był raczej wcześniej używany bo akumulator był zafoliowany. Egzemplarz jest ostatni. Jak wyglądały Wasze matryce zaraz po zakupie? były czyste czy w obecnych czasach mogę zapomnieć o czymś takim jak brak paprochów nawet na nowym korpusie?
    Paprochy nie są na obiektywie - sprawdziłem to na moim obecnym body.
    Zrobiłem fotki białej kartki konkretnie pod wyszukanie paprochów. Niestety na przesłonie 8 też widzę pozostałości po paprochach. Nie chcę kupować sprzętu żeby od razu bawić się z paprochami. Za jakiś czas jak to będzie już tylko narzędzie pracy to co innego - normalna rzecz.
    Proszę o Wasze opinie.
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cześć.
    Kupowałem trzykrotnie 7d (pierwszą zaraz po premierze, ostatnią jakieś 7-8 miesiecy temu) i zawsze aparaty i matryce były w nienagannym stanie. Zafoliowany akumulator o niczym nie świadczy - sam testując w sklepach przy odbiorze zawsze wkładałem swój akumulator i kartę.
    Moim zdaniem ten egzemplarz swoje przeszedł i nowy jest tylko dla sprzedawcy. Ja szukałbym w innym źródle.

Domyślnie

dzięki za pomoc. Tak zrobię.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wyślij mi na pw Twojego maila, wysłałbym Ci kilka fotek, powiesz mi co myślisz o matrycy
    Ostatnio edytowane przez espire ; 21-04-2012 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Jako że jestem zainteresowany kupnem Canona7D poczytałem troche na necie i to co mnie zmartwiło to słaba praca w mRAW
    http://www.optyczne.pl/114.4-Test_ap...%9B%C4%87.html (dół strony)

50D daje zauważalnie lepsze MTF od 20D (porownując sRAW w 50D do RAW w 20D)
    7D daje z drugiej strony zauważalnie gorsze MTF od 20D (za recenzją na optycznych)

Czy jakis upgrade rozwiązał sprawę "trefnych" mRAW czy też może trzeba z tym żyć?

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

Po to kupujesz wysokorozdzielczową matrycę by potem focić w połowie rozdzielczości? nie kumam:P
    Zrobiłem kilka testowych mrawów, nie widzę takiego spadku ostrości by ich nie używać, choć sensu ich używania też nie widzę :P

Strona 262 z 285 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów