Strona 260 z 285 PierwszyPierwszy ... 160210250258259260261262270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 591 do 2 600 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam wszystkich użytkowników wszelkiej maści dział !!!

Właśnie opuściłem stajnie Olka i pozbyłem się całego plecaka sprzętu. Zamierzałem zakupić D7000, ale przeczytałem o nim tyle złych opinii, że sobie go odpuściłem. Nie zamierzam wydawać kilku tyś. na sprzęt, z którym bardzo prawdopodobnie będę miał problemy. Olek umożliwił mi kilkanaście tysięcy ciekawych ujęć, a teraz dalej cieszy kolejnego właściciela.

Głównym rywalem "N" w mojej opinii jest właśnie (wg. mnie) omawiany przez Was 7D. Fotografuję dzieci, swoje w każdej możliwej sytuacji, ale nie tylko. Żona "załatwiła" mi posadę (absolutnie niepłatną !!) nadwornego fotografa w przedszkolu. Co jakiś czas uwieczniam więc uroczystości i imprezy przedszkolne: Mikołajki, bale itp, czyli dużo ruchu i zamieszania w sporej sali z nienajlepszym światłem. Oprócz tego pstrykam też typowe "street-foto", czyli wszystko i wszędzie (bo to lubię ).
    Planuję oprócz body zaopatrzyć się (stopnowo) w kilka narzędzi:
    1) Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF
    2) Sunpak PZ42X
    3) C70-200/4.0L
    4) S30/1.4

Mam jednak mały dylemat i właśnie w związku z tym proszę Was o któtką opinię dotyczącą słuszności mojego wyboru, gdyż zacząłem się wahać. Dobrze wytypowałem do swoich potrzeb 7D, czy może powinienem poprzestać na 60D ? Nie każcie mi już proszę czytać kolejnych kilkuset stronicowych tematów, w których znakomita większość postów to po prostu spam nic nie wnoszący do tematu. Nie proponujcie mi też zakupu sprzętu profesjonalnego z wyższej półki oraz super legendarnych sprzetów typu 50D. Aparat, który zakupię, będzie mieszkał w moim plecaku przez następnych wiele lat (jeżeli oczywiście nie okaże się takim strasznym "bublem", jak opiniuje to większość wypowiadajacych się w tym wątku osób).
    Mój wybór 7D lub ewentualnie 60D (różnice teoretyczne pomiędzy tymi sprzętami znacie zapewne lepiej ode mnie wiec nie będę sie rozpisywał) argumentuję głównie:
    - chęcią uzyskania szybszego i celniejszego narzędzia,
    - chęcią uzyskania prawidłowo naświetlonych kadrów,
    - chęcią posiadania możliwości skorzystania z wysokiego użytecznego ISO (mój OLEK powyżej 400 zaczynał już denerwować),
    - chęcią posiadania możliwości wykonania sporych nawet czasami crop'ów,
    - chęcią okazjonalnego skorzystania z możliwości nagrywania filmów,
    - chęcią powrotu (gdyż używam wciąż analogowego EOS500) do sprzętu producenta z I-wszej ligi (jak uznaję "C" oraz "N" zresztą też) i zakończenia ciekawego, ale na dłuższą metę męczącego epizodu z 4/3,
    - chęcią posiadania możliwości skorzystania z trybu auto (np. na luźnej imprezie ze znajomymi lub gdy moja Żona zapragnie wykonać kilka ujęć, np z moja osobą ), co skreśla z listy profi sprzęty,
    - chęcią zakupu nowego sprzętu i związanymi z tym nowymi wyzwaniami.

Z góry dziękuję za rady osób z doświadczeniem w użytkowaniu tych sprzętów oraz faktycznych znawców tematu. Jeżeli macie inne sugestie dotyczące szklarni na podobnym poziomie, również z przyjemnością wysłucham. Pozdrawiam !!!
    Ostatnio edytowane przez Arni ; 27-02-2012 o 04:18
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Arni - przy fotografowaniu dzieci ten Tamron Ciebie tylko wkurzy. Jest IMHO za wolny. Jesli masz zamiar go przymykać to i kit z IS'em obleci. Jesli chcesz też pracować na pełnej dziurze to raczej C17-55 (wiem drogi i sam w drodze kompromisu wziąłem tego T). Pomyśl tez o fishu Samyanga 8mm. W dynamicznych scenach i tak się nada (moim zdaniem), a zniekształcenia nie bolą. Miejsca w przedszkolach i tak jest tak mało że siedzisz praktycznie w środku imprezy.

Puszka IMHO jest rzeczą wtórną.

Pozdrawiam...

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Tego się właśnie obawiałem Tami "wygrał" u mnie z Sigmą 17-50/2.8, gdyż ta ponoć często sprawia kłopoty przy współpracy z "C". Na początku była faworytem, gdyż solidniejsza i ma HSM. Proponowane przez Ciebie działo jest niestety duuużo droższe i to na razie zbytnio boli. Myślę, że za jakiś czas, jak poznam możliwości systemu, będę się i tak przesiadał na ciekawsze szkiełka. Może trafi się używana L-eczka od 16
    Rybkę też chciałbym posiąść, ale dopiero później. Lubię krzywizny, które wnoszą takie obiektywy.

Puszka może i jest wtórnym problemem, ale to właśnie to mnie teraz gryzie. Chcę mieć sprzęt, z którego będę zadowolony, poznam go dobrze, ustawie pod swoje potrzeby i nie będę musiał znowu myśleć o jego wymianie na inny...

Niedawno pożyczyłem od Siostry na kilka dni 40D,do którego podpięty był C17-85, a w torbie mieszkała jeszcze S18-200, czyli bez rewelacji. Podpiąłem też na krótki test swój leciwy C24-85 z analoga (nie powiem, aby bardzo od nich odstawał). Zestawu użyłem w przedszkolu na zabawie i na spacerze ze zjazdami saneczkowymi włącznie. Gdy w końcu zrzuciłem materiał do komputera, byłem bardzo rozczarowany: z ok 1500 ujęć już przy pierwszej weryfikacji musiałem usunąć ok. 1000 - nieostre, ciemne itd. Finalnie pozostawiłm niecałe 300, gdyż znalazłem jeszcze sporo błędów. Zakładam, że na tak duży odsetek pomyłek wpłynęła moja mała wiedza, nieznajomość sprzętu i średnie szkła. Niemało używałem też trybu seryjnego, co nie sprawdziło się absolutnie przy takich słoikach.
    Podobne "wycieczki" z E-520 + ZD14-54 (prawie genialne szkło) kończyły się jednak ponad 60% zdowoleniem. Liczę wiec, że moje nowe działo wsparte lepszym osprzętem da mi równie dużo satysfakcji.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Tego się właśnie obawiałem Tami "wygrał" u mnie z Sigmą 17-50/2.8, gdyż ta ponoć często sprawia kłopoty przy współpracy z "C". Na początku była faworytem, gdyż solidniejsza i ma HSM.
    Ta sigma solidniejsza ? wątpię . Prawie równolegle chodzi mój T i chodziła S 18-50 HSM. Była nawet ostrzejsza niż mój T. Była... O ile mój Tami to wół roboczy którego prawie nie odpinam od 7D, a wcześniej 350D, to S na C450D zeszła podczas gwarancji. Naprawa była nieopłacalna - zdaje się że taśma czy coś takiego.

Proponowane przez Ciebie działo jest niestety duuużo droższe i to na razie zbytnio boli. Myślę, że za jakiś czas, jak poznam możliwości systemu, będę się i tak przesiadał na ciekawsze szkiełka. Może trafi się używana L-eczka od 16
    To tym bardziej bierz za bezcen kita z IS'em. Sam nie miałem, ale to nie jest do końca prawda że ostre są tylko L-ki . Poćwiczysz i bez żalu "zepchniesz". Mialem kita bez IS'a - też dało się z nim żyć . Oczywiście - głębi nie uzyskasz, ale jeśli masz przymykać Sigmę czy Tamrona - to równie dobrze możesz kita.

Rybkę też chciałbym posiąść, ale dopiero później. Lubię krzywizny, które wnoszą takie obiektywy.

Puszka może i jest wtórnym problemem, ale to właśnie to mnie teraz gryzie. Chcę mieć sprzęt, z którego będę zadowolony, poznam go dobrze, ustawie pod swoje potrzeby i nie będę musiał znowu myśleć o jego wymianie na inny...

Niedawno pożyczyłem od Siostry na kilka dni 40D,do którego podpięty był C17-85, a w torbie mieszkała jeszcze S18-200, czyli bez rewelacji. Podpiąłem też na krótki test swój leciwy C24-85 z analoga (nie powiem, aby bardzo od nich odstawał). Zestawu użyłem w przedszkolu na zabawie i na spacerze ze zjazdami saneczkowymi włącznie. Gdy w końcu zrzuciłem materiał do komputera, byłem bardzo rozczarowany: z ok 1500 ujęć już przy pierwszej weryfikacji musiałem usunąć ok. 1000 - nieostre, ciemne itd. Finalnie pozostawiłm niecałe 300, gdyż znalazłem jeszcze sporo błędów. Zakładam, że na tak duży odsetek pomyłek wpłynęła moja mała wiedza, nieznajomość sprzętu i średnie szkła. Niemało używałem też trybu seryjnego, co nie sprawdziło się absolutnie przy takich słoikach.
    I myślisz że 7D te błędy wyeliminuje ? Na takich samych ustawieniach, z takim samym szkłem - w zasadzie 7D zrobi gorsze zdjęcie . No powiedzmy - porównywalne . Oczywiście podstawową sprawą jest co jest przyczyną nieostrości. Jak szkło robi mydlane zdjęcia - to najlepsza puszka tego nie zmieni. Ja omal nie zutylizowałem swojego 350D - a okazało się że to nitka z włókna torby (niemal niewidoczna) powodowała fiksację AF'a. Innym razem zrobiłem zdjęcia na śniegu i zapomniałem o korekcie naświetlenia. I efekt podobny - trzeba było w RAW wyciągać.

Ja wybrałem 7D bo 50D już nie było, a 60D nie miał mikroregulacji. Tak bym brał 60D. Podobno ludzie byli zdziwieni że opanowałem ustawienia AF'a w 7D - podobno to nietrywialne . Dla mnie to rybka. Bardziej boli gdy T jeździ i jeździ i nie może ostrości złapać (a dzieciak już dawno w innym kącie). Aż czasem zdziwienie mnie bierze gdy 50/1.8 myk myk i ostro.

Podobne "wycieczki" z E-520 + ZD14-54 (prawie genialne szkło) kończyły się jednak ponad 60% zdowoleniem. Liczę wiec, że moje nowe działo wsparte lepszym osprzętem da mi równie dużo satysfakcji.
    Myślę że C będzie od Ciebie wymagał więcej pracy . Mam kolegę z Olkiem - i on własnie sobie chwalił że zdjęcia prosto z puszki były takie dobre - a mógł wybierać między Olkiem a C.

Generalnie - jeśli już napierasz - tak wziąłbym 60D - jeśli nie potrafisz wskazać nic co wskazuje na 7D. Ja tak jak pisałem - potrzebowałem mikroregulacji. AF też mnie cieszył, ale z kiepskim szkłem i tak działy się cuda..

Pozdrawiam...

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

@Arni - moim zdaniem najsensowniejszym cropowym szkłem jest w tej chwili Sigma 17-50/2.8 OS HSM. C 17-55/2.8 po prostu z tym szkłem przegrywa pod względem obrazka, różnica w AF pomijalna, bo AF w Sigmie trafia tam gdzie chce i trafia tam szybko. Fakt, trzeba było wysłać obiektyw na kalibrację, ale po zabiegu nie mogę na nią złego słowa powiedzieć. Ostre od pełnej dziury, celne, szybkie, ciche i solidne szkło jak za takie pieniądze. Wiadomo, że od razu najlepiej kasę na Lkę wydać, ale nie od razu Rzym zbudowano. Sigmy używam z 60d i 7d.

Co do aparatów - powiem szczerze, że bardzo dobrze fotografuje mi się 60d. Jeżeli Tobie nie przeszkadza plastikowa obudowa, troszkę mniejsze gabaryty, okrojona funkcjonalność w porównaniu z 7d (m.in. mniej pól AF) to śmiało polecam ten aparat. Wart swojej ceny, a różnicę między 60d a 7d wydasz na lepsze szkło albo lampę błyskową :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Ta sigma solidniejsza ? ... zeszła podczas gwarancji.
    To się zawsze może zdarzyć. Sprzęt to sprzęt i zawsze może się zepsuć. Nie mam doświadczenia z L-kami, ale czytając forum od tygodnia widzę, że są tu bardzo kultowymi narzędziami. Sądzę jednak, że niejedna też się zepsuła ...

To tym bardziej bierz za bezcen kita z IS'em. Sam nie miałem, ale to nie jest do końca prawda że ostre są tylko L-ki . Poćwiczysz i bez żalu "zepchniesz".
    Chwilami mam podobnej treści przemyślenia ... Na ich podstawie mam ochotę kupić narazie tylko stałkę 30/1.4, a jako uniwersalnego szkła używać narazie mojego 24-85, który mam wpięty w analoga. Jak zobaczę, o co chodzi, łatwiej będzie mi wybrać idealnego dla mnie zooma.

I myślisz że 7D te błędy wyeliminuje ? ... trzeba było w RAW wyciągać.
    Aż tak optymistycznie do tego nie podchodzę Liczę tylko, że jak się w końcu nauczę robić porządne zdjęcia, aparat nie będzie mi w tym przeszkadzał.
    RAW'y polubiłem w Olku. Praktycznie wszystko tak zapisywałem, a później wieczorami selekcja, kadrowanie, wyciąganie i ponowna selekcja.

Ja wybrałem 7D bo 50D już nie było, a 60D nie miał mikroregulacji. Tak bym brał 60D. Podobno ludzie byli zdziwieni że opanowałem ustawienia AF'a w 7D - podobno to nietrywialne.
    50D odpada, bo nie kręci filmów, a ja mam w związku z tym pewne plany. Wiem, że to niezbyt profesjonalne z punktu widzenia fotografii i kilku zawodowców zaraz mnie pewnie zbeszta, ale trudno, przeżyję.
    Mikroregulacja jakoś faktycznie mnie nie podnieca. I tak zapewne nie potrafiłbym jej właściwie użyc, a jak już bym zaczął kręcić, nigdy bym nie skończył ...

Myślę że C będzie od Ciebie wymagał więcej pracy . Mam kolegę z Olkiem - i on własnie sobie chwalił że zdjęcia prosto z puszki były takie dobre - a mógł wybierać między Olkiem a C.
    Kiedyś dałem przekonać się do Olka i ok, absolutnie nie żałuję. Kilka lat ćwiczeń pozwoliło mi poważniej zainteresować się fotografią i zorientować się, czego mi jeszcze brakuje.

...wziąłbym 60D - jeśli nie potrafisz wskazać nic co wskazuje na 7D. Ja tak jak pisałem - potrzebowałem mikroregulacji. AF też mnie cieszył, ale z kiepskim szkłem i tak działy się cuda...
    Tak, jak pisałem, mikroregulacja nie jest dla mnie aż tak ważna. Rozmyślam nad 7D, gdyż:
    1) ma ponoć lepszy AF - 19 krzyżyków teoretycznie do mnie przemawia,
    2) ma uszczelnienia i wykonano go z lepszego materiału - czasami wrzucam sprzęt do motocyklowej sakwy, czasami snuję się w deszczu z aparatem na szyi, a czasami jadę z kolegą na rajd off-road'owy gdzie sprzęt nie ma lekko,
    3) jest szybszy, co mam zamiar wykorzystać, jak go opanuję,
    4) ma ponoć idealny wizjer,
    5) działa na CF, a ja mam już dwie karty pozostałe po Olku.
    Są to według mnie argumenty, które dają do myślenia ...
    Pozdrawiam !!!

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

ok, najpierw szkło potem puszka !!!
    bez wdawania sie w szczegóły oszczywiście polecę N:
    5100 lub D300s (jak juz pogrzebałeś D7000)
    na poczatek mozesz 18-105 lub od razu zacny 17-55 2,8
    lampa sb700
    tele spokojnie 70-300 VR lub fąfastyczny 70-200 2,8
    co tam jeszcze... a, jeszcze jest 35 1,8 i nówka 50 1,8 a takze ciepluśka 85 1,8
    choćby warto rozważyć ze względu na bardzo elastyczne i łatwiejsze w obróbce rawy, pisze to pod kątem możliwości większego wyciągania detali z cieni lub słońca
    jeżeli tylko bawisz sie rawem
    jesli musi byc to canon to:
    owszem mozesz wybrać 7D, ale na poważnie rozważyłbym 1100D (bawiłem sie ostatnio ta puszką z 17-55 i byłem miło zaskoczony, sam zobacz), a reszte włożył w szkła
    17-55 2,8 i 70-200 IS F4
    Lampa, zalezy jak często będzie używana: 430 lub 580
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    @Arni - moim zdaniem najsensowniejszym cropowym szkłem jest w tej chwili Sigma 17-50/2.8 OS HSM ...
    Też biorę ją pod uwagę, szczególnie jak mi w CYFROWE.PL przygotują kilka sztuk do proównania.

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    ... bardzo dobrze fotografuje mi się 60d. Jeżeli Tobie nie przeszkadza plastikowa obudowa, troszkę mniejsze gabaryty, okrojona funkcjonalność w porównaniu z 7d (m.in. mniej pól AF) to śmiało polecam ten aparat...
    Właśnie tego jeszcze do końca nie wiem i dlatego podpytuję ...

Przy okazji: kilka sampli z Olka, gdzie można zobaczyć, co może spotkać off-road'owego fotografa i dlaczego uszczelki i solidny sprzęt może być wskazany:
    https://picasaweb.google.com/1108989...eat=directlink

Uploaded with ImageShack.us
    Ostatnio edytowane przez Arni ; 27-02-2012 o 20:28

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Moim zdaniem weź 60D i do tego 17-55 2.8 IS. Dla Twoich zastosowań w zupełności wystarczy. Będziesz miał dobry AF i dobre szkło.

Sent from my GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    To się zawsze może zdarzyć. Sprzęt to sprzęt i zawsze może się zepsuć. Nie mam doświadczenia z L-kami, ale czytając forum od tygodnia widzę, że są tu bardzo kultowymi narzędziami. Sądzę jednak, że niejedna też się zepsuła ...
    Zapewne . Ironią dla mnie było to że ta Sigma praktycznie nie używana - zepsuła się od leżenia w futerale . Najpierw przestawała ostrzyć czasami, potem całkiem.. Oczywiście nie generalizuję .

50D odpada, bo nie kręci filmów, a ja mam w związku z tym pewne plany. Wiem, że to niezbyt profesjonalne z punktu widzenia fotografii i kilku zawodowców zaraz mnie pewnie zbeszta, ale trudno, przeżyję.
    Podobno 50D już kręci filmy . Nie wiem - nie śledzę tego wątku o kręceniu 50D- ale coś mi wpadło w oko.

Mikroregulacja jakoś faktycznie mnie nie podnieca. I tak zapewne nie potrafiłbym jej właściwie użyc, a jak już bym zaczął kręcić, nigdy bym nie skończył ...
    Niestety - potrzebna mi była do szkiełka które już miałem.

[...]

Tak, jak pisałem, mikroregulacja nie jest dla mnie aż tak ważna. Rozmyślam nad 7D, gdyż:
    1) ma ponoć lepszy AF - 19 krzyżyków teoretycznie do mnie przemawia,
    To prawda - skończyło się praktycznie przekadrowywanie - zamiast tego zmiana punktu. Używam też czasem "zmiany punktu zależnie od położenia". oraz grupowania punktów. Bardzo dobre moim zdaniem w szybkiej reporterce.

2) ma uszczelnienia i wykonano go z lepszego materiału - czasami wrzucam sprzęt do motocyklowej sakwy, czasami snuję się w deszczu z aparatem na szyi, a czasami jadę z kolegą na rajd off-road'owy gdzie sprzęt nie ma lekko,
    Gdzieś był wątek na tym forum że uszczelnienia 7D są przereklamowane. Serwis nie uwzględnił reklamacji -bo "dostała się wilgoć". Do takich warunków to chyba tylko 1-nka.

3) jest szybszy, co mam zamiar wykorzystać, jak go opanuję,
    4) ma ponoć idealny wizjer,
    Idealny ? Fakt faktem że jest to podobno "wizjer nowej generacji". Ma on swoje zalety - ja korzystam z siatki - wreszcie przestały się "zdjęcia walić".

5) działa na CF, a ja mam już dwie karty pozostałe po Olku.
    Są to według mnie argumenty, które dają do myślenia ...
    Pozdrawiam !!!
    Eee tam.. CF.... Pewnie te stare będą za wolne . Dla mnie to był argument "przeciw". W terenie muszę wozić dodatkowy czytnik. Do SD ma w laptopie.

Pozdrawiam...

Strona 260 z 285 PierwszyPierwszy ... 160210250258259260261262270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów