Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafrr Zobacz posta
    Na jakości mi zależy, jednak jakość to nie tylko rozdzielczość. Spadek rozdzielczości po zmniejszeniu jest nieunikniony i to jestem w stanie zaakceptować. Pytanie tylko czy zyskam większy DR i mniejsze szumy? jeśli tak to będzie ok.
    Przeciez zawsze zmniejszajac rozdzialke masz mniejsze, drobniejsze szumy. Nie ma w tym magii mRAW. A z DR jest tak samo, nawet jak optyczni tak napisali, to pewnie dziala to na tej samej zasadzie jak szumy - zmniejszajac zdjecie poprawila sie jakosc ogolna zdjec i ich metody/algorytmy testowania uznaly to jako "zwiekszenie DR". Bo co ma mraw do dynamiki? nic... To resize czystych danych z matrycy do mniejszej rozdzialki przez sam aparat. Tyle.

Jak masz mala karte pamieci i wiecej jak 10mpix do szczescia nie jest potrzebne to klepac zdjecia na mraw, w przeciwnym razie to wg. mnie - czysta glupota uzywania. Takie moje zdanie, bo nie raz i nie dwa bawilem sie w sraw1 i 2 w 5dmark II i robilem porownania z pelnymi rawami oraz resize w sofcie.

Cytat Zamieszczone przez rafrr Zobacz posta
    Dlatego proszę Was jeśli macie/wiecie gdzie leżą, dwa przykłady z RAW i mRAW tego samego ujęcia... podeślijcie linka:-D.
    Wez sobie jakis RAW 18mpix, wywolaj go do TIFF, w PS zrob resize do 10mpix i porownaj obie fotki 18 i 10mpix. To jest dokladnie to samo, ale robi to body (dodatkowo gorzej moim zdaniem)...
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 17-05-2011 o 21:56

Uprawnienia umieszczania postów