BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Tak, ale wiecie forum to forum przecież tutaj wszystko wszyscy wiedzą najlepiej.
Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
C7D; C 400 f/5.6 L USM
nie ma
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
A to szkoda((
C7D; C 400 f/5.6 L USM
Witajcie,
mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.
Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG. Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka
Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??
Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
J.
Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi i o jakiego Canona Ci chodzi ?. W necie masz wszystkie , pełne instrukcje obsługi .
Czy to ma być działanie aparatu na zasadzie wzbudzenie ruchem - np. fotokomórka ?.
Zawsze możesz ustawić ostrość na jakiś punkt , przytrzymać spust do połowy i wykonac fotkę gdy w zasięgu tego punktu znajdzie się jakiś obiekt - Ciebie interesujący .
Jeśli twierdzisz , że taką funkcję posiada "na pewno " Nikon - opisz mi dokładne jej działanie !. Podaj też typ body tego Nikona - czy to np. D90 , D300 itp. Nigdy nie miałem nikona na dłużej niż kilka minut i dlatego jestem ciekaw . Jednak o robieniu fotek przez działającą fotokomórkę lub jakiś inny czujnik ruchu jeszcze nie słyszałem . Oczywiście poza dodatkowym wyposżeniem specjalnym oraz specjalistycznym sprzętem foto !?.
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
"Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:
- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
- za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
- kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci."
C7D; C 400 f/5.6 L USM
Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.
Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
Entuzjastyczny Neofita