Strona 248 z 285 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250258 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 471 do 2 480 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    lamerskie pytanie ale potrzebuje pewności

czy nowy firmvare zawiera poprzedni

mam wersje 1.2.1 czy muszę wgrać 1.2.2. czy od razu 1.2.3

PS. uprzedzając pytanie napiszę że używałem wyszukiwarki.
    Lamerskie pytanie ale czy przeczytałeś, co jest napisane na stronie z firmwarem? Szczególnie sekcję Firmware Q&A?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, ale wiecie forum to forum przecież tutaj wszystko wszyscy wiedzą najlepiej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
    Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
    C7D; C 400 f/5.6 L USM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

nie ma
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

A to szkoda ((
    C7D; C 400 f/5.6 L USM

Domyślnie

Witajcie,

mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.

Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG . Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka

Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??

Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim

J.

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
    Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
    Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi i o jakiego Canona Ci chodzi ?. W necie masz wszystkie , pełne instrukcje obsługi .
    Czy to ma być działanie aparatu na zasadzie wzbudzenie ruchem - np. fotokomórka ?.
    Zawsze możesz ustawić ostrość na jakiś punkt , przytrzymać spust do połowy i wykonac fotkę gdy w zasięgu tego punktu znajdzie się jakiś obiekt - Ciebie interesujący .
    Jeśli twierdzisz , że taką funkcję posiada "na pewno " Nikon - opisz mi dokładne jej działanie !. Podaj też typ body tego Nikona - czy to np. D90 , D300 itp. Nigdy nie miałem nikona na dłużej niż kilka minut i dlatego jestem ciekaw . Jednak o robieniu fotek przez działającą fotokomórkę lub jakiś inny czujnik ruchu jeszcze nie słyszałem . Oczywiście poza dodatkowym wyposżeniem specjalnym oraz specjalistycznym sprzętem foto !?.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
    "Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:

- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
    - za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
    - kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
    - wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
    - teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
    "
    C7D; C 400 f/5.6 L USM

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając.
    - w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
    - za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
    - kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
    - wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
    - teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.[/I]"
    Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
    Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.

Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 248 z 285 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250258 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów