Strona 80 z 285 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    ale wieksze piksele (zapewne latwiejsze w produkcji).
    A możesz się czymś podeprzeć, bo jakoś wszyscy producenci (i nie mam tu na myśli tylko wielkiej trójki) piszą coś zupełnie odwrotnego. Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy.

Tak jak pisalem, lepsze wziecie mialaby puszka z FF (dodanie programowalnego CROPa dla tych, ktorzy wola miec taki kadr, to raczej drobnostka, a jesli nie, to mozna przekadrowac potem na kompie) i z mniejsza iloscia pikseli, bez uszczelnien i filmow, nawet bez automatycznego pseudo-czyszczenia matrycy, ze starym wyswietlaczem, z DIGIC 2, ale za to z wizjerem z 5D MKII - racja, ze nie pokrywajacym 100%...
    A może Canon wie lepepiej co miałoby większe wzięcie - dlatego właśnie powstał 7D.
    BTW: pomiędzy wizjerem 5D mkII i 7D wcale nie ma jakiejś dramatycznej różnicy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-09-2009 o 12:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

W Styczniu tego roku zmieniłem 400-setke na 50-tke... ta druga trafiła do mnie za 3,5 k.
    Teraz gdyby nie kryzys i szał ciał walut IMO 7-demka swój żywot zaczynała by od 5k i nie więcej...
    Więc była by naprawdę ciekawym kąskiem w rodzinie APS-C

Biorąc pod uwagę stan faktyczny "Rynku światowego" w trakcie tego bajzlu zwanego kryzysem + wszystkie teorie spiskowe które psują realny pogląd na to czy mamy do czynienia z kryzysem czy nie to ciesze się z nowej puszki.

Mam znajomego który biega z 5D MkII i mówi że gdyby 7-demka była FF to była by to idealna puszka dla niego...
    Cóż, ja się ciesze że to CROP, bo może będzie to idealna puszka dla mnie

Czekam tylko na to aż pojawi sie u mnie na dysku surowiec z 7D i kto wie... może się okazać że tegoroczne święta bedą tak samo szczęśliwe jak poprzednie ;P\

Chyba że cena wywinduje tak że ... dam sobie spokój ze zmianą na cokolwiek innego
    Ostatnio edytowane przez CeErIOiKs ; 16-09-2009 o 12:20
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    Ze da sie zrobic FF za 2000 $ to pokazalo Sony.
    Tata pokazał, że za tą kasę da się zrobić samochód. I co, chciałbyś nim jeździć?
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cudów cenowych chyba nie będzie, raczej na pewno nie tym razem w eurortvagd:
    http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml

Jak dla mnie to przynajmniej o 500 za dużo.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy."

I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
    Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze.

"A może Canon wie lepiej co miałoby większe wzięcie - dlatego właśnie powstał 7D."

I tym sposobem ostatnimi czasy stracili rzesze klientow, stoj: spadla sprzedaz - patrz ostatnie wyniki finansowe.

No tak. Inzynieroiwe z Canona wiedza wszystko najlepiej, nawet jak w granicach rozsadku zbabrac AF w 5D MKII, by czlowiek sie zastanawial nad CROPem, a nie odrazu pobiegl po 5D.
    Mi by wystarczyl AF z polki nizej (xxD) w 5D. Na pewno nie jest drozszy, ale lepszy - to wiem z doswiadczenia.

Nastepny model zapewne bedzie mial wbudowany GPS (bo coz jeszcze mozna wymyslec) i bedzie to pewnie kolejny CROP, moze nawet APS-H.

Moim zdaniem ladowanie powyzej 10MPix w APS-C to przeginanie, rozumiem, ze marketing, ze wiecej szczegolow, ale... to wciaz rzucanie perel (pikseli) wsrod wieprze.

Po prostu ubolewam, ze na rynku nie ma taniej pelnej klatki, bez zbednych bajerow. Niech sobie bedzie i wypasiony (pod pewnymi wzgledami wowczas lepszy) CROP dla tych, co go wola. Ale czy rownolegle nie mozna wypuscic niewypasionej FF. Ot takiej zwyklej puszki FF, co robi zdjecia?

Ja bylbym "za".
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 16-09-2009 o 13:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy.
    Owszem z tym się zgodzę, ale cena rośnie błyskawicznie tylko w stosunku do matrycy a nie całego aparatu .
    Matryca APS-C też nie jest taka mała i jakiś procent idzie do kosza i pewnie nie mały możliwe że też około 50%.

Jednak to tylko matryca. W pływ na cenę aparatu ma głownie polityka cenowa i strategia firmy. Jestem przekonany na 99,9% że cena produkcji np. 5d MKII nie jest wiele droższa od 50D.

Tylko polityka cenowa ustawia to tak, aby lody się kręciły na każdy produkcie, lecz na każdym produkcie jest inna marża.

Sam pracuje w dużej firmie i wiem jak to jest z cenami produktów na te co są na czasie jest XXX% przebitki a na licznej pozostałej jest ułamkowy zarobek XX% a nawet do X%.

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Dokladnie, zgadzam sie z Laminatem.
    Gadanie o odpadach w produkcji to pomylka, sam Canon nie powinien tego robic w swoich "White Papers".
    Nie zdziwilbym sie, gdyby magnezowa ubodowa kosztowala wiecej w produkcji niz matryca (APS-C lub FF- It doesn't matter).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A moim zdaniem CROP jest potrzebny. Moj kolega, ktory ma 1Ds MK III oraz 1D MK III juz zaciera rece (wolal by jednak te 10kl/s).
    Moim zdaniem Canon powinien miec kilka serii np:
    a) 1D (mark I, II, III, IV, V ....)
    - 1Df - FF
    - 1Dh - APS-H
    - 1Dc - APS-C
    b) FF body (mark I, II, III, IV, V ....)
    5d moze jakis 3D (tansze 5D)
    v) APS-C body
    7D, XXD, XXXD
    Nie mam nic przeciwko APS-C. czasmi sie przydaje.A 7D z jego "nowoczesnym" AF, zwiekszonymi uszczelnmieniami, 8kl/s jest naprawde swietna propozycja. Poczekam troche i wieem do czego zrobie upgrade (mielem zrobic do 5D MK II ale mialem inne wydatki, w tej chwili parcia nie mam ale 7D pasi mi jakulal - chwilowo ciesze sie 40D po przejsciu z 350D)
    Jesli byla by 5D w ersji "slim" tez bym sie cieszyl. Dodatkowo gdyby byla wersja 7D ale FF i za ta cena to polowa siiata sie cieszyla. Wiekszosc ludzi by si eprzesiadla na "dobry" AF z matryca FF, uszczelnieniami, 8kl/s. Tak nie ma (i nie zapowiada sie narazie). Chwilowe body mi sie bardzo podoba.

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

LUDZIE! Nic nie ma za darmo. Dajcie spokój bo to nie ma sensu spekulować, trzeba ludzi i inżynierów opłacić, to nie są pączki, że dziennie się tysiące sprzedaje.

Jest to świetny aparat, i jeśli Canon uważa że przy takiej wycenie będzie miał zysk to chwała im za to, jeśli nie chcecie kupować to nie kupujcie, weźcie Sony w zamian.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

"I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
    Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze..
    Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii? Polecam przeczytać White Paper Canona o matrycach FF, jest tam wiele ciekawych informacji, np.
    Z wafla 8" można wyprodukować
    20 matryc FF
    46 matryc APS-H
    200 matryc APS-C

Do tego, nie ma naświetlarek które w jednym podejściu są w stanie naświetlić obszar matrycy FF. Dlatego koszt wafla w zależności od technologii zawiera się od 500$ do 5000$ i tu wnioskuje że ten największy odnosi się do matryc FF a ten najniższy do technologii produkcji małych matryc w kompaktach.

I na koniec, coś TY się tak uczepił wielkości piksela, że jak większy to tańszy w produkcji... to akurat ma znaczenie marginalne, w matrycach kompaktów gdzie gęstość upakowania jest 10 razy większa piksele są tak małe że koszt produkcji powinien być bardzo duży a tak nie jest.

Wbij to sobie raz na zawsze do głowy, największym czynnikiem wpływającym na koszt każdego układu scalonego jest jego fizyczna wielkość zajmowanego na krążku krzemu. Bo podwajanie każdego roku gęstości tranzystorów na strukturze idzie producentom stosunkowo łatwo.

Więc zanim ktoś nie opracuje nowej technologii wytwarzania matryc FF możemy zapomnieć o przyzwoitej puszce FF za rozsądne pieniądze.

Strona 80 z 285 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów