Tutaj znajdziesz precyzyjny opis SRAW łącznie z przykładowymi procedurami skalowania: http://lclevy.free.fr/cr2/index.html#sraw
Być może znajdziesz lepszy algorytm wsród zaimplementowanych w któryś z programów graficznych. Niemniej SRAW jest dosyć wygodny w późniejszej obróbce (możesz np. wstępnie wysotrzyć obraz bez obawy o nadmierne wyeksponowanie szumu).
Kiedyś oglądałem porównania SRAW1 i przeskalowania w programie graficznym (dla wysokich ISO). Różnice nie były znaczące (tzn z programu graficznego niby było ostrzej ale z lekkim bandingiem). Zbadaj sam, porównaj i napisz o wnioskach![]()
Miałem zakręcone 200/2VR więc czas minimalny czas ustawiłem na 1/30 czyli w Av:
- f/2.0
- czas/iso dobierał sam, ale gdyby potrzeba było czasu dłuższego niż 1/30 podbijał iso do 6400 włącznie.
Tak zaprogramowane auto iso to koniec męk (korekt w Av), oczywiście w D3 odbywa się to bezboleśnie z względu na super czyste iso.
the silence is deafening
Chodzi o metodę naświetlania tak, by histogram był zawsze doklejony do prawej strony, nawet kosztem zbyt obfitego naświetlenia kadru (ale bez przepałów).
W postprocesie obniżasz odpowiednio ekspozycję. Generalnie chodzi o lepsze wykorzystanie potencjału matrycy, która rejestruje więcej szczegóły w światłach.
Czyli jak sądziłem - ustawiasz przysłonę i czas, a tylko czułość jest dobierana automatycznie. Może być przydatne, trzeba przyznać. Tylko dalej nie rozumiem co miał na myśli gietrzy ze światłomierzem. Przecież 'działa jak powinien' nie oznacza 'zawsze do prawej'.Czas możesz sobie skonfigurować w Nikonie ręcznie, a światłomierz działa tak jak powinien i tak samo jak w każdym innym trybie
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
po przeczytaniu calych 2 tematowjeden 7d - aspc, drugi 7d oficjalnie
mam wrazenie ze troche sie pokrywaly :-D:-D:-D
mam takie pytanie: jakie szkla dotrzymaja kroku mozliwosci zapisu obrazu na bardzo "szczegolowej" matrycy
obecnie na 400d z EFS c18-200 zdarza sie pogubic szczegolow, gdzies czytalem test z 50d + c18-200 w roli glownej, z ktorego wynika, ze z matryca 15mpx moze sie nie wyrabiac, z tego wszystkiego wynika, ze ewentualne podpiecie tego szkla pod 7d bedzie zupelna porazka,
zastanawiam sie nad innymi "prostymi" szklami i czy wypuszczenie takiej puszki nie spowoduje koniecznosci zakupu samych eLek... i wlasnie dlatego 7d a nie 60d...i.... pewnie o to canonowi chodzilo
a teraz drobny OT
mie marudz na uzytkownikow tylko na canona, ze tak pozno wypuszcza taki fajny aparat
gdyby nie to marudzenie do dzis dnia robilibysmy zdjecia druhem i piali z zachwytu, ze wogole mozemy je robic, a inny dalekopis czy telex - nie telefax - sluzyly by za sposob przesylania dokumentow na odleglosc itd
jak komus sie nie podoba obecna zona to niech przejdzie to innej stajni przecież wybór jest duży
czytajac takie wypowiedzi zastanawiam po co sa takie watki by bic piane i robic za marketing canona, jaki to fajny aparat nie jest czy zeby znalezc cos co daloby sie w nim poprawic, mimo, ze fajny aparat jest i ... raczej na pewno go kupie.
/OT
raczej bo gdyby wyszla rozsadna 60, nawet nie wiem co mialaby miec mniej :-?, to wzialbym tansze i lzejsze - 905g vs 550g (400d) robi roznice
To nie jest "tani aparat". Tu trzeba b. mądrze wybrać szkła albo poczekać aż się pojawiąJeśli ktoś tego nie rozumie niech sobie kupi Lumixa.
Jak chcesz ja mam na półce jedynkę 18-55 USM...
Rozumiem twoją frustrację, Cichego też szlag trafiaja jednak bym wziął GF-1.
the silence is deafening
Oczywiście, czas maksymalny, jak warunki się zmienią, to czas się skraca.
Tu by mieć pełną kontrolę także nad czasem właśnie niezbędny byłby tryb priorytetu czasu i przysłony (lub autoISO w trybie M)
Kwestia obfitego naświetlenia jest oczywiście zawsze możliwa do ustawienia poprzez korekcje ekspozycji.
hm...