No właśnie mnie oświeciło i usunąłem post![]()
Jest dostępny nowy Firmware do 7D 2.0.5 przy okazji jest również nowe DPP 3.13.51 oraz EOS Utility2.13.40 plus Picture Style Editor 1.13.30
Ktoś próbował ML po najnowszym updacie? Mi aparat się wyłączył i już nie chciał wstać. Wyjęcie baterii pomogło.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Podobno Canon stwierdził, że 7D nie będzie miał następcy bo:
Jak dla mnie to śmierdzi chęcią wyduszenia kasy z biedniejszych profesjonalistów. Jeżeli kogoś nie było stać na zestaw 1D Mark X + 400 2.8 mógł dotychczas sobie stworzyć zestaw np. 7D + 300/2.8 i zamiast wydawać 60 tysięcy zł (1DX to ok. 20k, 400/2.8 to ok. 40 tys.), mógł wydać połowę tego.Zamieszczone przez optyczne.pl
Jeżeli Canon rzeczywiście zrezygnuje z następcy 7D to grono odbiorców trzysetki zostanie trochę ograniczone, a sam sobie przy okazji zlikwiduje półkę dla średniozaawansowanych. Dla mnie xxD to zbyt plastikowy i amatorski sprzęt, a 5D czy 1D ma wadę w postaci matrycy FF (czyli mnożnik 1.0) i ceny.
A ja nieco z innej beczki - czy używał ktoś z was gripa do 7D z akumulatorami NiMH (w tym dołączonym "koszyczku")? Pomyślałem sobie, że to mogłaby być dużo tańsza alternatywa w stosunku do dwóch oryginalnych aku Canona. Tylko ciekawi mnie jak długo takie np. Eneloopy pociągną po pełnym naładowaniu.
W 5 d mark 2 na zwyklych bateriach max 300 zdjec mi wyszlo na aku nie sprawdzalem
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Canon FF
Ja używałem, ale bardzo krótko. Połączenie gripa (Phottix) z Eneloopami powodowało, że seria była sporo wolniejsza. Nie wiem czy to wada gripa Phottix'a (miałem dwa i w obu było tak samo) czy może tak po prostu jest, ale przy tym co ja fotografuję czyli ptaki, szybka seria to podstawa. Eneloopy noszę ze sobą na czarną godzinę, a docelowo pracuję na dwóch LP-E6.