Dzięki - tego wcześniej nie widziałem![]()
Dzięki - tego wcześniej nie widziałem![]()
Pozdrawiam
Pierwsze dostawy w poniedziałek. Nie wiem nic na temat samego body, na pewno bedą kity z 18-135. Ilości marne (ale mam info tylko z 1 sklepu).
Im dłużej patrzę na 7D i to co ludzie prezentują z tej puszki, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jednak bym wolał 5dmk2 :-(
Jakiś czas temu nie przypasowała mi 50-ka, głównie ze względu na jakość obrazka.
7D raczej w tej tematyce wiele nie poprawi, wysokiego iso bym i tak nie używał.
Może czas na wątek "7D, czy 5Dmk2"? :-)
Ostatnio edytowane przez sal ; 01-10-2009 o 13:29
7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...
Za 5D mkII zaplaciłem 8300zł :P
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
No właśnie staram sie odpowiedzieć na pytanie w jakim zastosowani dużo lepsze miałoby być 5DII...hmmmZamieszczone przez kolekcjoner
Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.
1:0
Do portretu: o tak, kontrola GO, plastyka, ale zaraz zaraz trzeba uważać na przekadrowywanie, bo boczniakami to się w oczko może nie trafić, więc tak sobie.
1:0 (powiedzmy że AF w 5D daje rade, albo używamy MF)
Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?
1:1
Do ptaszorów i sportu: chyba oczywiste
0:1
Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)
Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.
1:1
zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska.
O ile nowości w 7D się sprawdzą (AF) a matryca nie polegnie (na to wszystko wskazuje), będzie to zdecydowanie bardziej uniwersalny wybór, a na pewno bardziej opłacalny niż 5D.
Szczerze mówiąc jakbym stał przed dylematem co wybrać kupiłbym 7D i do tego używane 5DI, kasa wyjdzie podobna jak za 5DII, a obrazek ze starego 5D chyba nadal się broni i mamy zestaw tzw. "best of both worlds"![]()
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Naciągasz argumenty aż trzeszczy..
A jakimi to lampami steruje ten aparat w studio?
Kolejny trafiony argument.
Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.
Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.
Jarek
Dlaczego 35 mm i porównanie 5DmkII i 7D , a nie 24 mm i te same puszki ??. :wink: Z calą pewnością 5D i 5D mkII ( wg mnie ) jest pewniejsze ( nie AF ) do kotletów - ale ... . Każdy foci tym co lubi lub w większości - tym co ma i na co go stać . Najważniejszy jest produkt finalny .
Z tym zaznaczonym podsumowaniem zgadzam się i podpisuję obydwoma "ręcami" .![]()
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 01-10-2009 o 18:52
Mało umiejętności - dużo zacięcia .