Strona 97 z 285 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Dzięki - tego wcześniej nie widziałem
    Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Pierwsze dostawy w poniedziałek. Nie wiem nic na temat samego body, na pewno bedą kity z 18-135. Ilości marne (ale mam info tylko z 1 sklepu).

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Im dłużej patrzę na 7D i to co ludzie prezentują z tej puszki, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jednak bym wolał 5dmk2 :-(
    Jakiś czas temu nie przypasowała mi 50-ka, głównie ze względu na jakość obrazka.
    7D raczej w tej tematyce wiele nie poprawi, wysokiego iso bym i tak nie używał.
    Może czas na wątek "7D, czy 5Dmk2"? :-)
    Ostatnio edytowane przez sal ; 01-10-2009 o 13:29
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...

Za 5D mkII zaplaciłem 8300zł :P
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...
    nie wiem jak w Niemcowni, ale w kraju wiatrakow wczoraj uroczyscie wreczono pierwszy egzemplarz 7D. wiec o ile w Rzeszy nie bylo wczesniejszej dostawy (watpie, bo kontenerowiec wplywa przeciez do Rotterdamu ), to masz wytlumaczenie dlaczego nie bylo zainteresowania
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolekcjoner
    Potrzeba - myślę że to magiczne słowo rozwiązuje dylemat. Te aparaty się różnią zastosowaniem.
    No właśnie staram sie odpowiedzieć na pytanie w jakim zastosowani dużo lepsze miałoby być 5DII...hmmm

Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.
    1:0
    Do portretu: o tak, kontrola GO, plastyka, ale zaraz zaraz trzeba uważać na przekadrowywanie, bo boczniakami to się w oczko może nie trafić, więc tak sobie.
    1:0 (powiedzmy że AF w 5D daje rade, albo używamy MF)
    Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?
    1:1
    Do ptaszorów i sportu: chyba oczywiste
    0:1
    Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
    1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)
    Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.

zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska .
    O ile nowości w 7D się sprawdzą (AF) a matryca nie polegnie (na to wszystko wskazuje), będzie to zdecydowanie bardziej uniwersalny wybór, a na pewno bardziej opłacalny niż 5D.

Szczerze mówiąc jakbym stał przed dylematem co wybrać kupiłbym 7D i do tego używane 5DI, kasa wyjdzie podobna jak za 5DII, a obrazek ze starego 5D chyba nadal się broni i mamy zestaw tzw. "best of both worlds"

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.

Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?
    Naciągasz argumenty aż trzeszczy..

Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
    1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)

A jakimi to lampami steruje ten aparat w studio?
    Kolejny trafiony argument.

Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.
    Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.

zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska
    Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.
    Jarek

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Naciągasz argumenty aż trzeszczy..
    Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.

Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.
    Dlaczego 35 mm i porównanie 5DmkII i 7D , a nie 24 mm i te same puszki ??. :wink: Z calą pewnością 5D i 5D mkII ( wg mnie ) jest pewniejsze ( nie AF ) do kotletów - ale ... . Każdy foci tym co lubi lub w większości - tym co ma i na co go stać . Najważniejszy jest produkt finalny .

Z tym zaznaczonym podsumowaniem zgadzam się i podpisuję obydwoma "ręcami" .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 01-10-2009 o 18:52
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A w to akurat nie uwierzę - wydaje mi się Oskarkowy, że ty dowolnym aparatem zrobiłbyś ciekawie ślub. A że teraz się przyzwyczaiłeś do 5D - OK

Strona 97 z 285 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów