Strona 81 z 285 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    Na glowe nie upadlem, na Olimpiade tez sie nie wybieram, profesjonalista nie jestem.
    Przyjdzie czas, ze ktorys z producentow peknie i wypusci FF za przyzwoite pieniadze.

Wolny rynek - kazdy (nie) kupuje to co chce.

Roznica w budowie FF i CROPA nie jest tak ogromna jak wskazuje na to cena - owszem wiekszy tor optyczny w puszcze, ale wieksze piksele (zapewne latwiejsze w produkcji).
    Belkot marketingowy, jak to trudno wyciac sprawny kawalek FF z calosci tafli jest zrozumialy. Jakos trzeba wmowic ludziom, skad taka roznica w cenie.
    Placi sie w koncu za funkcje i cechy aparatu, stad CANON ma olbrzymia przebitke na FF.

PS. Nawet migawke moglbym miec gorsza, 100.000 cykniec, nawet 1/4000, byleby to byl FF za 6k.
    pewnie mnie zaraz rozszarpią - ale mogę sobie wyobrazić FF bez pryzmatu (z lusterkami) i bez magnezowej obudowy, jeszcze parę drobnych ograniczeń (np. słynne drugie kółko) i okaże się że taki aparat (wystarczający dla 99% użytkowników lustrzanek) może kosztować 3000zł (i tyle jest warty) na dzień dzisiejszy a jeszcze taniej przy odrobinie konkurencji ze strony np. sony. 100 000 "cyknięć" mieć nie muszę bo i tak tyle przez dwa lub trzy lata nie "wycykam", a i może robić 3 zdjęcia na sek i mogą mu zostawić ten niedorobiony autofocus co teraz ma .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-09-2009 o 14:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
    Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze.
    Wierzę bardziej niż Twoim dywagacjom bez pokrycia .

I tym sposobem ostatnimi czasy stracili rzesze klientow, stoj: spadla sprzedaz - patrz ostatnie wyniki finansowe.
    Stracili przez to że wypuścili 7D przecież on nawet jeszcze do sprzedaży nie wszedł.

BTW: akurat ostatnie wyniki finansowe Canon ma lepsze niż konkurenci
    No tak. Inzynieroiwe z Canona wiedza wszystko najlepiej, nawet jak w granicach rozsadku zbabrac AF w 5D MKII, by czlowiek sie zastanawial nad CROPem, a nie odrazu pobiegl po 5D.
    To nie inżynierowie o tym decydują.
    Po prostu ubolewam, ze na rynku nie ma taniej pelnej klatki, bez zbednych bajerow. Niech sobie bedzie i wypasiony (pod pewnymi wzgledami wowczas lepszy) CROP dla tych, co go wola. Ale czy rownolegle nie mozna wypuscic niewypasionej FF. Ot takiej zwyklej puszki FF, co robi zdjecia?

Ja bylbym "za".
    Jest - 5D mkII to jest właśnie tania pełna klatka bez zbędnych bajerów. Jest jeszcze trochę tańsze Sony A850. Z tego co mówiono nieoficjalnie na ostatnich targach w Berlinie bodaj - fabryka FF-ów się nie wyrabia i nie są w stanie produkować więcej 5-tek niż obecnie. Więc marzenia o jeszcze tańszej "pełnej klatce" można póki co włożyć między bajki.

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Matryca APS-C też nie jest taka mała i jakiś procent idzie do kosza i pewnie nie mały możliwe że też około 50%.

Jednak to tylko matryca. W pływ na cenę aparatu ma głownie polityka cenowa i strategia firmy. Jestem przekonany na 99,9% że cena produkcji np. 5d MKII nie jest wiele droższa od 50D.
    No ale może jakieś źródło tych informacji - czy dalej spekulujemy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-09-2009 o 14:06
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

z punktu widzenia zwyklego amatora, ktoremu fajerwerki potrzebne nie sa koncepcja 7d wydaje sie idealna
    szukajac aparatu dla siebie pierwszym kryterium byly uszczelnienia i... doszedlem do paranoi pod tytulem: opcja na pierwszy aparat (zupelnie amatorski) to 5d lub d700 (od bidy d300) - obecnie mam 400d i jakos pomalu ucze sie robic zdjecia
    nie wiem czy dorastam juz do zakupu tego body, ale jezeli jeszcze nastepca chcialby byc o polowe lzejszy byloby juz zupelnie fajnie i wowczas go kupie nawet jak by kosztowal .... tyle co ma kosztowac 7d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii? Polecam przeczytać White Paper Canona o matrycach FF, jest tam wiele ciekawych informacji, np.
    Z wafla 8" można wyprodukować
    20 matryc FF
    46 matryc APS-H
    200 matryc APS-C

Do tego, nie ma naświetlarek które w jednym podejściu są w stanie naświetlić obszar matrycy FF. Dlatego koszt wafla w zależności od technologii zawiera się od 500$ do 5000$ i tu wnioskuje że ten największy odnosi się do matryc FF a ten najniższy do technologii produkcji małych matryc w kompaktach.

I na koniec, coś TY się tak uczepił wielkości piksela, że jak większy to tańszy w produkcji... to akurat ma znaczenie marginalne, w matrycach kompaktów gdzie gęstość upakowania jest 10 razy większa piksele są tak małe że koszt produkcji powinien być bardzo duży a tak nie jest.

Wbij to sobie raz na zawsze do głowy, największym czynnikiem wpływającym na koszt każdego układu scalonego jest jego fizyczna wielkość zajmowanego na krążku krzemu. Bo podwajanie każdego roku gęstości tranzystorów na strukturze idzie producentom stosunkowo łatwo.

Więc zanim ktoś nie opracuje nowej technologii wytwarzania matryc FF możemy zapomnieć o przyzwoitej puszce FF za rozsądne pieniądze.
    Jak sypiesz dokładnymi danymi to sprawdź dokładnie a nie jakieś bzdury piszesz :wink:

bo mi za cholerę nie wchodzi 200 szt APS-C raczej pomyliłeś APS-C matrycami do kompaktów

20 matryc FF
    46 matryc APS-C
    200 matryc do Kompaktów

z tym się zgodzę ! ;-)
    Ostatnio edytowane przez Laminat ; 16-09-2009 o 14:17

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Z ta fabryka FF,ze sie nie wyrabia to chyba jakis chinski komuch wystartowal. W PRL tez fabryki z papierem toaletowym nie wyrabialy taki byl popyt!

A teraz ankieta: kto by kupil FF z 5D1 z obudowwie 400d za cene 50d?

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii?"

Inzynierem Elektroniki i Telekomunikacji, fakt: nie produkcji

Ty pisales o tranzystorach, a to nie to samo co optyka na tym poziomie.
    Te tafle krzemu to racja, ale niz zgodze sie co do ceny. Tak najzwyczajniej w swiecie nie jest. White Papers mam przeczytane i nikt, kto ma pojecie o technice, nie uwierzy we wszystko, co jest tam napisane.

Cena FF jest niewspolmiernie wysoka do kosztow.
    Jedynie segregacja marektingowa to uzasadnia.

Czy Jaguar jest wart swojej ceny? Jak kazdy towar luksusowy, nie moze byc tani i sprzedawany tylko z kilkuprocentowa marza, bo wtedy przestalby byc produktem luksusowym.

Podobne mechanizmy rzadza w Canonie.

Grunt, ze sie kreci

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Jak sypiesz dokładnymi danymi to sprawdź dokładnie a nie jakieś bzdury piszesz :wink:

bo mi za cholerę nie wchodzi 200 szt APS-C raczej pomyliłeś APS-C matrycami do kompaktów

20 matryc FF
    46 matryc APS-C
    200 matryc do Kompaktów

z tym się zgodzę ! ;-)
    No i wdzisz, a Ty dalej wolisz swoje dywagacje od faktów.
    Cytat Zamieszczone przez Canon_CMOS_WP
    If the sensors are
    APS-C size, there are about 200 of them
    on the wafer, depending on layout and
    the design of the periphery of each
    sensor. For APS-H, there are about 46
    or so. Full-frame sensors? Just 20.
    Ale oni na pewno piszą bzdury .

Te tafle krzemu to racja, ale niz zgodze sie co do ceny.
    [...]
    Cena FF jest niewspolmiernie wysoka do kosztow.
    A czy możesz wreszcie podać jakieś źródło tych informacji?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Ty pisales o tranzystorach, a to nie to samo co optyka na tym poziomie
    A jaka jeszcze optyka siedzi w sensorach oprócz mikrosoczewek?
    Bo mnie całe życie uczono że sensor składa się głównie z kondensatorów i tranzystorów a w przypadku CMOSów z całego mnóstwa tranzystorów...

Laminat... sprawdziłem i przeczytałem dokładnie.
    200 APS-C
    20 FF
    Wafel nie jest prostokątny żeby tak łatwo szło go podzielić...

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"A czy możesz wreszcie podać jakieś źródło tych informacji?"

Nie moge.
    Po prostu mysle.

To ze cena koszt matrycy ma sie nijak do ceny puszki, niech swiadczy roznica ceny 500D i 50D z takimi samymi matrycami.

Jesli ktos uwaza, ze cena produkcji FF jest tak bardzo wysoka, jak pisze Canon, to ma do tego prawo i nie mozna tego zabronic.

Poczekajmy na kolejny ruch Canona. 7D to zapewne przymiarka i dobry aparat.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    A jaka jeszcze optyka siedzi w sensorach oprócz mikrosoczewek?
    Bo mnie całe życie uczono że sensor składa się głównie z kondensatorów i tranzystorów a w przypadku CMOSów z całego mnóstwa tranzystorów...
    Cale zycie powiadasz - troche sie zmienilo w miedzyczasie.
    Mnie cale zycie uczono o TTL, co nie zmienia faktu, ze elektronike opanowal CMOS.

Wieksza mikrosoczewke jest latwiej wyprodukowac niz mniejsza.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 16-09-2009 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Nie wiem kto pisze bzdury po prostu tak jak ktoś pisze o informacjach wyrwanych i przekręconych z kontekstu.

że na 200 matryc APS-C przypada 46 APS-C i 20 FF to już zmienia postać rzeczy niż ze z krążka 8" 200 matryc APS-C wyjdzie bo to bzdura.

Strona 81 z 285 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów