Też bardzo wątpię, że to ma jakiekolwiek znaczenie.
Sprzedaż tego segmentu puszek bardzo napędza też sprzedaż często bardzo drogich szkieł. Choć i tu trudno powiedzieć na ile to zyskowne skoro to niemal całkowicie manualna produkcja.
Nie mając "twardych" danych o wielkości produkcji, kosztów, sprzedaży (na cały świat) etc. pozostajemy w swerze przypuszczeń i dywagacji i są to spory IMHO nierozstrzygalne.
Tyle że wiekości matrycy właśnie nie da się pominąć. To ma znaczący wpływ na cenę i pozycjonownie produktu. Trudno też czym innym jak dobrą sprzedażą tłumaczyć utrzymywanie wysokiej ceny na 5D mkII. Może A850 rzeczywiście coś zmieni - pod warunkiem wszakże, że nie będzie nadal dużego popytu wewnętrznego (wśród użytkowników Canona) na FF-a. Jest po prostu grupa ludzi która z różnych wzgędów nie bierze wogóle pod uwagę możliwości przesiadki.
Co by nie zrobili to wstawienie kolejnego modelu zjada sprzedaż innego. Nie wiem, nie jestem ekspertem ale jak widzę sposób pozycjonowanie puszek u Nikona to jestem w szoku. To w długofalowym rozrachunku musi doprowadzić do kłopotów.
Tak czy tak widać, że Canon nieźle namieszał na rynku nową puszką - na wielu forach wręcz wrze- ja mam poważny dylemat co kupować - bo filmy w 7D mnie kuszą
.