Strona 61 z 285 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Bo działa ten sam mechanizm co na tym forum. Użytkownicy łudzą się że ktoś z firmy Canon to czyta i dlatego chwalą konkurencję bo myślą że w ten sposób wywrą jakąś presję.
    Też bardzo wątpię, że to ma jakiekolwiek znaczenie.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Oczywiście że jedno z drugim ma ścisły związek. Gdyby można było sprzedać 5D2 więcej to by go więcej produkowano bo to czysty zysk dla firmy. Jeśli jednak sprzedaż jest marna to nie ma sensu produkować w dużych ilościach. W sytuacji kiedy wyprodukują 100 sztuk miesięcznie i 100% od razu sprzedadzą to nie jest żaden rynkowy sukces.
    Cytat Zamieszczone przez trutenka Zobacz posta
    gdyby C nie robił aparatów profesjonalnych to nie był by wiodącą firmą wśród producentów tego typu sprzętu, teraz to już nawet nie ma wyjścia i nie może zaprzestać produkcji jedynek bo przestał by być... canonem

a swoją drogą jak się pomnoży te procenty przez krotność ceny w porównaniu z entry level to wcale nie są takie marginalne kwoty i z 1% sprzedaży robi się prawie 10% przychodów bo koszt produkcji wiele pewnie nie odbiega od 1000D albo innego wynalazka tej klasy
    Sprzedaż tego segmentu puszek bardzo napędza też sprzedaż często bardzo drogich szkieł. Choć i tu trudno powiedzieć na ile to zyskowne skoro to niemal całkowicie manualna produkcja.

Nie mając "twardych" danych o wielkości produkcji, kosztów, sprzedaży (na cały świat) etc. pozostajemy w swerze przypuszczeń i dywagacji i są to spory IMHO nierozstrzygalne.

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Jeśli teraz porównamy ficzery 7D z tym co Canon wrzucił do 5D2, pomijając wielkość matrycy, to ten drugi powinien być trochę tańszy od 7D, bo oferuje mniej. Naprawdę dziwi mnie cena 5D2. Biorąc pod uwagę, że już mam aparat, który robi zdjęcia, to nie kupiłbym 5D2 nawet za 6 tys. zł, chociaż za połączenie możliwości 7D z matrycą FF dałbym i 15 tys. zł, żeby mieć coś nowszego i lepszego.
    Tyle że wiekości matrycy właśnie nie da się pominąć. To ma znaczący wpływ na cenę i pozycjonownie produktu. Trudno też czym innym jak dobrą sprzedażą tłumaczyć utrzymywanie wysokiej ceny na 5D mkII. Może A850 rzeczywiście coś zmieni - pod warunkiem wszakże, że nie będzie nadal dużego popytu wewnętrznego (wśród użytkowników Canona) na FF-a. Jest po prostu grupa ludzi która z różnych wzgędów nie bierze wogóle pod uwagę możliwości przesiadki.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Spokojnie - NR już straszy|obiecuje, że niedługo wyjdzie D700x, i to taki, że ho ho!
    Więc pewnie spadnie cena Mk II i|lub pojawi się "niekastrat" Ale to już temat na osobny watek...
    Co by nie zrobili to wstawienie kolejnego modelu zjada sprzedaż innego. Nie wiem, nie jestem ekspertem ale jak widzę sposób pozycjonowanie puszek u Nikona to jestem w szoku. To w długofalowym rozrachunku musi doprowadzić do kłopotów.

Tak czy tak widać, że Canon nieźle namieszał na rynku nową puszką - na wielu forach wręcz wrze - ja mam poważny dylemat co kupować - bo filmy w 7D mnie kuszą .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-09-2009 o 14:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?
    Bo to jest puszka dla sportowych i ptasiarzy, a dla nich L-ki już są. Wątpie, żeby Canon wypuścił jakąkolwiek L-kę dla cropa.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6
    Piątka też jednocyfrowa i też nie działa dla ciemniejszych szkieł.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Dla mnie puszka wydaje bardzo dobra.
    Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6 ( nawet D80 jeśli światła wystarczało to AF chodził aż miło przy f/8.0 ) .
    a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?
    ile takich ciemnych szkiel uzywasz?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Piatka ma za slaby AF mimo jednej cyfry w nazwie aby bylo F8.
    A co do ciemnych szkiel - chodzi to o stosowanie extendera. Majac 400L 5.6 moge podpiac sobie pod 1D ex1.4x majac F8 i bez problemow uzywac AF (bez zaklejania stykow i kombinowania)

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ile takich ciemnych szkiel uzywasz?
    Chodzi mi o to, że czasem po zapięciu TC muszę styki zaklejać . Wg mnie jeśli światła jest dość AF powinien działać .
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

w sumie racja. skoro pucha dla ptasiarzy, to tc x2 powinna łykac bez problemu

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie ISo i nie tylko

Wg instrukcji auto ISO :

Ustawienie B + Flash wbudowany - 400 ISO
    Flash zewnętrzny - 400 - 1600 ISO
    Ustawienia Tv , Av , M , P - 100 - 3200 ISO

Tak więc nie jest tak źle .

Jeśli chodzi o współpracę z ciemniejszymi tele - KENKO 1,5 C-AF TELEPLUS MC - działa ze wszystkimi obiektywami i puszkami ( sprawdzone ) 20D , 40D , 50D , 5D , 5D mkII . Bez zaklejania i kombinacji . Nie jest to Canon , ale - jak się nie ma co się lubi ... .
    Pozdrawiam .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Wg instrukcji auto ISO :

Ustawienie B + Flash wbudowany - 400 ISO
    Flash zewnętrzny - 400 - 1600 ISO
    Ustawienia Tv , Av , M , P - 100 - 3200 ISO

Tak więc nie jest tak źle .
    Nio, w 500d prawie tak samo

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Jeśli chodzi o współpracę z ciemniejszymi tele - KENKO 1,5 C-AF TELEPLUS MC - działa ze wszystkimi obiektywami i puszkami ( sprawdzone ) 20D , 40D , 50D , 5D , 5D mkII . Bez zaklejania i kombinacji . Nie jest to Canon , ale - jak się nie ma co się lubi ... .
    Tutaj pewne nieporozumienie, działa tylko dlatego, że korpus nie wie o obecności Kenko. Działa średnio i niezbyt pewnie, bo korpus nie wie, że jest ciemniej i powinien zwolnić. Przypominam też, że mamy do czynienia z nowym układem AF i to co sprawdzało się na starych puszkach wcale nie musi na nowej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co by nie zrobili to wstawienie kolejnego modelu zjada sprzedaż innego. Nie wiem, nie jestem ekspertem ale jak widzę sposób pozycjonowanie puszek u Nikona to jestem w szoku. To w długofalowym rozrachunku musi doprowadzić do kłopotów.
    Chyba niekoniecznie. Nikon mając w dolnym segmencie kilka "cash cows", może sobie - jak sądzę - pozwolić na swoją wersję A900.
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak czy tak widać, że Canon nieźle namieszał na rynku nową puszką - na wielu forach wręcz wrze - ja mam poważny dylemat co kupować - bo filmy w 7D mnie kuszą .
    A na tu już nie ma rady - chociaż: zima idzie - można przeczekać
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Przypominam też, że mamy do czynienia z nowym układem AF i to co sprawdzało się na starych puszkach wcale nie musi na nowej.
    Trafna i przytomna uwaga.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 06-09-2009 o 16:29
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 61 z 285 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów